naujienos Naujienos

Tailando lietuviai įvertino tailandietišką maistą Lietuvoje: vienas patiekalas skoniu pranoko valgytą Azijoje

Ugnė Jonaitytė, Tailandieciai.lt nuotr., 2018-10-15, 16:00


Egzotiška Tailando gamta, žadą atimantis jo paplūdimių grožis ir išskirtinis maistas vilioja viso pasaulio keliautojus. Tai pavergė ir lietuvę Simoną Kupetienę, kuri drauge su vyru Tomu ir devynerių dvyniais čia gyvena jau ketverius metus. Pamilusi bene lankomiausią Pietryčių Azijos šalį ši šeima padeda ją geriau pažinti ir kitiems: Simona – kelionių planuotoja, tinklaraščio Tailandieciai.lt autorė, įspūdžiais besidalinanti ir „Facebook“ paskyroje Apie gyvenimą Džiaugsmo gatvėj. Tailandas ir, žinoma, tailandietiško maisto gerbėja. Tad nenuostabu, kad neseniai lankydamasi gimtinėje ji nusprendė išbandyti tajų virtuvę. Savo įžvalgomis moteris sutiko pasidalinti su VMGonline.lt.

Tailandietiškus patiekalus Simona vadina vienais skaniausių iš visų pasaulio virtuvių ir pripažįsta, kad būtent maistas buvo svarbus kriterijus sprendžiant, kurioje šalyje norėtų gyventi. Kaip sako pašnekovė, Azijoje tajų patiekalai neturi konkurentų, o būtent Tailandas yra viena kulinarinių kelionių krypčių pasaulyje: „Tailandietiškame maiste atsiskleidžia visa skonių gama – nuo saldumo, rūgštumo, lengvo kartumo iki aštrumo ir dažniausiai visa tai pajusite viename patiekale.“

Pasak Simonos, Tailande maistas gaminamas šviežiai, tik jį užsakius. Būtent tai šioje šalyje gyvenanti lietuvė laiko dideliu privalumu. Daržovės čia traškios, lėkštėje neaptiksite pervirtų ar perkeptų. Šalia galima mėgautis vištiena, jautiena, kiauliena, krevetėmis, kalmarais, įvairiomis jūrų gėrybėmis. Pašnekovė patikina, kad bet kurį patiekalą Tailande nesunkiai paverčia vegetarišku, o štai veganams, sako, gali būti nelengva: „Beveik visuose patiekaluose naudojamas žuvies ar austrių padažas, taip pat daug kiaušinio“, – aiškina Simona.

Patiekalas „Vathaitau“ restorane. Tailandieciai.lt nuotr.

Tiesa, tajiškas maistas turi ir kitą medalio pusę – į daugumą patiekalų dedama cukraus, o didžioji dalis restoranėlių naudoja skonio stipriklį E621. „Mes visa laiką atėję pavalgyti prašome, kad pastarojo nedėtų. Mūsų mėgstamose ir dažnai lankomose vietose jau virėjai žino ir kaskart pasitikslina – ar ir šį kartą be jo? Tailande skonio stipriklis laikomas prestižo ženklu, o televizijoje pilni kanalai jo reklamos“, – tailandietiškos mitybos subtilybes atskleidžia Simona.

O koks tajiškas maistas patiekiamas mūsų sostinės restoranuose? Pašnekovė sako, kad lankantis Lietuvoje, į tajišką maistą siūlančias vietas ją veda smalsumas. „Ar įmanoma bulvių ir mėsos šalyje, kurioje pagrindinis prieskonis yra krapas, išgauti tikrą tailandietišką skonį?“ – svarsto Simona ir dalijasi įspūdžiais, patirtais paskutinės viešnagės gimtinėje metu. Būdama Lietuvoje, kartu su šeima ji suspėjo aplankyti „Vathaitau“ Basanavičiaus gatvėje ir „Spoon Out“ Halės turgavietėje.

Pašnekovė negaili pagyrų abiejų restoranų interjerui: „Vasaros terasos žaluma ir į veidus šviečianti saulutė „Vathaitau“ ir „Spoon Out“ „klijonkės“ vietoj staltiesių leido pasijusti lyg Tailande. Juk būtent taip vietinių kavinukėse ir šeimos restoranėliuose stalai ir būna apdengti“. Simonai pro akis nepraslydo ir dar viena džiuginanti detalė „Spoon Out“ restorane – įrankiai. Čia jie sulaukė šaukšto ir šakutės, o ne šakutės ir peilio. „Visai kaip Tailande! Čia labai nemandagu maistą valgyti šakute, reikia valgyti šaukštu, o šakutė atstoja peilį“, – paaiškina pašnekovė.

Patiekalas „Spoon Out“ restorane. Tailandieciai.lt nuotr.

Tačiau aplinka tėra viena dėlionės detalė, tad nekantraujame sužinoti, kaip prie autentiškų tailandietiškų skonių pripratę receptoriai reagavo į Lietuvoje paragautą tajų maistą. Simona vardija patiekalus, kurių paragavo „Vathaitau“ restorane: kepti kalmarai, papajų salotos, „Tau sau“ kiaušininiai noodles  bei raudonasis karis.

„Skeptiškiausiai buvome nusiteikę papajų salotų atžvilgiu, bet šis patiekalas mus nustebino. Skonis buvo beveik kaip Tailande, tik trūko aštrumo. Gruzdinti kalmarai taip pat nesiskyrė nuo tų, kuriuos ragaujame čia, gal tik savo šviežumu. Šiuos patiekalus drąsiai rinkčiausi ir kitą kartą. O štai noodlų ir kario patiekalų nebekartotumėme – na, pabijota ten įdėti skonio, pabijota. Iš kitos pusės visai suprantama, juk lietuvių skonio receptoriai net ir minimaliam aštrumui gali būti labai jautrūs“, – komentuoja Tailande gyventi lietuvė.

Antrojoje vietoje – „Spoon Out“ Simona sako išragavusi visus 8 siūlomus patiekalus. Kaip pastebi pašnekovė, skirtumas tarp pasirinkimo variacijų Lietuvoje ir Tailande išties didelis: „Tailande beveik visuose restoranuose meniu gali siekti ir 10 ar daugiau puslapių, išradingumu tajai nesiskundžia“. O jei žiūrėtume į kokybę, o ne kiekybę? Simonos komentarai nuteikia pozityviai: „Labai pradžiugino patiekaluose esanti kalendra – drąsus sprendimas lietuviškam skoniui, bet būtent taip dažniausiai užsisakę patiekalus ir gauname juos paruoštus čia. Tiesa, karių skonis skyrėsi nuo tų, ką mes valgome Tailande. Iš visų patiekalų labiausiai patiko malaizietiškos laksos versija – ji skyrėsi nuo valgytos Malaizijoje, bet bent jau mums ji buvo skanesnė nei ragauta Azijoje.“

Patiekalas „Spoon Out“ restorane. Tailandieciai.lt nuotr.

O kur gi tailandietišką maistą ruošiantys lietuviai galėtų pasitempti? Anot Simonos, abejose vietose ji pasigedo ryškesnio skonio: „Aš suprantu, kad lietuviai nepratę prie visos skonio gamos – lietuviškam gomuriai ir skrandžiai nepratę prie skonio bombos burnoj ir ypač sunkūs santykiai su aštrumu, tačiau nors šiek tiek skonio sodrumo pridėti nepamaišytų. Tailande tokias vietas, kai nuolaidžiaujama klientams skonio sąskaita, mes vadiname „turistinėmis“ ir į jas dažniausiai nebegrįžtame“.

Vis dėlto, pašnekovė sako suprantanti, kad restoranai ne tik atsižvelgia į lietuvių skonį, bet yra veikiami ir kitų aplinkybių. „Manau, kad Lietuvoje labai sudėtinga gauti kokybiškų tailandietiškų produktų, o dėl mažos rinkos esamų kainos didelės. Iš tiesų restoranai Lietuvoje daro ką gali ir sukasi kartais net be reikalingų prieskonių, todėl suprantu ir tikiuosi, kad tailandietiškų produktų paklausa augs, dėl to didės pasiūla“, – optimistiškai kalba Simona.

O kur jūs keliaujate mėgautis tailandietišku maistu? Pasidalinkite savo pamėgtomis vietomis!


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: