top of page

Šeštadienį ypatingame renginyje laukia veganiškos mėsos smūgis: Kijevo kotletai, dešros, net šniceli

– Na, tai nustebinkite mane, – sakau „Vegfest LT“ organizatorei Ventei Viteikaitei.

– Gerai, – pritaria ji ir ima vardyti, ko jau šį šeštadienį galės paragauti augalinę mitybą propaguojantys ar ja besidomintys svečiai. – Kotletai, šniceliai, penkių rūšių daktariška dešra, Kijevo kotletai, karbonadai.

– Ar mes vis dar kalbame apie veganišką renginį? – pasiteirauju ir atsargiai patikrinu, kokiam žmogui paskambinau. Ne, ne mėsinė, tikrai Ventės numeris.

– Bus jogurtai, begalės sūrių rūšių, itin daug augalinio pieno rūšių (net bolivinės balandos), rasite net veganiškos žuvies filė!


kijevai gif7 one for all

Apskritai, atėjusieji į mugę galės paskanauti begalę veganiškų užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, paragauti įvairių mėsos ir pieno produktų pakaitalų, įsigyti pusfabrikačių, ekologiškų produktų, virtuvės įrangos, receptų knygų, natūralios kosmetikos, papuošalų ir aksesuarų, veganų atributikos, prekių vaikams. „Tai renginys, skirtas skleisti veganizmo idėjas, supažindinti su augalinės mitybos įvairove bei padrąsinti veganiškus bei veganams draugiškus verslus“, – sakė renginio sumanytoja Ventė Viteikaitė, pridurdama, kad ši mugė – tikras išganymas tiems, kurie jau dairosi produktų, kuriais nuklos veganišką Kalėdų stalą.

Sostinėje įsikūręs žaliavalgių restoranas „Vegan Rawhouse“ lankytojams siūlys įvairių termiškai neapdorotų saldumynų be cukraus ir glitimo. Organizatorių archyvo nuotr.

Sostinėje įsikūręs žaliavalgių restoranas „Vegan Rawhouse“ lankytojams siūlys įvairių termiškai neapdorotų saldumynų be cukraus ir glitimo. Organizatorių archyvo nuotr.


Beje, pati Ventė tikina, kad jos rankomis ruoštas Kalėdų stalas nenusileidžia visavalgių puotoms. Tik turėk išradingumo. „Gaminu daug įvairiausių mišrainių, pyragų ir pyragėlių su įvairiausiais įdarais (pavyzdžiui grybai, daržovės, avinžirniai, bulvės)“ – sako Ventė, taip pat savo rankomis gaminanti veganišką silkę iš baklažanų, kurios skonis kaip du vandens lašai panašus į tikrą.

„Vegfest LT“ idėją mergina atsivežė iš užsienio – veganams skirti festivaliai, mugės pasaulyje organizuojami jau daugiau nei trisdešimt metų ir sulaukia daugybės lankytojų. Tokie renginiai itin populiarūs Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Skandinavijos šalyse, JAV, Kanadoje, Australijoje, Izraelyje.

Pirmasis „vegfestas“ Lietuvoje buvo surengtas pernai rudenį, o artėjanti kalėdinė mugė bus jau penktasis šio ciklo renginys – trys buvo surengti Vilniuje bei vienas Kaune. „Šie renginiai buvo ypač sėkmingi – tokio susidomėjimo niekas nesitikėjo, o skeptikams teko nutilti. Tai įkvepia tolimesniems darbams, tad renginys sparčiai auga, – džiaugėsi V. Viteikaitė. – Šiemet ryžomės organizuoti renginį Kaune, o ateinančiais metais planuojame keltis ir į Klaipėdą.“

Nauja internetinė krautuvėlė „Veggie.lt“ siūlo beveik šimtą veganams skirtų produktų – įvairių užkandžių, užtepėlių, gėrimų. Organizatorių archyvo nuotr.

Nauja internetinė krautuvėlė Veggie.lt siūlo beveik šimtą veganams skirtų produktų – įvairių užkandžių, užtepėlių, gėrimų. Organizatorių archyvo nuotr.


Į „Vegfest LT“ kalėdinę mugę organizatoriai pakvietė beveik šimtą įmonių iš Lietuvos ir užsienio. „Bus ir nė vieno renginio nepraleidusių „vegfesto“ senbuvių, ir tokių, kurie dalyvaus pirmą kartą“, – žadėjo pašnekovė. Pasak jos, ši mugė – puiki vieta įsigyti kalėdinių dovanų, kurios buvo pagamintos neišnaudojant gyvūnų ir kuo mažiau kenkiant gamtai.


dario martinelli

Be to, renginyje vyks ir paskaitų programa. Programą pradės semiotikas, knygų autorius ir aktyvus veganizmo populiarintojas – Kauno technologijos universiteto profesorius Dario Martinelli. Jo paskaita „Veganizmas: idėja ir idealas“ prisimins veganizmo istoriją, aptars šio judėjimo filosofinius aspektus bei jį gaubiančius mitus. Žinomas estų gydytojas Antsas Haavelas, pats auginantis penkis vaikus, skaitys paskaitą „Veganinės dietos nauda vaikams“. Verslininkas bei verslo konsultantas Mike Hillas iš Jungtinės Karalystės apibendrins naujausias pasaulio verslo tendencijas ir patars, į ką reikėtų atkreipti dėmesį galvojant apie veganišką verslą. Jo pranešimo tema – „Kaip įkurti ir vystyti veganišką verslą“. O sveikos gyvensenos specialistas, Europos gyvensenos medicinos specialistų asociacijos steigėjas bei prezidentas Paulius Jaruševičius paskaitoje „Augalinė mityba: etika ir sveikata“ aptars, dėl kokių priežasčių verta rinktis veganizmą ir kaip užtikrinti, kad pasirinkus šį kelią nereikėtų skųstis sveikata.

„Tundra Snack“ mugėje siūlys iš daigintų grikių be pridėtinio cukraus ar cheminių priedų gaminamus batonėlius bei pristatys keletą naujienų. Renginio organizatorių nuotr.

„Tundra Snack“ mugėje siūlys iš daigintų grikių be pridėtinio cukraus ar cheminių priedų gaminamus batonėlius bei pristatys keletą naujienų. Renginio organizatorių nuotr.


Kaip įprasta, veiks infostaliukas – prie jo bus galima gauti nemokamų informacinių lankstinukų, kortelių su receptais, žurnalų, pasikonsultuoti su veganišką gyvenimo būdą pasirinkusiais renginio savanoriais.

„Vegfest LT“ renginiuose dažnai vyksta įvairių veganiškų produktų bei paslaugų pristatymai. Šįkart bus pristatyta ką tik iš spaustuvės atkeliavusi ir knygynų dar nespėjusi pasiekti Aidos Matulevičiutės knyga „Augaliniai receptai paprastai“ – tai išsami knyga, pateikianti ne tik daugybę receptų, bet ir įvairių patarimų.

Vienintelis Lietuvoje žaliavalgių restoranas „Vegan Rawhouse“ prekiaus nekeptais tortais bei kitais saldumynais, pagamintais iš ingredientų, dėl kurių vėliau negrauš sąžinė. Renginio organizatorių nuotr.

Vienintelis Lietuvoje žaliavalgių restoranas „Vegan Rawhouse“ prekiaus nekeptais tortais bei kitais saldumynais, pagamintais iš ingredientų, dėl kurių vėliau negrauš sąžinė. Renginio organizatorių nuotr.


„Susidomėjimas veganizmu bei augaline mityba visame pasaulyje auga. Žmonėms tampa svarbu, ką jie valgo, iš kur jų maistas atsiranda“, – komentavo V. Viteikaitė.

Veganų judėjimas gimė 1944 m. Jungtinėje Karalystėje įsteigus Veganų bendriją, tačiau labiausiai išpopuliarėjo atsiradus internetui, ypač pastaraisiais metais. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama daugiau nei pusė milijono veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas gyventojų skaičiui – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną. Kiek veganų Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu vienija daugiau nei 22 000 narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Be maisto mugėje bus ir kūno priežiūros bei grožio priemonių. „Manillos“ gaminama kosmetika – natūrali, pritaikyta įvairiems odos tipams ir be gyvūninės kilmės medžiagų. Organizatorių nuotr.

Be maisto mugėje bus ir kūno priežiūros bei grožio priemonių. „Manillos“ gaminama kosmetika – natūrali, pritaikyta įvairiems odos tipams ir be gyvūninės kilmės medžiagų. Organizatorių nuotr.


„Pagrindinė priežastis, dėl ko žmonės neatsisako mėsos ir kitų gyvūninės kilmės produktų, yra jų skonis, malonumas valgyti. Tačiau augalinė mityba pasižymi ne mažesne įvairove bei ryškiais skoniais. Daugelis, tapę veganais, tikina, kad ėmė valgyti daug įvairiau bei skaniau, atrado naujų produktų, apie kuriuos iki tol nė nebuvo girdėję, – pasakojo Ventė. – Kviečiu visus apsilankyti mugėje ir patys įsitikinsite, kad veganai valgo tikrai ne vien tik salotų lapus.“ Renginys vyks nuo 10 iki 16 val., įėjimas – nemokamas.

Daugiau informacijos apie renginį – ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page