Vos ketvirtadienį duris atvėrusioje vyninėje rezervuoti beveik visi staliukai savaitgaliui. Pavadinimas „Somm“ – tai prancūziško žodžio „sommelier“ trumpinys, reiškiantis vyno žinovą, puikiai tinkantis ir reprezentuojantis šią vietą, kadangi jos įkūrėjai – Nerimantas Miežys ir Arminas Darasevičius – yra daugkartiniai someljė čempionatų nugalėtojai, bei Egidijus Lapinskas, virtuvės šefas, vyno gėrimo ritualą maistu paverčiantis tikra švente.
(Valerijos Stonytės nuotr.)
Vos užėjus į vyninę mus pasitinka šiluma, gardūs kvapai ir išties profesionalus personalas, kurio dėka atrodo, kad esame ne Vilniuje, o vyno sostine vadinamame Bordo mieste. Vyninė nedidelė ir jauki, bet norintiems privatumo, didelėms kompanijoms ar specialioms degustacijoms yra paruošta speciali erdvė. Pats interjeras stebina paprastumu ir ryškiomis detalėmis, o neįžūlios prabangos šiai vietai suteikia lyg kareivėliai išrikiuoti puikaus vyno buteliai.
Nerimantas Miežys pasakoja, kad pagrindinė vyninės idėja – pristatyti Lietuvai vyno kultūrą, pratinti prie jos ne išgeriamo vyno kiekiu, bet vyno kokybe, patiekimu, aptarnavimu, šalia derinamu maistu. „Somm“ gali pasiūlyti daugiau nei 280 vyno rūšių, jei iš tokio kiekio sunku išsirinkti patiems, profesionalūs someljė ir pamažu to besimokantys padavėjai patars, koks vynas derės ne tik prie maisto, bet tiks ir jūsų pačių asmeniniams skoniams.
(Valerijos Stonytės nuotr.)
Meniu: nors, N. Miežio teigimu, „Somm“ vyninėje maistas „negroja“ pagrindiniu smuiku, meniu tikrai įspūdingas ir keičiamas kasdien. Pradedant gurmaniškais užkandžiais, keliais, bet ypatingais, pagrindiniais patiekalais bei desertais, išpildančiais kiekvieno smaližiaus svajones, meniu išbaigtas ir derantis prie visos vyninės tematikos. Užkandžių kainos svyruoja nuo 2,50 Eur iki 10 Eur, opagrindinių patiekalų nuo 8 Eur iki 18 Eur – tikrai nesikandžioja ir atitinka kokybę. Mums patiekiama aštuonkojo koja su pomidorų sugo, bulvytėmis, kaparėliais bei juodosiomis alyvuogėmis (14 Eur) tiesiog tirpo burnoje, o pačiame restorane marinuoti aštuonkojukai, kalmarai, sepijos, midijos su poro šienu (4,50 Eur) suviliojo net ir tuos, kurie į jūros gėrybes žiūri įtariai.
Aštuonkojis su pomidorų sugo, bulvytėmis, kaparėliais ir juodosiomis alyvuogėmis (Valerijos Stonytės nuotr.)
Marinuoti aštuonkojukai, kalmarai, sepijos, midijos su poro šienu (Valerijos Stonytės nuotr.)
Adresas: Pylimo g. 21, Vilnius
Darbo laikas: IV–VI – 17:00–01:00 (vėliau darbo laikas vyninėje keisis: I–IV – 8:00–24:00, V–VI – 8:00–1:00, VI – 11:00–18:00)
„Somm“ vyninės „Facebook“ paskyra ČIA
Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.