naujienos Naujienos

Susipažinkite su Artimųjų Rytų virtuvės paslaptimi zataru

VMGonline.lt, Pixabay.com nuotr., 2019-02-27, 15:00


Iš pradžių egzotiškai skambantis „za’atar“ buvo žinomas kaip prieskoninis augalas. Tačiau naudotas dar senovės Egipte, prabėgus keliems tūkstančiams metų, dabar „za’atar“ vadinamas įvairių prieskonių mišinys. Tiesa, kad nenulūžtų liežuvis, galite tarti paprasčiausiai „zatãras“. O kadangi šis mišinys yra neatsiejamas nuo visų Artimųjų Rytų namų virtuvių, tai ir vieno recepto jis neturi – kiekvienas regionas, ir kiekvienas žmogus turi savo variaciją. Tad ir jums reikės atrasti savo mėgstamiausią.

Kaip pasidaryti?

Žinoma, tam tikros tradicinio zataro recepto gairės yra. Tikrai prireiks prieskoninių žolelių, žagrenio ir sezamų sėklų. Prieskoninių žolelių pasirinkime slypi daugiausiai laisvės: rinkitės čiobrelį, raudonėlį, mairūną – tai įprasčiausi pasirinkimai, naudojant kurį nors vieną prieskonį. Tačiau jeigu nerandate arba nenorite dėti žagrenio, tuomet galite kaip pakaitalą kartu su sezamo sėklomis sumaišyti visus tris prieskonius. Čiobrelio gali būti daugiau, o raudonėlį ir mairūną dėkite lygiomis dalimis.

Variantų yra ir daugiau: Libane zatarui naudojama džiovinto apelsino žievelė, o Jordanijoje negailima žagrenio. Apskritai griežtų proporcijų nėra, todėl laisvai eksperimentuokite. Galite išbandyti ir variacijas su mėtomis, kalendra, kuminu, šalaviju ar juozažolėmis.

Žolelės – šviežios ar džiovintos?

Galima naudoti ir tokias, ir tokias. Ko gero, geriausias variantas būtų patiems žoleles susidžiovinti ir sumalti, tačiau jeigu tokios galimybės nėra, patartina ieškoti kuo kokybiškesnių prieskonių: vietiniuose turgeliuose, pas žolininkus ir pan. Įmanoma zatarą pasigaminti ir iš šviežių prieskoninių žolelių. Pavyzdžiui, galite lygiomis dalimis sumaišyti čiobrelį, raudonėlį ir mairūną, susmulkinti, tuomet įberti druskos, kepintų sezamo sėklų ir 4-5 kartus daugiau žagrenio. Tik greitai suvartokite.

Kur naudoti?

Visur! Zataru įprasta apibarstyti ar ištrinti prieš kepant mėsą, žuvį ir paukštieną, daržoves bei įvairius nesaldžius kepinius kaip duona ar paplotėliai. Izraelyje pita (mielinė plokščiaduonė iš kvietinių miltų) barstoma zataru. Barstykite salotas ir kiaušinienę, maišykite su alyvuogių aliejumi ar humusu. Trumpai tariant – neribokite fantazijos, nes zataras tiks beveik visur.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: