top of page

Ši stebuklinga, balerinų mėgstama daržovė atstos prieskonių kubelius

Šiais laikais visi žino, kad salierą valgyti sveika: jis turtingas vitaminų bei gydomųjų medžiagų, dėl mažo kaloringumo jis vadinamas balerinų užkandžiu. Tačiau ne dažnas pažįsta salierą kaip skanią prieskoninę daržovę, kuri yra puiki daugelio patiekalų kompanionė.

Istorija

Europoje pirmieji salierus pamėgo ir ėmė auginti vokiečiai dar XV amžiuje. Lietuviškoje virtuvėje salieras yra gana naujas svečias. Čia salierai iš pradžių buvo auginami tik dvaruose ir laikomi prabangia daržove. Plačiau jie pradėti auginti po Antrojo pasaulinio karo.


salieras

Gerai nuotaikai ir gražiai odai

Daug amžių salierai buvo auginami kaip dekoratyviniai augalai. Švenčių dienomis jais buvo puošiamos šventyklos ir namai, salierus mėgo sodinti prie karžygių paminklų. Šioje daržovėje dera ir grožis, ir nauda – visose augalo dalyse gausu vitaminų ir gydomųjų medžiagų. Tiesa, kiekvienoje saliero dalyje naudingųjų medžiagų ir vitaminų rūšys bei kiekiai skiriasi.

Šakniavaisiuose gausu vitamino C ir B grupės vitaminų, yra vitamino PP ir karoteno, ypač naudingo odai. Gumbuose taip pat nemažai mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalio, magnio, fosforo, kalcio. Salierų stiebuose gausu vandens ir ląstelienos, kuri gerina virškinimą, valo organizmą, gerina kraujotaką ir net nuotaiką! Eteriniai aliejai tonizuoja, o B grupės vitaminai naudingi stresų kamuojamiems, aktyviai sportuojantiems ar besimokantiems žmonėms.

Salierų lapuose naudingųjų medžiagų dar daugiau. Mineralinių medžiagų kiekiu lapai lenkia šakniavaisius 1,5 karto, vitamino C – 15 kartų, o karoteno – net 80 kartų! Lapuose itin daug eterinių aliejų, suteikiančių jiems aromatą ir specifinį skonį. Būtent dėl to iš salierų lapų gaminami prieskoniai ir jais gardinami patiekalai. Kadangi salierai reguliuoja organizmo medžiagų apykaitą, ilgai išlaiko sotumo jausmą ir turi mažai kalorijų (šimte gramų apie 35 kcal), jie puikiai tinka besilaikantiems dietos žmonėms.


salieras

Aukštaūgis ponas

Salieras, užaugdamas net iki 100 centimetrų, ne tik aukščiu, bet ir nauda pralenkia galybę kitų daržovių. Stiprus prieskoninis aromatas ir išvaizdi mėsinga šaknis yra du puikiai derantys dalykai, tad salieras prideda ir skonio, ir vaizdo. Šis dvimetis augalas gali būti trijų rūšių: šakniavaisinis, lapkotinis ir lapinis.

Šakniavaisinis salieras išaugina ne tokius tvirtus lapus kaip lapkotinis, tačiau turi didelę šaknį, kurios forma priklauso nuo augalo rūšies. Lapkotiniai salierai visiems gerai pažįstami ir dažniausiai sutinkami prekybos centrų lentynose: stori, pailgi ir sultingi. Labiausiai išreikšta lapinių salierų dalis yra vešlios lapų skrotelės be šakniavaisio. Lietuvoje auginami visų trijų rūšių salierai.


Screen Shot 2017-12-29 at 19.31.58

Tikras puodo draugas

Maistui naudojami salierų lapai, lapkočiai ir šaknys. Šias dalis galima valgyti žalias ar apdorotas norimu būdu. Salierai labai tinka padažams, sriuboms, mėsos ir žuvies patiekalams. Pavyzdžiui, gaminant konservus ar salotas, labiau tinka šakniavaisiai ar stiebai, o sriuboms, troškiniams gaminti – lapai, kurie suteikia stiprų aromatą.

Jei norisi saldžiau, bet taip pat sveikai, salieras labai tinka su morkomis, obuoliais ir riešutais. Toks daržovių, vaisių ir riešutų mišinys numalšins ir alkį, ir norą pasmaguriauti. Vos nuskintus lapinius salierus pamėginkite sudžiovinti. Po kelių savaičių jau turėsite stipraus aromato prieskonį, kuris puikiai tiks su petražolėmis ar krapais sriuboms ir kepsniams gardinti.

Tiesa, maistui ruošiamus salierų šakniavaisius reikia labai gerai nuplauti, nes juose kaupiasi nitratai iš dirvožemio. Jei šakniavaisiai bus vartojami žali, nuluptus ir susmulkintus juos reikia tuoj pat apšlakstyti citrinos sultimis, kad nepajuoduotų.


salieras

Saliero nauda

  1. Salieras slopina uždegimus. Taigi tinka tiems, kurie kenčia dėl sąnarių skausmų, plaučių infekcijos, astmos ar aknės.

  2. Ši daržovė padeda nusiraminti! Mineralai, ypač magnis, ir eteriniai aliejai, esantys saliere, ramina nervų sistemą, padeda užmigti.

  3. Salieras šarmina organizmą, o tai apsaugo nuo pernelyg didelio skrandžio rūgštingumo.

  4. Puiki priemonė virškinimui pagerinti. Salieras yra lyg traškus vanduo, nes yra pilnas vandens ir kartu turi daug ląstelienos, kuri palengvina virškinimą.

  5. Jis turi organizmui naudingų druskų, kurios taip pat paskanina maistą, todėl vartojama mažiau valgomosios druskos.

  6. Padeda atsikratyti blogojo cholesterolio. Salieruose esantys ftalidai ne tik suteikia šiai daržovei skonio ir kvapo, bet taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina kraujotakos sistemos darbą ir mažina kraujospūdį.

  7. Salieras gerina intymųjį gyvenimą. Du feromonai – androstenonas ir androstenolis – didina susijaudinimo lygį. Šie feromonai skleidžiasi kramtant saliero stiebą.

Naujausi įrašai

bottom of page