naujienos Naujienos

Šis receptas taps mėgstamiausiu: kepta višta su šaltalankiais

vmgonline.lt, 2017-10-19, 18:30


„Man patinka eksperimentuoti su kepta vištiena – taip ir gimė šis receptas. Jame panaudojau dar vieną išskirtinai rudeniui būdingą ingredientą – šaltalankius. Šių uogų sultys idealiai tinka marinatui ruošti“, – pasakoja „Virtuvės mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas ir dalijasi nauju receptu.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Pasak Alfo, šaltalankius lietuviai žino jau labai seniai, bet daugiausia jie naudojami sveikatinimosi tikslais. Vartojamos jų uogos, lapai, aliejus, sultys, kai kuriuose kraštuose – net šaknys, žievė ir žiedai. Nestebina, kad Tibeto gyventojai šią uogą vadina stebuklinga, o Kinijos sportininkai per Pekino olimpines žaidynes gėrė būtent šaltalankių sultis.

„Šaltalankių uogos iš tiesų yra ypatingos ir vertos didesnio dėmesio ne tik kaip vaistas, bet ir kaip puikus ingredientas kulinarijoje. Marinuodamas naudoju šaltalankių tyrę, kuria įprastai gardinamos košės, varškė ar apkepai, – patarimais dalijasi eksperimentatorius. – Tik pirkdami atidžiai paskaitykite sudėtį – jei tyrėje nebus cukraus, į marinatą reikės dėti daugiau medaus.“

Alfas nori nuraminti skeptikus, tikinčius, kad šaltalankių rūgštelė gali išsausinti mėsą.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

„Tai – mitas. Mėsa tampa sausa tik tuomet, kai perkepate. Orkaitėje naudojant mėsos termometrą visuomet pavyks iškepti puikiai – galima sakyti, kad šiuo atveju sėkmė užprogramuota, ir net nereikės jaudintis, ar mėsa iškepė, o gal jau netyčia perkepė… Visus šiuos klausimus palikite mėsos termometrui. Taigi, vos per 5 minutes pasiruošite marinatą, višta bus marinuojama per naktį, o dieną beliks įbesti termometrą ir šauti į orkaitę. Tiesa, nepamirškite glajaus – jis padės vištai gražiau apskrusti ir suteiks ypatingą finalinį akordą odelei“, – apetitą žadina kulinaras.

1–1,5 kg vištos

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Marinatui:

4 šaukštų šaltalankių tyrės

2 šaukštų garstyčių

2 šaukštų skysto medaus

4 šaukštų alyvuogių aliejaus

5 smulkintų skiltelių česnako

1 šaukšto kmynų

druskos, penkių pipirų mišinio

Glajui:

1 šaukšto medaus

2 šaukštų šaltalankių tyrės

2 šaukštų lydyto sviesto

druskos, aitriųjų pipirų

1. Dubenyje marinatui sumaišykite visus skystus ingredientus bei prieskonius, įdėkite garstyčių, susmulkinto česnako, šiek tiek pasūdykite.

2. Gautu marinatu gerai įtrinkite vištą. Palikite marinuoti per naktį.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

3. Vištą išilgai perpjaukite per stuburą (ne per krūtinėlę!) šaukite į iki 170 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 45 min., prieš tai įbedę termometrą į krūtinėlės vidurį ir nustatę 82 °C. Kepkite, kol termometras pasieks 70 °C. Po to, naudodami konditerinį teptuką, aptepkite vištą glajumi (jį pasigaminsite šluotele išplakę visus ingredientus). Toliau kepkite, kol višta visiškai apskrus, apie 10 min., ir termometras pasieks 82 °C. Jei višta pradėtų kuriame nors etape degti, uždenkite ją arba atskiras vietas folija.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

4. Vištą patiekite su mėgstamomis daržovėmis. Kaip padažą patiekite skardoje susidariusias sultis, kurias papildomai galite pagardinti lydytu sviestu.

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: