patarimai

Sezonas prasidėjo ir pasipylė klausimai: ką ir kaip ruošti iš smidrų?+ receptai

Žurnalas „Verdu ir kepu“, Elžbieta Monkevič, 2018-05-09, 18:30


Karališka daržovė, nors ir kilusi iš močiutės daržo. Taip taip, kalbame apie tuos vešlius, bujojančius augalus, puokščių papuošalus. Aišku, jei jie jau taip išaugo, tuomet apie smidrus, kaip maistą, kalbėtis nebegalime. O mums juk svarbus maistas. Tad kalbame apie daržo didenybes smidrų ūglius.

  • Smidrai gali būti balti, žali, violetiniai, įprasto dydžio ir miniatiūriniai.
  • Smidrai – labai švelnūs ir lepūs, jie turi patekti ant stalo kuo greičiau po surinkimo. Taip pat greitai jie turi būti paruošiami. Smidrų negalima pervirti.
  • Rinkitės stangrius, tvirtus, žvilgančius, apdžiūvusių ir patamsėjusių neimkite, taip pat stebėkite, kad nebūtų nulaužtos viršūnėlės, nes būtent jos yra vertingiausia dalis.
  • Baltų smidrų odelė visada nuvaloma. Geriausiai tą padaryti daržovių skustuku. Odelė valoma iki viršūnėlės. Žalios spalvos smidrų galima nevalyti.
  • Visų smidrų galiukus reikia nulaužti.

Trinta smidrų sriuba su kiaušiniu (4 asm.)

Paprasta elegancija. Tik tiek. Tinka ir šeiminiams pietums, ir rafinuotam pobūviui. Rinkitės!

Gaminimas: 15 min.

Virimas: 20 min.

Jums reikės:

400 g žalių smidrų

2 vid. dydžio bulvės

2–3 svogūnai (šalotai)

20 g sviesto

1 l vištienos arba daržovių sultinio

200 ml grietinėlės

50 ml baltojo vyno

4 kiaušiniai

30 ml baltojo vyno acto

Druskos

  1. Smidrų kotelius nuvalykite, supjaustykite maždaug 2 cm ilgio gabaliukais, o viršūnėles atidėkite. Bulves supjaustykite nedideliais gabaliukais. Ištirpinkite sviestą, jame 10 minučių patroškinkite smulkiai supjaustytus svogūnus ir bulves.
  2. Nuolatos maišydama supilkite vyną ir jį nugarinkite. Supilkite sultinį, užvirinkite, į jį sudėkite smidrus ir virkite apie 10 minučių. Viską sutrinkite trintuvu, įpilkite grietinėlės ir užvirinkite.  
  3. Atskirai išvirkite smidrų viršūnėles – apie 3 min., nupilkite vandenį. Išvirtą sriubą pasūdykite, supilstykite į lėkštes, papuoškite virtomis smidrų viršūnėlėmis. Patiekite su „marškinėliuose“ virtu kiaušiniu.  

Kaip išvirti kiaušinį „marškinėliuose“?

  • Plačiame puode užvirinkite vandenį su actu. Sumažinkite kaitrą, kad vanduo ne virtų, o vos vos judėtų. Kiaušinį įmuškite į atskirą indą, geriausiai su snapeliu, ir atsargiai įleiskite į vandenį. Nukaiskite, uždenkite dangčiu ir laikykite 3–4 minutes.

Smidrų salotos su braškėmis ir ožkos sūriu (4 asm.)

Braškės ir smidrai – puiki pora. Nieko nuostabaus – karališko skonio uoga ir daržo Didenybė. Duoklė sezonui.

Gaminimas: 10 min.

Kepimas: 1–2 min.

Jums reikės:

300 g braškių

300 g žaliųjų smidrų

150 g ožkos sūrio

Alyvuogių aliejaus

Citrinos sulčių

Druskos

  1. Smidrus nuvalykite, supjaustykite plonomis juostelėmis, 1–2 minutes pakepinkite su lašeliu aliejaus. Braškes supjaustykite riekelėmis.
  2. Sudėkite į lėkštę smidrus, braškes, patrupinkite sūrio, pašlakstykite citrinos sultimis ir aliejumi.

Lašišų kapotinis su smidrais (4 asm.)

Tobulas užkandis įsimintinam vakarui. Ir nesvarbu, ar tai iškilmingas pobūvis, ar vakarienė dviese.

Gaminimas: 15 min.

Virimas: 1 min.

300 g sūdytos lašišos

100 g žaliųjų smidrų

½ skiltelės česnako

5–6 šakelės krapų

1 šaukštas neutralaus kvapo aliejaus

Druskos

½ citrinos sulčių

  1. Užvirinkite vandenį ir sudėkite smidrus. Virkite 1 minutę, išimkite, perliekite šaltu vandeniu. Smulkiai supjaustykite smidrus, krapus ir susmulkinkite česnaką. Užpilkite citrinos sultimis ir aliejumi. Viską permaišykite.
  2. Lašišą smulkiai sukapokite ir sumaišykite su smulkintais smidrais.
  3. Ant lėkštės dėkite rėmelį, sudėkite į jį lašišų ir smidrų masę, stipriai nuspauskite ir nuimkite rėmelį. Puoškite smidrais ir krapais.

Daugiau skanių interviu, receptų ir patarimų visuomet rasite žurnale „Verdu ir kepu“. 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: