naujienos Naujienos

Reidas: kurie kūčiukai, pirkti prekybos centre, nuo stalo dingo greičiausiai?

Ugnė Jonaitytė, Vytautės Ribokaitės nuotr., 2018-12-20, 7:50


Viena sauja, antra sauja, o netrukus, žiūrėk, dubenėlis jau tuščias… Tikriausiai tokia kūčiukų valgymo patirtis pažįstama kiekvienam. Pradėjus juos kramsnoti, sustoti nepaprastai sunku. Artėjant šventėms, VMG komanda nusprendė ištyrinėti kūčiukų pasiūlą prekybos centruose ir išrinkti gardžiausius.

Tiesa, po pernai surengto kūčiukų reido atrasti dar neragautų buvo gana sudėtinga. Suskaičiavome, kad aplankę net 7 skirtingas parduotuves radome tik 3 praėjusį kartą nedegustuotus kūčiukų variantus. Paskutinę viltį sutelkėme į vieną didžiųjų prekybos centrų ir neprašovėme – užsukę į „Oze“ įsikūrusią „Maximą“ radome gausų kūčiukų pasirinkimą. Pasičiupę dar neragautų 3 skirtingų gamintojų pakelius, nekantravome pradėti degustaciją.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Trejos girnos. Kūčiukai“

Sudėtis: kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, cukrus, margarinas (rafinuoti augaliniai aliejai 80 % (palmių, rapsų), vanduo, emulsikliai E 471 riebalų rūgščių mono- ir digliceridai, E322 lecitinas rapsų, druska, rūgštingumą reguliuojanti medžiaga: E 330 citrinų rūgštis, kvapioji medžiaga), aguonos, mielės, joduota druska, pagerintojas (kvietiniai miltai, fermentai, antioksidantas E300), priešpelėsinis priedas (konservantas kalcio propionatas, augalinis aliejus (kokosų).

Pasižiūrėję į sudėtį, konstatuojame – šį šventinį atributą gaminant namuose tokios ingredientų gausos tikrai neprireikia, tad šie kūčiukai kaip reikiant pagerinti ir jų sudėtinių dalių sąrašas pats ilgiausias. Kiek pakramsnoję sutartinai nusprendžiame, kad juose pakankamai ryškus miltų skonis, juntamas ir saldumas, tačiau neįkyriai, aguonų netrūksta. Kūčiukai traškūs, bet ne per kieti, dydis vidutiniškas. Pelno kai kurių mūsų komandos ragautojų simpatijas.

„Trejos girnos“ kūčiukai. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Biržų duona. Kūčiukai su kvietiniais viso grūdo miltais“

Sudėtis: kvietiniai miltai, vanduo, kvietiniai viso grūdo miltai 18 %, cukrus, rapsų aliejus, aguonos, mielės, joduota druska, kvietinis salyklas, kvapioji medžiaga: vanilinas. Sudėtyje gali būti: sezamo sėklų, riešutų, pieno, kiaušinių, sojų pupelių ir jų produktų pėdsakų.

Šie kūčiukai labai traškūs, sausi ir visai nesaldūs. Skoniu ir tekstūra primena traškias „Grissini“ lazdeles. Išsiskiria iš visų savo mažumu – nusprendžiame, kad dėl to juos labai patogu kramsnoti. Rodos, net nepastebi, kaip beri į burną saują po saujos. Visų kūčiukų kontekste, susidomėjimo šiais mažyliais netrūko.

„Biržų duona“ kūčiukai su kvietiniais viso grūdo miltais. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Tastino. Lietuviški kūčiukai“

Sudėtis: kvietiniai miltai, geriamasis vanduo, cukrus, palmių riebalai, aguonos, mielės, joduota druska (valgomoji druska, kalio jodatas). Gali turėti žemės riešutų, sezamo sėklų, pieno ir kiaušinių pėdsakų.

Šių kūčiukų ingredientų sąrašas kur kas trumpesnis ir tai džiugina. Prieš ragaudami pastebime vieną akivaizdų išskirtinumą: jie patys didžiausi iš visų degustuojamų. Be to, šie kūčiukai turi mažiausiai cukrų – 100 gramų yra 12,5 gramo, tačiau yra vieni riebiausių (100 gramų yra 14 gramų riebalų). Tiesa, skonis nesulaukė komplimentų jūros – nors traškūs, ne per kieti, pagardinti pakankamu aguonų kiekiu, veikiau primena džiūvėsius nei kūčiukus.

„Tastino“ kūčiukai. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Javinė. Kūčiukai“

Sudėtis: kvietiniai miltai, cukrus, vanduo, rapsų augalinis aliejus, aguonos, mielės, joduota druska. Galimi riešutų, pieno sezamo sėklų pėdsakai.

Šie kūčiukai patys minkščiausi iš visų ragautų, tad juos valgyti galima drąsiai – danties tikrai nenusilaušite. Atkreipiame dėmesį, kad šio gaminio sudėtinių dalių sąrašas yra vienas trumpiausių. Be to, juos galima tituluoti ir mažiausiai riebalų turinčiais kūčiukais: 100 gramų yra 6,9 gramo riebalų. Ir nors atrodytų, kad privalumų nemažai, vis dėlto, mes pasigendame kūčiukams būdingo smagaus traškumo. Įtariame, kad sumanę juos pagardinti aguonų pienu, netrukus turėtumėte valgyti kūčiukų košę. Po dar kelių saujelių randame skonio atitikmenį: mums šie kūčiukai primena to paties gamintojo kepamus riestainius.

„Javinė“ kūčiukai. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Vilniaus duona. Lietuviški kūčiukai su aguonomis“

Sudėtis: kvietiniai miltai, cukrus, aguonų sėklos 6 %, vanduo, rafinuotas rapsų aliejus, mielės, druska. Produkto sudėtyje gali būti kiaušinių, pieno, sojų, sezamų sėklų ir žemės riešutų pėdsakų.

Gali pasigirti vienu trumpiausių sudėtinių dalių sąrašų. Traškūs, jaučiasi saldumas, tačiau jo balansas išlaikytas. Tiesa, žvilgtelėjus į maistinės vertės lentelę galime konstatuoti, kad būtent šiuose kūčiukuose yra daugiausia cukrų. Galbūt tai paaiškina, kodėl pakelis su jais ištuštėjo greičiausiai, o dauguma komandos ragautojų šį skonį įvardijo kaip geriausią. Neabejojame, kad tokie kūčiukai patiks ir tiems, kurie mėgsta jausti aguonas – jų čia nepasigesite. Priskirtume prie lyderių.

„Vilniaus duonos“ kūčiukai su aguonomis. Vytautės Ribokaitės nuotr.

„Gardėsis. Kūčiukai“

Sudėtis: kvietiniai miltai, cukrus, margarinas ( augaliniai riebalai (palmių) ir aliejus (rapsų), vanduo, emulsikliai: riebiųjų rūgščių mono- ir digliceridai lecitinas (rapsų), druska), geriamasis vanduo, aguonos 4,1 %, mielės, joduota druska. Gali būti kiaušinių, pieno produktų ir sezamų sėklų pėdsakų.

Pagal maistinės vertės lentelę šie kūčiukai patys riebiausi – 100 gramų yra 14,5 gramo riebalų. Paragavę jaučiame traškumą ir gana intensyvų miltų skonį. Nors vizualiai aguonų pakanka, paragavus ryškaus jų egzistavimo nepajuntame. Kai kurie kūčiukai atrodo net kiek perkepti. Sutariame, kad skonis prėskas. Kita vertus, jie nėra saldūs ir bendrame kontekste galėtų būti įvardijami kaip labiausiai primenantys klasikinį variantą, kuris, patiektas su aguonų pienu, turėtų nenuvilti.

„Gardėsis“ kūčiukai. Vytautės Ribokaitės nuotr.

Mieliau valgote naminius kūčiukus? Išbandykite mūsų receptus.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: