naujienos Naujienos

Austėjos Landsbergienės moliūgų pyragas, kurį dievina ne tik vaikai

Agnė Pačekajė, 2017-10-31, 7:50


Pedagogė, verslininkė, keturių vaikų mama ir žinomo politiko žmona Austėja Landsbergienė rudenį dažnai išgirsta klausimą: „Mama, o kada kepsime moliūgų pyragą?“ VMGonline.lt komandai teko garbė paragauti šio deserto, todėl į prašančiųjų eilę išsirikiavome ir mes. Tik mes prašėme nebe pyrago (antro reikalauti nemandagu), o recepto, kurį iš JAV atsivežė žymi moteris ir pakoregavo taip, kad jis taptų dar sveikesnis.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Jei ieškotumėte žmogaus, kuris išmokytų atžalas įsimylėti moliūgus, žinokite – tai Austėja Landsbergienė, kuri, matydama, kad vaikai nenoriai valgo šią daržovę, sugalvojo gudrių triukų, kaip ją mažiesiems patiekti, kad prašytų pakartoti patiekalo porciją. Austėja įsigudrino net kepti blynelius ar vaflius su moliūgais! Tačiau šiandien kalbamės apie išskirtinį moliūgų pyragą, kurio paruošimo būdas daug kuo primena amerikietišką sūrio pyragą, o gamybos procesas įtraukia visą šeimą, paprastą vakarą paversdamas mažyte švente.

austejos lansbergienes pyragas

Jums reikės

Pagrindui:

2 „Digestive“ sausainių pakelių (jei jų nerandate prekybos centre, tiks ir „Belvita“ pusrytainių avižinių sausainių pakelis)

100 g sviesto

Pyrago masei:

Vidutinio moliūgo minkštimo (turi išeiti 3–4 stiklinės keptų ir sutrintų moliūgų)

2 kiaušinių

1 kiaušinio trynio

1/3 stiklinės rudojo cukraus (originaliame recepte siūloma dėti 1/2 rudojo ir 1/2 baltojo cukraus, bet kam vaikus pratinti prie tokių saldžių receptų)

1/2 a. š. druskos

5 a. š. cinamono

2 a. š. imbiero miltelių

1–2 a. š. muskato riešuto miltelių

2 indelių (po 125 g) „Philadelphia Light“ sūrio

2–3 šaukštų saldaus sutirštinto pieno

Kaip gaminti?

Pagrindas:

Sausainius sulaužome, o po to arba sutraiškome su kočėlu dubenyje iki miltelių konsistencijos, arba sudedame į maišelį ir leidžiame vaikams trypti ant maišelio tol, kol sausainiai pavirs trupiniais. Tas trypimas man primena italų šeimas, kurių nariai mina vynuoges pagal senus papročius net ir turėdamos tam skirtą įrangą, nes taip – smagiau. Gautą trupinių masę suberiame į skardą. Tuomet išlydome sviestą ir, kiek ataušinę, supilame ant trupinių. Iš gautos masės sulipdome pyrago pagrindą.

Pyrago masė:

Vidutinio dydžio moliūgo turinį išvalome nuo sėklų, supjaustome gabaliukais, sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepame įkaitintoje orkaitėje, kol visai iškepa – tai trunka apie 40–60 min. Moliūgą sutriname iki piurė konsistencijos, įmušame į masę du kiaušinius ir dar vieną kiaušinio trynį, suberiame cukrų, druską, prieskonius, sūrį ir sutirštintą pieną, sumaišome iki vientisos masės, ją sukrečiame į sausainiais padengtą skardą ir pašauname į iki 190 °C įkaitintą orkaitę. Kepame 45–60 min.

„Šis pyragas daug skanesnis šaltas, bet mano vaikai negali sulaukti, kol jis atvės, todėl kepame du pyragus. Vieną valgome karštą, kitą – atšaldytą“, – apie gardųjį moliūgų pyragą pasakoja Austėja Landsbergienė.

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: