naujienos Naujienos

Skanus kinas: „Karštis: (r)evoliucija virtuvėje“

Vasarė Butkutė, organizatorių nuotr., 2019-10-09, 16:00


Jau nuo rytojaus, spalio 10 d., startuoja festivalis „Nepatogus kinas“. Kaip visuomet, užmetus akį į filmų programą galima surasti ir šį tą skanaus: šių metų festivalio rekomendacija – Mayos Gallus dokumentika „Karštis: (r)evoliucija virtuvėje“. Joje nagrinėjama šiais laikais vis dar opi tema – moterų virtuvių šefių, dabar jau tapusių pasaulinėmis žvaigždėmis, gyvenimas ir darbo užkulisiai.

Kaip pasakoja Narius Kairys, „Nepatogus kino“ programos sudarytojas, evoliucija ir revoliucija – tai du terminai, apibūdinantys tam tikrą pokytį įvykių grandinėje. Tik vienu atveju kažkas pasikeičia staigiai, ūmai, akimirksniu; kitu – palaipsniui, ilgainiui, beveik nepastebimai. O kaip apibūdintume pokyčius, vykstančius restoranų virtuvėse (perkeltine ir tiesiogine prasme)? Būtent į šį klausimą pasišovė atsakyti kanadietė režisierė Maya Gallus savo filme „Karštis: (r)evoliucija virtuvėje“.

Darbas restorano virtuvėje – toli gražu ne kiekvienam. Nuolatinis stresas, ilgos darbo valandos, griežta hierarchija, neretai pasibaigianti priekabiavimu ir žemesnių pagal rangą menkinimu – visa tai kruopščiai slepiama nuo išskirtinį patiekalą ragauti pasiruošusio kliento akių. Tačiau vis didesnis talentingų moterų šefių vaidmuo įneša ilgai lauktų pokyčių ir į iki šiol vyrų uzurpuotą industriją. Naujame Mayos Gallus filme savo patirtimi dalijasi pačių garsiausių pasaulio restoranų vadovės, kurioms dėl užsispyrimo, stiprybės ir talento pavyko „pramušti stiklines lubas“ bei tapti šių dienų kulinarijos žvaigždėmis, kurių patiekalų paragauti trokšta viso pasaulio gurmanai. Nors tai filmas apie priešišką darbo kultūrą ir priekabiavimą už uždarų virtuvės durų, analogiškų patirčių jame įžvelgs ir daugelyje kitų stereotipiškai „vyriškomis“ laikomų sferų dirbančios moterys ir merginos.

Pasak Nariaus, žiūrint šį dokumentinį filmą, beje, vieną pirmųjų nagrinėjančių šią gana sudėtingą temą, bei klausant restoranų šefių, kurioms dėl užsispyrimo, stiprybės ir talento pavyko galiausiai „pramušti stiklines lubas“, nuolatos kirba klausimas: tai kas gi iš tiesų yra tikrosios virtuvės žvaigždės?

„Režisierei rūpi ne tik pažvelgti į restoranų užkulisius, kur nuo pašaliečių akių stropiai saugomi su laiku beveik nekintantys kulinariniai receptai ar, priešingai, siekiama sukurti ir vėliau pasiūlyti viską ragavusiam klientui visiškai naują skonį. Šis filmas pirmiausiai yra apie virtuvės šefą, tiksliau – virtuvės šefę, moterį, ir jos pastangą išsikovoti vietą po saule srityje, kurioje dominuoja vyrai“, – filmo koncepciją plačiau atskleidžia pašnekovas.

Maya Gallus, 2010 m. sukūrusi panašia tematika filmą „Indai: moterys, padavėjos ir aptarnavimo menas“,  šįsyk leidžiasi į kelionę po pasaulinio garso restoranus, kur kalbina talentingiausias savo srities profesionales: „Prancūzijos virtuvės karaliene“ tituluojamą Anne‘ą Sophie Pic; Angelą Hartnett, „Murano“ šefę Londone, išgyvenusią tiesiogine to žodžio prasme Gordono Ramsay muštrą ir tapusią jo protége; Anitą Lo, laimėjusią „Iron Chef“ ir „Top Chef Master“ konkursus, ir daugelį kitų, ne mažiau ryškių ir charizmatiškų asmenybių. 

Apie moterų šefių patirtis virtuvėje taip pat skaitykite interviu su Kaune esančio restorano „ieti“ bendrasavininke ir virtuvės šefe Inga Turminiene.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: