naujienos Naujienos

Sausainių puota: rinktiniai patarimai, kuriais pasinaudoję iškepsite gardžiausius avižinius sausainius

Elžbieta Monkevič, žurnalas „Verdu ir kepu“, 2018-08-29, 7:50


Traškūs, kvapnūs sausainiai prie arbatos leidžia pasilepinti ir bent akimirkai pamiršti, kad ruduo jau ant nosies. Geriausia, kad šiuos gardėsius paruošti nesudėtinga, o jų gaminimo procesas itin greitas. Jei virtuvėje turite avižinių dribsnių atsargų, sausainiais mėgausitės jau po pusvalandžio!

Pagrindiniai sausainių ingredientai – sviestas, cukrus, kiaušiniai, avižiniai dribsniai, miltai. Avižinius dribsnius rinkitės tokius, kuriuos gaminti reikia 15–20 min. Galite naudoti nesmulkintus, bet jei norite švelnesnės tekstūros, avižinius dribsnius sumalkite. Pagardinimui dalį miltų ir avižinių dribsnių galite keisti iki miltų smulkintais riešutais, taip pat galima naudoti jau gatavus migdolų miltus.

Paruošėme jums sausainių atmintinę, kuri padės išsikepti gardžiausius avižinius sausainius:

  • Rinkitės stambius, ilgai verdamus dribsnius.
  • Gardinkite sausainius džiovintais vaisiais, uogomis, riešutais, smulkintu šokoladu, cukatomis.
  • Dalį sviesto keiskite tarkuotomis morkomis, moliūgų tyre, dėkite susmulkintus bananus, tarkuotus obuolius.
  • Taip pat dalį sviesto galite keisti pertrinta varške arba grietine.
  • Cukrų sausainiuose galima pakeisti fruktoze arba stevija. Pakaks 2–3 šaukštelių.
  • Šiuos sausainius galima kepti ir su viso grūdo miltais.
  • Įvairios sėklos – moliūgų, saulėgrąžų, sezamai, kanapės – praturtins maistinėmis medžiagomis ir suteiks skonio.
  • Vidutinis sausainių formavimo dydis – truputį didesni nei graikinis riešutas. Norėdami minkštesnių sausainių, formuokite didesnius rutuliukus, norėdami traškesnių – mažesnius.
  • Sausainius galite apvolioti smulkintuose riešutuose, sėklose.
  • Kepimo laikas priklauso nuo sausainių dydžio.
  • Traukite iš orkaitės dar minkštus sausainius – vėsdami jie sutvirtės.

Prisiskaitėte apie šiuos sausainius ir iškart užsinorėjote jais pasilepinti? Jūsų norams lemta išsipildyti: dalijamės receptu, kurį galite išbandyti nedelsdami!

Avižiniai sausainiai (10-12 asm.)

Gaminimas – 10 min.

Kepimas – 12 min.

Orkaitės temperatūra – 180 °C

Jums reikės:

150 g minkšto sviesto

150 g rudojo cukraus

2 kiaušinių

250 g miltų

250 g avižinių dribsnių

2 šaukštelių kepimo miltelių

1šaukštelio cinamono

½ šaukštelio kardamono

¼ šaukštelio kvapiųjų pipirų

¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių

100 g ALVO razinų

50 ml apelsinų sulčių

1 šaukštelio tarkuotos apelsinų žievelės

Žiupsnelio druskos

  1. Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
  2. Užmerkite ALVO razinas apelsinų sultyse. Taip pat suberkite tarkuotą apelsinų žievelę.
  3. Sviestą išplakite su cukrumi, palaipsniui įmaišykite kiaušinius. Suberkite razinas kartu su sultimis, išmaišykite.
  4. Avižinius dribsnius šiek tiek pasmulkinkite ir sumaišykite su miltais, prieskoniais, druska ir kepimo milteliais. Sudėkite į vieną kiaušinių-sviesto masę ir birius produktus.
  5. Išmaišykite. Šaukštu tešlą dėkite į skardą. Kepkite, kol lengvai apskrus – apie 10–12 min. Išimkite tik gerai ataušusius sausainius.

Daugiau gardžių idėjų ir naudingų patarimų ieškokite žurnale „Verdu ir kepu“!


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: