naujienos Naujienos

Saldūs rezultatai: kas triumfavo šių metų Vyno ir desertų derinimo čempionate?

Auksė Podolskytė, organizatorių nuotr., 2018-11-20, 18:30


Lapkričio 19 d. vyko Lietuvos virėjams, konditeriams, someljė ir vyno žinovams svarbus renginys. Vilniaus viešbutyje „Crowne Plaza“ Lietuvos restoranų komandos varžėsi dėl devintąjį kartą rengiamo Vyno ir deserto derinių čempionato laimėtojo titulo. VMGonline.lt praneša nugalėtojus.

Čempionato komisija vertino pristatymo profesionalumą ir meniškumą, deserto estetiką, vyno parinkimo motyvaciją, vyno ir deserto išvaizdą, kvapo ir skonio darną.

„Nineteen18“ desertas.

„Sweet Root“ desertas.

„Dine“ desertas.

Šiemet auksinės šakutės apdovanojimą išsivežė naujokai, rugsėjo mėnesį duris atvėrusio restorano „Nineteen18“ komanda (Vita Bartininkaitė ir Mantas Pieža), paruošusi desertą „Brazdas“, prie kurio priderino estišką obuolių vyną „Poltsamaa Kuldne 2009.  Visai neseniai VMGonline.lt rašė, kad šis restoranas sužibėjo prestižiniame Baltijos šalių restoranų gide „White Guide“. Jame Vilniaus senamiesčio Pacų viešbutyje veikiantis restoranas užėmė antrąją vietą.

Antrąją vietą Vyno ir deserto derinių čempionate pasidalino du varžovai: restoranų „Sweet Root“ (Greta Janulytė, Andrius Pagojus, Sigitas Žemaitis) ir „Dine“ (Arminas Darasevičius, Barbora Čepulionienė, Donatas Šatkauskas) komandos. Šių restoranų vardai pernai taip pat pateko į laimėtojų gretas.

Restoranas „Sweet Root“ desertą „Ančiukas“ derino su vengrišku vynu „Château Dereszla Tokaji Aszu 3 Puttonyous 2009“, „Dine“ patiekė aviečių šerbeto su šokolado putėsiais ir „Ca’ dei Mandorli Le Donne Dei Boschi Brachetto d‘Acqui DOCG 2017“ derinį.

Anot vertinimo komisijos pirmininko Arūno Starkaus, šiemet daugelis komandų žengė toliau nei klasikinis deserto ir vyno derinys. Įkvėpimo buvo ieškoma Lietuvos istorijoje, gamtoje, aistroje, vaikystės prisiminimuose ir filmuose, laukiama žiemos, klaidžiojama rudeninėmis gatvėmis. Į desertus buvo drąsiai integruojamas sūris, agurkai, morkos, džiovinti grybai, karamelizuoti spygliai. Todėl dėl lietuviškiausio deserto prizo varžėsi ir „Nineteen18“ komandos desertas „Brazdas“ ir „Sweet Root“ sukurtas „Ančiukas“. Priešingai nei ankstesniuose čempionatuose, šiemet nebuvo bandymų prie deserto derinti šampaną.

„14Horses“ desertas.

„Telegrafo“ ir „ Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ desertas.

„Restorano 4“ desertas.

Už geriausią vyną apdovanota ,,Telegrafas ir Atelier Wine Boutique & Tasting Bar“ komanda (Martynas Pravilonis ir Darius Stakelė). Juo tapo „Peller Estates Cabernet Franc Icewine Niagara Peninsula 2007“. Lengviausiu desertu išrinktas „14 Horses Brasserie“ komandos (Silvija Umaraitė ir Kristina Liukaitytė) kūrinys „Bičiulis“. Prie jo buvo derinamas vokiškas „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“.

Lietuviškiausiu desertu pripažintas „Restorano 4“ komandos (Gabrielius Zajac ir Francesco Michele Di Marco) darbas „Baltijos gintaras“, kurį patiekė su vynu „Livon Casali Goda Verduzzo Friulano DOC“.

Dalyviai žadėjo, kad daugelį varžyboms sukurtų derinių paragauti galės ir restoranų lankytojai. Be jau minėtų nugalėtojų ir specialių prizų laimėtojų, varžybose dalyvavo:

– „Nineteen18 Matas“ (Matas Paulinas ir Simonas Laukaitis): desertas „Slyva“ su „Klein Constantia Vin de Constance 2004“;

– „Somm“ (Narimantas Miežys ir Ignas Višinskas): desertas ,,Winter is coming” su „Reichsgraf von Kesselstatt Josephshofer Riesling Spatlese 2014“;

– „Amandus” (Deividas Praspaliauskas ir Ada Sakalauskaitė): desertas „Ežiukas rūke“ su „Maison du Vigneron Vin de Paille Cotes du Jura 2014“;

– „Taurakalnis ir Petras Jarašūnas“  (Aušrelė Jaskelevičiūtė, Asta Oleškevičiūtė ir Petras Jarašūnas iš „Vyno klubo“): desertas ,,Jogailos vaikystė“ su „Château Dereszla Tokaji Furmint Late Harvest 2015“;

– „Trinity“ (Vilius Ručinskas ir Karolis Bidva): desertas „Šokoladinis Delice“ su „Bulas 20 Tawny Port“;

– „Rūta & Rūta Cuisine“ (Rūta Paulauskienė, Alina Pocienė ir Albertas Koncijalovas): desertas ,,Aistra“ su „Anselmann Solaris“;

– Juozas ir „Komoda“  (Monika Skučaitė, Juozas Kabašinskas, Martynas Meidas ir Gabrielė Litinskaitė): desertas „Ruduo meilės alėjoje“ su „Chateau Langlois Pinot Noir 2014“;

– „Esperanza“ (Justinas Kapkovičius ir Andžejus Guska): desertas „Myli – nemyli, myli – nemyli“ su „Clarendelle Amberwine“;

– „Crowne Plaza & Liviko“ (Gintaras Stulgys, Jurgita Butrimė, Sandra Kirkilaitė ir Loreta Kornišovienė): desertas „Gusto“ su „Martini Riserva Rubino“;

– „The Pair: Markizetė & Sommelier partners“ (Pierre-Louisas Laviale‘is ir Paulas Forconi): desertas „Kriaušė, mirkyta vyne, šokolado pataluose“ su „Sain Alber Barriques D’or Pacherenc Du Vic-Bilh AOC“.

Auksinės šakutės – pagrindinis prizas. Valerijos Stonytės nuotr.

Praėjusiais metais čempionate nugalėtojais tapo „Time“ restorano komanda – Ignas Višinskas, Jelena Orlovič, Zoja Zakijeva. Jie triumfavo su desertu „Gaiva“ (svarainių putėsiai, mėtų kremas, citrinų tyrė), prie kurio buvo priderintas vynas „Prunotto Moscato D’Asti DOCG“. Vicečempionais tapo „Dine“ komanda su desertu „Žemynos dovana“ (baltojo šokolado ir kriaušių putėsiai su obuolių compote), prie kurio buvo priderintas „Klein Constantia Vin de Constance“ vynas.

Trečiąją vietą užėmė „Sweet Root“ komanda su desertu „Suvyniotas“ (morkos, ožkų pieno sūrelis, lazdynų riešutai, svarainiai, moliūgai, šeivamedžio žiedai), prie kurio buvo priderintas „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland“ vynas.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: