naujienos Naujienos

Sūrių avangardas: juodi, mėlyni ir kitos naujovės sūrių pasaulyje

Vasarė Butkutė, Aurelija Palivonienė, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-06-11, 17:00


Šiais laikais sūrių pasirinkimas visame pasaulyje itin gausus – galima įsigyti įvairiausių formų, kokybės, skonių, tipų ir pienų sūrių. Tačiau kaip ir visur, taip ir sūrių pasaulyje gamintojai bando pirkėjus nustebinti vis įdomesniais, neįprastesniais skoniais bei spalvomis. Šįkart su „SAY CHEESE“ sūrio eksperte Aurelija Palivoniene VMGonline.lt kalbėjosi apie tris išskirtinius tiek išvaizda, tiek skoniu sūrius, atkeliavusius iš Nyderlandų – ši šalis jau seniai garsėja puikiais sūriais, kuriuos sėkmingai eksportuoja ir į kitas šalis.

„Black Lemon“. Valerijos Stonytės nuotr.

„Black Lemon“. „Juodas kaip anglis, gaivus kaip limonadas“, – tokį trumpą šio sūrio apibūdinimą pateikia Aurelija. „Šis išskirtinis sūris buvo pagamintas itin išpopuliarėjus juodiems maisto produktams. Spalvą jam suteikia anglis, o skonyje galima jausti citrinų ir laimų sultis. Sūris taip pat praturtintas vitaminu D3.“

Jei prie putojančio vyno ieškote kažko įdomaus – rinkitės šį juodąjį gražuolį. Jis ne tik taps stalo puošmena, bet gali puikiai derėti ir patiekaluose. Išbandykite su vištiena ar balta žuvimi – neliksite abejingi, sako sūrių profesionalė.

„Holland Farmer“ su levandų pesto. Valerijos Stonytės nuotr.

„Holland Farmer“ su levandų pestu. Kaip pasakoja pašnekovė, sūris gaminamas iš šviežio, nepasterizuoto pieno, todėl jame yra išlikę daugiau vitaminų, mineralinių medžiagų ir skoninių natų.  Šio sūrio nepastebėti neįmanoma. Jo ryškiai mėlyna spalva vienus išgąsdina, o kitus traukia kaip medus. Taip, spalva nėra visiškai natūrali, kadangi į sūrį yra įdėta maistinio dažiklio. Bet ingredientų sąraše pamatysite ir levandas. Būtent jų skonį ir galima geriausiai pajusti įsidėjus gabalėlį šio sūrio į burną. Gėliško skonio natas atsveria rozmarinai ir čiobreliai.

„Holland Farmer“ rekomenduotina ragauti su putojančiu ar baltu vynu, naudoti patiekaluose. Kadangi sūris turi puikias lydymosi savybes,  jo galima įsidėti net į karštą sumuštinį.

„Fourmage“. Valerijos Stonytės nuotr.

„Fourmage“. Daugumai teko girdėti apie keturių sūrių picą. O ar teko girdėti apie keturių pienų sūrį? Būtent toks yra Fourmage. Tai puskietis sūris, kuriame yra sumaišyti karvių, ožkų, avių ir buivolių pienai. Dėl šio neįprasto pienų mišinio jis yra įgavęs kietiesiems sūriams būdingų savybių – turi susiformavusius kristalus.

„Šiame sūryje kiekvienas pajus savo mėgstamiausio gyvūno pieną, o kiti pienai jam pridės išraiškingumo. Net mažiausiame sūrio gabalėlyje galima atrasti daugybę skonių sluoksnių: buivolių pienas suteikia kreminę tekstūrą, avių pienas džiugina salstelėjimu, ožkų pienas nustebina gaiva, o karvių pienas užtikrina nostalgišką patirtį. Sūryje juntamos medaus, rudojo cukraus natos“, – sūrio ypatybes atskleidė „SAY CHEESE“ ekspertė.

Įdomi ir sūrio pakuotė – ją sukūrė menininkas Ivan Mijatovic iš Nyderlandų. Paveikslas buvo pasirinktas dėl jame, kaip ir sūryje, matomos daugybės sluoksnių išraiškos.

„Fourmage“ skanaukite vieną, su rožiniu putojančiu vynu arba išbandykite su, pavyzdžiui, degtine. Sūris puikiai lydosi, todėl juo galite nuspalvinti savo mėgiamus patiekalus, taip suteikdami šiems naujumo.

 

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: