naujienos Naujienos

Svarbu: eidamas į veganų festivalį, į rankinę įsimesk savo indų

Agnė Triškytė, vmgonline.lt, 2017-06-01, 13:20


Veganai ir visi, besidomintys augaline mityba, nekantrauja – jau kitą šeštadienį Vilniuje vyks jiems skirtas renginys – „Vegfest LT“ vasaros festivalis. Tai – jau trečiasis „Vegfest LT“ ciklo renginys ir pirmasis atvirame ore. Organizatoriai atskleidžia ne tik tai, kokio įvairaus ir įspūdingo maisto versijų pateiks, bet ir ragina lankytojus jiems ragauti atsinešti savo indų bei įrankių. Juk jei tausoti gamtą, tai tausoti nuo iki.

Birželio 10-ąją žada šutinti saulė, tačiau nuo karščio gelbės „Sweet Morello“ ledai.
Birželio 10-ąją žada šutinti saulė, tačiau nuo karščio gelbės „Sweet Morello“ ledai. Organizatorių archyvo nuotr.

Kaip visuomet, renginio metu vyks veganiškų prekių mugė. Lankytojai galės paskanauti veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti ekologiškų prekių, kosmetikos, literatūros apie sveiką gyvenseną ir augalinę mitybą, receptų knygų, virtuvinės įrangos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. Iš viso dalyvaus beveik šimtas dalyvių, iš kurių nemaža dalis – iš užsienio. „Nors bus įvairių prekių, „vegfestas“, visų pirma, yra maisto festivalis, – sakė „Vegfest LT“ organizatorė Ventė Viteikaitė. – Jo pasirinkimas bus tikrai didelis: nuo veganiško greitojo maisto iki gurmaniškų įmantrybių. Paragausite to, apie ką iki šiol net nesate girdėję.“ Mugėje bus seitano (iš kviečių pagaminto mėsos pakaitalo) bei tempės (fermentuotų sojų pupelių) gaminių, pelėsinio riešutų sūrio, tradicinių lietuviškų patiekalų, neįprastų saldumynų bei produktų, skirtų norintiems gyventi sveikiau – pavyzdžiui, kofeino neturinčios lubinų kavos, tik vaisiais ir uogomis saldintų tortų, limonadų ir šampano iš kombučios.

Žaliavalgių restoranas „Vegan RawHouse“ siūlys šviežių sulčių ir kokteilių bei įvairių sveikų užkandžių.
Žaliavalgių restoranas „Vegan RawHouse“ siūlys šviežių sulčių ir kokteilių bei įvairių sveikų užkandžių. Organizatorių archyvo nuotr.

Taip pat vyks paskaitos, maisto gaminimo pamokos, filmų peržiūros. Estijos gyvūnų teisių aktyvistė Kristina Mering pasakos apie tai, su kokiomis problemomis susiduria kailių pramonėje dirbantys žmonės – ši pramonė žiauri ne tik gyvūnams, bet ir savo darbuotojams. Knygų autorė, lektorė Kotryna Cikanauskienė kalbės apie tai, kodėl veganizmas – ateities mityba, Rytų kultūros tyrinėtojas ir populiarintojas Tadas Snuviškis skaitys paskaitą apie veganizmo ištakas senovės Indijos filosofijoje, o treneris Ignas Bakėjus patars, kaip maitintis intensyviai sportuojant.

Idėją rengti „Vegfest LT“ Ventė atsivežė iš užsienio. „Tokie festivaliai pasaulyje rengiami jau daugiau nei trisdešimt metų ir yra labai populiarūs“, – pasakojo ji. Pasak merginos, pirmieji veganams skirti festivaliai bei mugės buvo surengti JAV, vėliau persikėlė į Europą ir išplito po visą pasaulį. Organizatorė jau aplankė keliolika tokių festivalių, keliauti mėgstančiai merginai tai netgi tapo savotišku hobiu. Itin didelį įspūdį jai paliko Londone rengiamas „Vegfest UK“ festivalis – tai vienas didžiausių veganams skirtų renginių pasaulyje, į kurį suplūsta tūkstantinės minios, o norint pakliūti į vidų reikia bent valandą stovėti eilėje. Be to, nuo pernai rengiama ir vien verslo kontaktams užmegzti skirta „Vegfest UK Trade“ paroda.

Ventė ragina „Vegfest LT“ svečius būti draugiškiems aplinkai, prisidėti prie darnios aplinkos skatinimo, vartotojiškumo mažinimo ir zero waste principo, todėl prašo į renginį atsinešti savo tarą, įrankius ar net lėkštes. Pasaulyje tokia praktika nebe naujiena, prie jos būtina pratinti ir lietuvius.

Pasak "Vegafest" Ventės, nors Lietuvoje veganiškų produktų dar mažoka, padėtis sparčiai taisosi. 4Fo Studio nuotr.
Pasak „Vegafest LT“ organizatorės Ventės, nors Lietuvoje veganiškų produktų dar mažoka, padėtis sparčiai taisosi. „4Fo Studio“ nuotr.

Veganizmas laikomas sparčiausiai pasaulyje augančiu judėjimu, tokios tendencijos neaplenkia ir Lietuvos. Jungtinėje Karalystėje veganų skaičius per paskutinius kelerius metus išaugo daugiau nei dešimtį kartų ir viršija pusę milijono. Panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ jau jungia daugiau nei 18 000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Nors veganiškų produktų pasirinkimas Lietuvoje dar nėra toks didelis, kaip Vakarų šalyse, padėtis taisosi. Prekybos centruose atsiranda specialios veganams skirtos lentynos, o maitinimo įstaigos į meniu įtraukia vis daugiau ir įmantresnių patiekalų be gyvūninės kilmės ingredientų. „Dar prieš porą metų grįžus į Lietuvą ir pasiteiravus apie veganiškus patiekalus, padavėjos tik gūžčiodavo pečiais, o šiandien tie patys restoranai ir kavinės jau siūlo veganiškus meniu“, – džiaugėsi Ventė.

Restoranas „Botanique“ prekiaus be kiaušinių, sviesto ir grietinėlės pagamintais tortais.
Restoranas „Botanique“ prekiaus be kiaušinių, sviesto ir grietinėlės pagamintais tortais. Organizatorių archyvo nuotr.

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl nevartoja mėsos, žuvies, jūros gėrybių, pieno produktų, kiaušinių, medaus, vengia kailio ir odos dirbinių, atsisako su gyvūnais išbandytos kosmetikos, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką, nejodinėja, nevažinėja kinkiniais.

Mados namų „Kis Kis“ siūlomos iš dirbtinės odos gaminamos rankinės ir kuprinės – elegantiškos ir patogios.
Mados namų „Kis Kis“ siūlomos iš dirbtinės odos gaminamos rankinės ir kuprinės – elegantiškos ir patogios.

„Daug kas mano, jog veganiškas maistas blankus, tačiau tai visiška netiesa. Ateikite į renginį ir patys tuo įsitikinsite“, – žadėjo renginio sumanytoja.

„Vegfest LT“ vasaros festivalis vyks prekybos centro VCUP penkto aukšto terasoje nuo 10 iki 18 val. Įėjimas nemokamas.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: