valgome-sveikai

Specialistai atskleidė visą tiesą apie sultis: pradėkite jas gerti tinkamai!

Ieva Virpilaitytė, 2017-08-08, 15:00


Vasarą norisi gaivintis ne tik vandeniu, bet ir kažkuo saldesniu, todėl idealiu pasirinkimu tampa sultys. Parduotuvėje jų tokia gausybė ir jas gaubia tiek mitų, kad pasirinkti tampa išties sudėtinga. Ką gi turėtume žinoti prieš pirkdami sultis? Pataria specialistai.

Visa tiesa apie Tetra Pak

Dauguma sulčių parduotuvėse yra pakuojamos Tetra Pak pakuotėse. Tai 1929 m. Švedijoje sukurta kartoninių ir plastikinių pakuočių maistui ir gėrimams laikyti koncepcija, kuri yra nuolatos tobulinama ir plačiai naudojama net ir po daugiau nei 90 metų. Šios pakuotės gan pigios, mažai teršiančios aplinką (gali būti perdirbamos) ir, svarbiausia, saugančios produktus nuo išorinių veiksnių, taip užtikrinant šimtaprocentinį šviežumą tik atidarius pakuotę.

Tetra Pak pakuotės kiekvienam maisto produktui skiriasi, pavyzdžiui, pienui ir grietinėlei laikyti skirtos pakuotės yra gaminamos kiek kitaip nei tos, kurios skirtos sultims. Jos nepralaidžios vandeniui ir orui, tad galite būti tikri, kad šiose pakuotėse gausite tikrai kokybišką produktą. Kalbant apie sultis, neseniai Tetra Pak atstovai pristatė naują sulčių ženklinimą „100% Juice“, reiškiantį, kad pakuotėje yra tik sultys ir jokių pridėtinių chemikalų ar cukrų. Dalis Lietuvoje parduodamų sulčių pakuočių irgi yra taip paženklintos.

Sultys Tetra Pak pakuotėse gali išbūti iki metų ir neprarasti savo kokybės. Tiesa, atidarius pakuotę reikia laikytis nurodyto laikymo laiko, dažniausiai tai būna kelios dienos. Atidaryta sulčių pakuotė jau yra pralaidi orui, todėl ją reikia laikyti šaldytuve arba tamsioje, sausoje ir uždaroje vietoje.

 „Tetra Pak“ pakuočių įvairovė išties plati. („Tetra Pak“ internetinės sveteinės nuotr.)
Tetra Pak pakuočių įvairovė išties plati. („Tetra Pak“ interneto svetainės nuotr.)

Šviežiai spaustos sultys parduotuvėje – tik brangus malonumas?

Prieš kiek daugiau nei mėnesį VMG idėjinis lyderis Alfas Ivanauskas radijo laidoje „Skonio iššūkis“ kalbino Vidą Komparską, sultis gaminančios įmonės „Eckes-Granini“ atstovą. Jo teigimu, ne visada šviežiai spaustos sultys, parduotuvėse randamos šaldytuvuose, yra geresnės nei tos, kurios pakuojamos Tetra Pak pakuotėse. Šviežiai spaustos sultys yra trumpesnio galiojimo laiko, o parduotuvių personalas ne visada gali užtikrinti, kad parduodama tik šviežiausia produkcija. Be to, jas nuolatos reikia laikyti vėsioje vietoje. Jeigu pastebite tamsių nuosėdų, pakitusią sulčių konsistenciją, jų jau geriau nebevartoti.

Sulčių Tetra Pak pranašumas yra tas, kad jos yra gaminamos iš koncentrato. V. Komparskas aiškina, kad koncentratas yra išdžiovintos sultys, savo konsistencija primena kiek skystesnį medų. Šis koncentratas, gaminant sultis, yra sumaišomas su vandeniu. Koncentratas, priešingai negu dauguma mano, nėra sintetinė medžiaga ir, kaip pabrėžia V. Komparskas, ne cheminiai milteliai. Koncentrato gamyba yra sudėtingas ir kruopštumo reikalaujantis procesas. Tai užtikrina tam tikrą sulčių „užkonservavimą“ ir jaučiamą šviežumą tik atidarius pakuotę be jokių pridėtinių chemikalų.

Kadangi sultys Tetra Pak pakuotėse gali parduotuvėje pirkėjų laukti ilgiau nei šviežiai spaustos sultys ar jų kokteiliai, jos yra pigesnės, tačiau nereiškia, kad jų kokybė prastesnė. Tiesiog šviežiai spaustos sultys reikalauja daugiau priežiūros, kol jos dar parduotuvėje, ir greičiau suvartoti, todėl ir jų kaina didesnė. Tiesa, kai kurie teigia, kad tokios šviežiai spaustos sultys dailiuose buteliukuose – dar ir mados reikalas. Prasčiausios prekyboje esančios sultys yra tos, kuriose papildomai pridėta daug cukraus, konservantų, dažiklių ar chemikalų. Reikėtų vengti ir sulčių, pavadintų „sulčių gėrimais“. Šiuose gėrimuose yra itin daug priemaišų ir cukraus.

sultys

Kelių rūšių vaisių sultys ne prastesnės nei vienos rūšies

V. Komparskas išsklaido mitus ir apie kelių rūšių vaisių sultis, t. y. vadinamųjų multivitaminų. Kai kurios sultys vienos pačios nėra skanios, todėl jas būtina maišyti su kitais vaisiais. Pavyzdžiui, itin saldžios sultys yra maišomos su rūgštesnėmis ir gaivesnėmis, tirštos – su skystesnėmis, pavyzdžiui, tirštos ir saldžios bananų (iš kurių sulčių nelabai galima išspausti, greičiau sutrinti košę) sultys maišomos su obuolių, morkų, citrusinių vaisių. Dažniausiai taip maišomi iš koncentrato pagaminti vaisių nektarai, siekiant išvengti pridėtinio cukraus ar kitų medžiagų, natūraliai „sutvarkant“ skonį.

Pasirinkimas Nr. 1 – šviežiai spaustos sultys

Gydytojos-dietologės Evelinos Cikanavičiūtės požiūris į sulčių koncentratus kiek kitoks. Tai, kas yra perdirbta ir gali stovėti ilgą laiką, nėra natūralu. Todėl dietologė rekomenduoja visada, kai tik yra galimybė, rinktis šviežiai spaustas sultis. „Šviežiai spaustose sultyse yra gerokai daugiau skaidulų, jokio pridėtinio cukraus ir priedų, reikalingų ilgesniam sulčių išlaikymui ar net skonio bei spalvos pagerinimui. Išsispaudę sultis patys visada žinome, ką vartojame, – sako E. Cikanavičiūtė. – Be to, šviežiai spaustose sultyse išlieka visi vitaminai ir mineralinės medžiagos, iš jų gauname ir daugiau naudos sveikatai.“

Gydytoja nepamiršta paaiškinti, kad iš tiesų geriausia vartoti sultis jas atskiedus vandeniu: „Vienai stiklinei apelsinų sulčių išspausti reikia maždaug 3–4 apelsinų, kai natūraliai žmogui per dieną užtenka suvalgyti vos du apelsinus. Todėl sultis rekomenduotina atskiesti vandeniu, jei mėgstate gerti šaltas sultis – bent jau ledukais. Taip gausite reikiamą kiekį vaisių cukraus ir pats gėrimas bus gaivesnis.“

mangų kokteilis su bazilikais

Sultys – ne aperityvas, o desertas

Sultys savo natūraliu kiekiu cukraus, net jei ten jo ir nėra pridėta papildomai, nenusileidžia kai kuriems desertams. Konservuotos sultys pasižymi dideliu kiekiu cukraus (pavyzdžiui, viena stiklinė tokių sulčių gali turėti visą dienos normą, t.y. 25 gramus cukraus). Todėl sultis reikėtų vartoti kaip atskirą užkandį ar rinktis vietoj popietės pyragaičio. Tai bus sveikesnis pasirinkimas nei sūrio tortas ar tiramisas. E. Cikanavičiūtė nurodo, kad norint, jog sultys organizmą paveiktų teigiamai, per savaitę galima išgerti ne daugiau nei 2–3 stiklines sulčių: „Derėtų pamiršti įprotį sultimis užsigerti maistą. Juk šalia kepsnio kaip garnyro apelsinų nevalgote – juos pasiliekate desertui. Lygiai tas pats su sultimis.“

Vis dėlto gydytoja pabrėžia, kad sultys turi būti vartojamos saikingai ir, esant galimybei, geriau pasirinkti patį vaisių nei jo sultis – organizmas gaus ne tik visas geriausias vaisiaus dalis, o ir soties suvalgytas vaisius suteiks daugiau.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: