naujienos Naujienos

Saldus savaitgalis: du sūrio torto receptai pagal Alfą ir Agnę

VMGonline.lt, Kerniaus Pauliukonio, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-10-11, 7:50


Atėjus šaltajam sezonui, ir desertų norisi kitokių: sunkesnių, saldesnių, drėgnesnių… O šituos reikalavimus puikiai išpildo ne kas kitas kaip sūrio tortas. Siūlome atrasti du receptus iš Alfo Ivanausko ir Agnės Jagelavičiūtės kolekcijos, nes šios variacijos – dar su užsilikusia vasaros uogų gaiva ir kartu tobulai rudeniški.

Liofilizuoti juodieji serbentai ir yra Alfo torto ašis. Nusipirkti jų galima sveikuoliškose parduotuvėse ar užsisakyti internetu – šiais laikais tai joks iššūkis. Juodųjų serbentų uogos savyje turi daug skonių, bet jei neturite galimybių įsigyti, pakeiskite juos avietėmis – sūriui jos suteiks ypatingo poskonio. O jei dar pyragą papuošite, tarkime, rozmarinu, apibarstytu milteliniu cukrumi, jis gražiai ant stalo atrodys ir žiemą, ir vasarą. Bet pažiūrėkite į tuos skirtingus atspalvius – jie ir sukuria pyrago grožį. Lieka tik rasti rozmarino šakelę, kuri anaiptol ne tik prie sūrių patiekalų tinka.

Jei įsižiūrėsite į Agnės tortą, pamatysite tarp braškių žibančius sidabrinius pabarstukus. Pati Agnė mini, kad kol neturėjo sūnaus, sakydavo, kad jos namuose tų pačių sintetinių pabarstukų nebus niekada, nes ko jau ko, o sveikumo patiekalams jie nesuteikia. „Užtat dabar žinau, kad jie atseikėja daug sveikatos mamai. Juokais šias spalvotas nesąmones vadinu mamos sveikatos piliulytėmis. Jei Leonas kažko nevalgo, žiupsnelis pagardukų net beviltiškiausią situaciją gali išgelbėti. Prisipažinsiu, esu jų bėrusi net ant košės, ir Leonas, žinoma, suvalgė tik violetines košės vietas, likusias po pabarstukais, bet kam tai svarbu.“ (juokiasi)

Luko Griciaus nuotr.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Sūrio pyragas su juodaisiais serbentais pagal Alfą (8-10 asm.)

Jums reikės:

Pagrindui:

360 g sausainių („Selgos“ tipo)

120 g ištirpinto sviesto

2 šaukštų liofilizuotų juodųjų serbentų miltelių

1 šaukštelio vanilinio cukraus

Kremui:

200 g kambario temperatūros maskarponės

140 g cukraus

250 ml pieno

350 g plakamosios grietinėlės (35 %)

15 g želatinos

80 g liofilizuotų juodųjų serbentų miltelių

rozmarino šakelių (papuošti)

  1. Pagrindui skirtus sausainius, ištirpintą sviestą, vanilę ir serbentų miltelius sutrinkite maisto smulkintuvu. Jei sausainiai blogai limpa, įpilkite kelis šaukštus vandens. Paruoštais trupiniais išklokite kepimo popieriumi padengtą formą su nuimamais šonais. Dėkite į šaldytuvą.
  2. Nedideliame puode želatiną užpilkite pienu ir palikite brinkti apie 10 minutes.
  3. Tuomet pakaitinkite ant labai mažos kaitros, kol želatina ištirps.
  4. Želatinos ir pieno mišinį supilkite į maskarponę ir plakite, po truputį berdami cukrų, kol šis visiškai ištirps.
  5. Kitame dubenyje iki standumo išplakite grietinėlę ir atsargiai ją įmaišykite į maskarponės masę.
  6. Tešlą lygiomis dalimis padalinkite į 4 indus. Vieną indą palikite baltos spalvos. Juodųjų serbentų miltelius skirtingomis dalimis padalinkite į visus 3 indus. Į pirmąjį dėkite 1 šaukštą, į antrąjį – dvigubai daugiau, ir t. t.
  7. Pasiruoškite kepimo formą ir iš viršaus greitu judesiu supilkite pirmąjį (tamsiausią) kremą. Iš karto imkite šviesesnį atspalvį ir nejudindami pilkite į tą pačią vietą formos centre. Taip pat supilkite 2 likusius indus. Spalvos turėtų susimaišyti ir gražiai pereiti nuo tamsiausios į šviesiausią.
  8. Dėkite pyragą į šaldytuvą ir palikite stingti 4–6 valandas. Papuoškite rozmarino šakelėmis.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Luko Griciaus nuotr.

Sūrio pyragas pagal Agnę (8-10 asm.)

Jums reikės:

400 g trapių šokoladinių sausainių („Gaidelio“ tipo)

200 g tirpinto sviesto

1 šaukštelio vanilinio cukraus

Kremui:

500 g maskarponės sūrio

200 ml grietinėlės (35 % riebumo)

150 g cukraus

1 šaukštelio vanilinio cukraus

15 g želatinos

500 g šviežių braškių (papuošti)

1 šaukšto sidabrinės spalvos pabarstukų

  1. Sausainius sutrupinkite ir sumaišykite su tirpintu sviestu ir vaniliniu cukrumi. Pasirinktą formą išklokite sviestiniu popieriumi. Šio mišinio dėkite į pasirinktos formos dugną ir padėkite į šaldytuvą.
  2. Želatiną, skirtą kremui, užpilkite maždaug 100 ml vandens ir palikite išbrinkti.Tuomet pakaitinkite puode ant nedidelės kaitros, kol ištirps. Atvėsinkite.
  3. Dideliame dubenyje išplakite grietinėlę su cukrumi.
  4. Kitame dubenyje išplakite maskarponę su grietinėlės mišiniu ir vaniliniu cukrumi, po truputį įmaišykite želatiną. Paruoštą kremą sudėkite ant sausainių pagrindo ir dėkite į šaldytuvą 4–6 valandoms.
  5. Pyragą papuoškite pjaustytomis braškėmis ir pabarstukais.

Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: