skanios-vietos

„Spice“ mus apgavo, kad esame naktiniame maisto turguje Azijoje

Kamilė Matusevičiūtė, 2017-11-16, 18:30


Dėl to, kad gana ankstyvų rytą pravėrėme priešais Halės turgų esančio baro duris, mūsų teisti nereikėjo. Ėjome visai ne į barą, o ieškojome jo užkaboriuose esančio, šviežiai atsidariusio restoranėlio „Spice“. Tiesiai, dešinėn, kairėn ir jau esame belangėje, ryškiai geltonoje patalpoje su keliomis kėdėmis ir keliais jau prie keptuvių beplušančiais vyrais. Po to, kai pradedame kalbėtis su vietos įkūrėjais Justina Marozaite ir Justu Vabuolu, po truputį imame jaustis kaip naktiniame gatvės maisto turguje Azijoje. Viskas ir būtų taip, jei ne skliausteliuose parašyti keli azijietiškų patiekalų tarimai meniu lentose. „O jums taip nebūna, kad ko nors neužsisakinėjate dėl to, kad nežinote, kaip ištarti?“ – klausia Justina. Suprantame, kad šį kompleksą turintieji bus išgydyti , o ir pirmoji restorano pavadinimo asociacija yra teisinga. Ima kvipti prieskoniais.

Įkūrėjai Justina Marozaitė ir Justas Vabuolas. Kadre trūksta tik Vytauto Banionio (Valerijos Stonytės nuotr.).
Įkūrėjai Justina Marozaitė ir Justas Vabuolas. Kadre trūksta tik Vytauto Banionio (Valerijos Stonytės nuotr.).

Daug kartu keliavę Azijos virtuvės fanatikai ir draugai sutinka – Vilniuje tikrai yra daug azijietiško maisto vietų, bet ne tokių. Nieko panašaus nebuvo ir tada, kai pavasarį jie savo jėgas išbandė K. Sirvydo skvere esančiame kioske. Čia gamintų wok makaronų paskutinius štrichus padėjo kelionė į Berlyną, o dabar Justinos galvoje zurzia mintys, parsivežtos iš Amsterdamo ir Londono. Kadangi Azijos virtuvė yra tokia gyvybinga ir jaunatviška, vos 5 kvadratinių metrų virtuvė buvo nė motais.

„Anksčiau tai buvo paprasta kavinė su alumi, kepta duona ir kava turistams. Jai buvo 7 metai, ir kai ji atsirado Vilniuje, nebuvo per daug tokių vietų. Aplinka keitėsi ir mes nusprendėme įgyvendinti kažką, kas mums faina. Kur patys norėtume apsilankyti. Tai buvo greitas ir patogus maistas, o žmonės džiaugėsi gavę kažką netradicinio tokioje turistinėje vietoje“, – pasakojo Justina.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Atėjus šalčiams „Spice“ savo šaltojo sezono rezidenciją įkūrė baro „Turgus“ virtuvėje, todėl taip kebliai ir nupasakojome kelią vidun. Anot įkūrėjos, Vilniuje esama per daug prabangių vietų: „Mes norime būti paprastesni, prieinamesni, neįpareigojantys. Šiemet daug kartų valgėme „Gyoza“, bet kiek galima. Turime skanių sušių, 9-tąjį dešimtmetį primenančių kinų restoranų su pusamžiais padavėjais, vilkinčiais baltus marškinius. Galbūt ši vieta užpildys nišą, kurios mums trūksta. Azijietiškas maistas apskritai yra toks laisvas! Jis gali būti geras, todėl kad yra beprotiškai pigus, ar geras, kad modernus, ir panašiai.“

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Autentiška ar moderni? Čia „Spice“ siekia išlaikyti pusiausvyrą, nebijodami eksperimentuoti ir pasitikėti savimi. Justas ima vardyti tai, ką jie patys pasigamina restorane: raudonąjį karį, aitriosios paprikos aliejų, marinatus, juodųjų pupelių padažą, saldųjį aitriosios paprikos padažą, žemės riešutų padažą, sriracha, sultinius. Iš Berlyno jie parsiveža tailandietiškos arbatos, kurios nėra niekur kitur. Kaip pasakoja Justas, problemų tikrai būta:

„Didžiausia problema mums kilo su tais produktais, kurių galima įsigyti, bet jų kokybė ir sudėtis yra netinkama, todėl nusprendėme gamintis patys. Taip pat norėjome intensyvesnio skonio, bet intensyvesnio ne tuo, kad maistas būtų labai sūrus ar aštrus. Norime, kad pasijustų visi skoniai – kalendros grūdeliai, kardamonas, pankolio sėklos ir kita.“ Būkite ramūs, paklausėme Justinos ir Justo, kiek aštrus yra jų maistas. Juk tuo azijietiškos vietos yra matuojamos užsukus pirmąjį kartą. Taigi, yra patiekalų, kurie tiesiog turi būti aštrūs, bet jei kada pritrūktų aštrumo, visuomet galima šliūkštelėti prie įrankių dėžutės stovinčio naminio sriracha.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Meniu. Miso ir pho sriubos (kaip sako sriubų mėgėja Justina, tai sriubos ne stiklinėje ir visai kitokios!), korėjietiško stiliaus jautiena aromatingame juodųjų pupelių padaže (Justo favoritas), khao soy (Šiaurės Tailando patiekalas, kurį ir Tailande ne visur rasi), marinuotos vištienos wok saldžiajame apelsinų padaže, General Tsao (populiarus patiekalas JAV, apie kurį net buvo sukurtas filmas ir atliktas žurnalistinis tyrimas). Užkandžiai: traškūs batatai, vištienos ir daržovių suktinukai, traškūs tofu kąsneliai. Desertai: juodieji ledai, tailandietiška arbata, vietnamietiška kava, naminis limonadas, šviežiai spaustos sultys.

Kainos. Viskas iki 7 eurų.

Štai ką galite rasti naujajame „Spice“ meniu (sekite jo naujienas, nes čia ateityje pasirodys specialūs dienos pasiūlymai, vėlyvieji pusryčiai).

Sam Choi Bao. Vištienos ir daržovių suktinukas pak choi lape. Kaina – 4 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Khao Soy. Sočioji Šiaurės Tailando sriuba su vištiena, traškiaisiais makaronais. Kaina – 6 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

General Tsao. Legendinis Jungtinėse Amerikos Valstijose saldžiaaštrės vištienos stir&fry. Kaina – 5 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Juodieji ledai. Naminiai rankų darbo juodojo sezamo sėklų ledai. 1 rutuliukas – 1 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Darbo laikas

Antr.–Sekm.: 11:00–23:00

„Spice“, Pylimo g. 59 (įėjimas per „Turgaus“ barą), Vilnius. Jo „Facebook“ paskyra.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: