naujienos Naujienos

Sviesto bijote kaip maro? Gali būti, kad smarkiai klystate

Raminta Bogušienė, sveikatai palankaus maisto technologė, 2017-10-24, 7:30


Ar valgytumėte patiekalą, jei pasakytų, kad jį suvalgę suvartosite ir daug riebalų? Tikriausiai toks pasiūlymas nebūtų labai viliojantis.

Tačiau besibaiminant riebalų svarbu žinoti, kad jie yra energijos šaltinis, svarbių organų apsauga bei riebaluose tirpių vitaminų židinys. Mokslininkai teigia, kad žmogaus organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti riebalai turi sudaryti ne daugiau nei 30 % visų maistinių medžiagų.

Kitas svarbus dalykas – su maistu gauti tinkamų riebalų. Galite skaityti kiekvieno produkto ženklinimo etiketėse esančią informaciją, bet ten sudedamųjų medžiagų pavadinimai yra užkoduoti ir su tuo nesusipažinusiam vartotojui gali ir nieko nesakyti.

Žinoma, visada galima vadovautis paprastu patarimu – rinktis tai, kas natūralu, pavyzdžiui, kaimišką, ekologišką ar pramoniniu būdu pagamintą tikrą sviestą. Terminiam apdorojimui (kepimui) geriausia rinktis lydytą sviestą „ghi“.

SVIESTO NAUDA

1. Turi A, E, D, K, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų;

2. Turi baktericidinių savybių, kurios padeda kovoti su grybeliais;

3. Turi antioksidacinių savybių, kurios padeda naikinti laisvuosius radikalus;

4. Turi įvairaus spektro riebalų rūgščių (pvz., linolo, linoleno), kurios stiprina imuninę sistemą.

SVIESTO GALITE PASIGAMINTI NAMUOSE. RECEPTAS: 35 % riebumo grietinėlė plakama tol, kol atsiskiria pasukos; pasukos nupilamos; sviesto masė perminkoma šaltame vandenyje, kad neliktų pasukų; laikoma šaldytuve.

MASINIS SVIESTO GAMINIMAS

Perdirbant pieną į grietinėlę ir vėliau gaminant sviestą masinės gamybos būdu, praeinama daug technologinių etapų (pasterizacija (terminis apdorojimas), separavimas (grietinėlės atskyrimas) ir t. t.), kurių metu, mikrobiologiniu atžvilgiu, produktas tampa saugesnis, bet netenkama dalies maistinių medžiagų. Kita vertus, gaminant sviestą nepramoniniu būdu, iškyla pašalinio skonio, aromato bei kokybės rizika (svarbu – patikimi gamintojai!).

Pramoniniu būdu terminis apdorojimas (pasterizacija) derinamas su dezodoracija (pašalinių, lakių skonio ir kvapo medžiagų, pvz., pašarų kvapo, pašalinamas iš grietinėlės esant aukštai temperatūrai ir vakuumui). Taip pat naudojamas deaeravimas, kurio metu, siekiant ilgesnio galiojimo laiko ir kokybės, panaikinamos oro dalelės.

NEREKOMENDUOJAMA: SVIESTO PRODUKTAI, TEPŪS RIEBALŲ MIŠINIAI, MARGARINAS

XIX a. išrastas pigus, lengvai tepamas sviesto pakaitalas – margarinas. Šių laikų technologijos kuria pigų produktą, atitinkantį maisto pramonei keliamus teisės aktų reikalavimus. Tik tai nereiškia, kad toks produktas yra geras. 1978 m. Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO) pasiūlė uždrausti hidrintus riebalus (margariną, tepiuosius riebalų mišinius), bet šis sprendimas yra nepriimtas iki šiol.

Jeigu ant pakuotės radote užrašą „tepusis riebalų mišinys“, „trijų ketvirčių riebumo sviestas“, „sviesto gaminys“, „sviestas mažiau nei 80 % rieb.“ ar „margarinas“, žinokite, kad toks produktas nėra tikras sviestas. Tai – produktai, pagaminti naudojant mūsų organizmui žalingas technologijas (rafinavimas (pašalinių medžiagų valymas), hidrinimas (riebalų kietinimas) ir t. t.) ir kenksmingus ingredientus (rafinuotas aliejus, emulsikliai, sintetiniai vitaminai ir t. t.).

Jeigu rašoma „veiksmingai mažina cholesterolio kiekį per tris savaites“, „papildyta vitaminais“ (žinoma, sintetiniais!), „papildyta steroliais“, tai žinokite, kad iš esmės „ne maistas“ (o pavadintas „maistu-vaistu“) negali tapti maistu. Vienas, nors ir geras, komponentas pagrindo nepakeičia.

VMG receptai, kuriuose sviestas griežia pirmuoju smuiku

Viščiukas su sviestu ir peletrūnu

Screen Shot 2017-10-23 at 21.45.33

Sviestinis pyragas

sviestinis pyragas

Plaktas sviestas su paprikomis

sviestas


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: