naujienos Naujienos

Šis stebuklingas augalinis skystis veganams leis paruošti įprastus visavalgiškus patiekalus

Vilija Poškevičiūtė-Wengel, tinklaraščio Veganiskireceptai.lt autorė, Jūratės Ivanauskaitės-Valantinės nuotr., 2019-04-23, 15:00


Veganiškoje virtuvėje prieš kelerius metus įvyko revoliucingas atradimas gerokai praplėtęs kulinarinių eksperimentų galimybes ir leidžiantis dar paprasčiau kopijuoti įprastus visavalgiškus patiekalus. Akvafaba – ankštinių nuoviras. Dažniausiai naudojamas konservuotų avinžirnių skystis, bet gali būti ir pupelių ar žirnelių. Akvafabą galima pasigaminti ir patiems namie.

Nežinia kas dėjosi pirmojo žmogaus, nusprendusio pabandyti kantriai plakti konservuotų avinžirnių skystį, galvoje, bet jam už tai dabar dėkingi tūkstančiai veganų visame pasaulyje. Kiaušinio baltymas buvo nukarūnuotas kaip vienvaldis stebukladarys galintis suteikti taip trokštamo purumo kepiniams bei desertams. Negana to veganai galėjo nustoti ilgesingai dūsauti žiūrėdami į morengus bei macarons’us. Skanėstai, kurių atrodė neįmanoma veganizuoti pasidarė lengvai pagaminami, o tam tereikėjo pigiai kainuojančio indelio konservuotų avinžirnių ir mikserio. Akvafabą, išplakant iki tobulai purių putų, galima naudoti gaminant: morengus, putėsius, veganišką „sviestą“, „majonezą“, „sūrį“, tobulos konsistencijos ledus, macarons’us, pavlovą, marcipanus, minkštučius keksiukus ir pyragus, pustašonius blynus, glazūrą, „sviestinį“ kremą tortų puošybai. Netikite? Patys pabandykite!

Vis gi reiktų paminėti, kad nors pasaulyje daugybė augalinę mitybą praktikuojančių žmonių tiesiog pašėlo atradę akvafabos teikiamas galimybes ir ją naudoją labai dažnai bei labai daug kur, vertėtų atkreipti dėmesį į tai, kad konservuotame avinžirnių skystyje, kaip bet kokiame konservuotame produkte, gali būti pridėta ir konservantų, tad norint jų išvengti reiktų atidžiai rinktis reikalingą produktą, o galbūt akvafabą tiesiog pabandyti gamintis patiems namie. Dar vienas patarimas, skardinėse pakuotėse gali būti bisfenolio (BPA), tad renkantis konservuotus avinžirnius verta paieškoti parduodamų stiklinėje taroje.

Naminė akvafaba

1 stiklinės sausų avinžirnių.

  1. Avinžirnius nuplaukite, užpilkite vandeniu ir mirkykite per naktį. Nupilkite vandenį, kuriame mirko avinžirniai. Sudėkite mirkytus avinžirnius į puodą ir užpylę vandeniu taip, kad virš avinžirnių būtų apie 100 ml skysčio, virkite.
  2. Avinžirniams užvirus, sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir virkite gerą valandą, kol avinžirniai suminkštės. Avinžirniams išvirus, leiskite jiems atvėsti tuomet su visu skysčiu. Mažiausiai 8 valandoms įdėkite į šaldytuvą.
  3. Išėmę iš šaldytuvo atskirkite skystį nuo avinžirnių ir pavirkite dar apie 15 minučių, kol tūris sumažės ketvirtadaliu.
  4. Pavirinus leiskite skysčiui atvėsti iki kambario temperatūros ir įdėkite į šaldytuvą kelioms valandoms.

Akvafabos konsistencija turėtų būti panaši į kiaušinio baltymą – t.y. šiek tiek tąsi.

Beje: 3 v.š. akvafabos = 1 kiaušinis

Jei liko akvafabos, kurios dabar pat neplanuojate naudoti, galite ją užšaldyti nedideliais kubeliais ateičiai.

Visą straipsnį skaitykite naujausiame žurnalo „Verdu ir kepu“ numeryje


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: