top of page

Saldumynai vaiko užkandžių dėžutėje: šiems galite sakyti ,,taip“!

Sveiki, skanūs, lengvi ir energijos suteikiantys – tokie turėtų būti kiekvieno moksleivio užkandžiai, teigiama pranešime spaudai. Tačiau prasidėjus mokslo metams retai kada turime laiko kasdienei maisto ruošai, tad skubėdami dažniausiai pasirūpiname vaisiais, daržovėmis ir sumuštiniais. Kaip užkandėlių gamybos procesą suplanuoti, palengvinti ir ką gaminti, kad vaikų mitybą papildytume reikalingiausiomis medžiagomis?

Šokoladams užkandžių dėžutėje – ne vieta

Pranešime spaudai teigiama, kad tikrai ne vienai mamai ar tėčiui pažįstama situacija, kai vaikas prašo įdėti į užkandžių dėžutę sausainių, saldainių ar kitų saldumynų. Tačiau, pasak maisto ekspertės, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, prisidėjusios prie naujo sveikesnio valgiaraščio mokykloms ruošimo, taip tėvai daro meškos paslaugą savo vaikui. Cukrus skatina hiperaktyvumą, tad vaikui gali būti sunkiau susikaupti pamokose. Be to, saldumynai didina tikimybę ateityje susirgti diabetu, turėti antsvorio. „Mano nuomone, tėvai, į užkandžių dėžutes dedantys saldumynus, elgiasi neatsakingai tiek savo vaiko, tiek jo bendraklasių atžvilgiu, juk matydami skanėstus jų nori ir kiti vaikai. Jei visi tėveliai sutaria rūpintis sveikais užkandžiais, reikėtų laikytis susitarimo“, – pastebi A. Matulevičiūtė.

Sveika alternatyva nesveikiems saldėsiams

Pašnekovė įsitikinusi, kad sveiki užkandžiai yra energijos šaltinis mokyklinukams. Tai ypač aktualu mokslo metų pradžioje, kai itin sunku susikaupti po vasaros atostogų. Vaikams, kaip ir suaugusiems, svarbi medžiagų įvairovė, tad užkandžių dėžutėje turėtų būti daržovių, vaisių, grūdinės kultūros patiekalų. Puiki idėja gaminti užtepėles, salotas paįvairinti riešutais bei džiovintais vaisiais, kuriuose yra daug vitaminų bei mineralinių medžiagų, gerųjų riebalų.

„Jei kepate sausainius su vaikais, rinkitės viso grūdo arba grikių miltus, naudokite mažiau riebalų, vietoje cukraus berkite mėgstamų džiovintų vaisių – abrikosų, slyvų, spanguolių, razinų, datulių, kokosų drožlių. Vaikams, manau, ir suaugusiems patiksiantis užkandis – obuoliai su riešutų sviestu arba trintų datulių glajumi. Tai galima pasigaminti ir namuose“, – patarė A. Matulevičiūtė.

Blynai arba belgiški vafliai taip pat bus sveikesni, jei vietoje kvietinių pasirinksite viso grūdo miltus, o kad būtų gardžiau, įbersite nesaldintos kakavos: vaikams juk patinka viskas, kas kvepia šokoladu!

Norintiesiems sotesnių užkandžių, mėgstamą traškią vištieną galima paruošti greitai, lengvai ir be miltų: pavoliojant vištienos gabalėlius kiaušinyje ir viso grūdo avižose. Žinoma, nepamirškite ir paprastų, bet vaikų mėgstamų užkandžių – morkų, agurkų šiaudelių, obuolių, kriaušių, mėgstamų riešutų.

Pexels.com nuotr.


5 sveiki užkandžiai – skanu ir greita!

Maisto gamyba gali būti puikus būdas praleisti sekmadienio valandą kartu su savo vaiku – leiskite mokinukui pačiam pasirinkti ingredientus sausainiams, suplanuoti kiekvienos savaitės dienos užkandį. Taip sutaupysite laiko ir išvengsite rytinės įtampos. Siūlome kartu su vaikais pasigaminti 5 užkandžius, kurie mitybą papildys vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis bei sėkmingai pakeis mėgstamus, bet nesveikus desertus.

Avižinių dribsnių keksiukai su bananais ir datulėmis

Šiuos keksiukus galima valgyti ir kasdien! Papuošus uogomis, vaisiais, kokosų drožlėmis, jie niekada nepabos! Purūs, maistingi, suteikiantys sotumo jausmą.

Reikės:

  1. Puodelio viso grūdo kvietinių ar kitų miltų

  2. 2 šaukštelių kepimo miltelių

  3. Žiupsnelio malto cinamono

  4. 1 puodelio avižų

  5. 1 puodelio smulkintų datulių

  6. 1/4 puodelio kokosų aliejaus

  7. 2 prinokusių bananų

  8. 1 didelė batato tyrės

  9. Pusės puodelio graikinių riešutų

Įkaitinkite orkaitę iki 160 laipsnių, paruoškite keksiukų formeles – ištepkite kokosų aliejumi arba sviestu. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Įpilkite avižas ir maišykite. Bananus, batatų tyrę, kokosų aliejų sutrinkite ir sumaišykite su sausais ingredientais, suberkite riešutus. Paruoštą mišinį išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 45 min.

Receptas iš ,,Wholefoodbellies“

Pūstų ryžių skanėstas

Pamenate pūstų ryžių paplotėlius? Taip, vaikystės skonis… Palepinkite jais ir savo vaikus, tik dar kiek paįvairinkite šį užkandį uogomis ir riešutais.

Reikės:

  1. 2 šaukšto mėgstamo riešutų kremo

  2. 2 šaukšto medaus arba datulių pastos

  3. 1 prinokusio banano

  4. 2 šaukšto kokosų aliejaus

  5. 100 g „goji“ uogų

  6. 100 g džiovintų abrikosų

  7. 200 g karijų

  8. 3 puodelių pūstų ryžių

Mažame puodelyje sumaišykite riešutų sviestą, medų, trintą bananą ir kokosų aliejų. Pakaitinkite ant mažos ugnies, nuolat maišykite. Abrikosus ir riešutus šiek tiek susmulkinkite, sumaišykite su pūstais ryžiais, „goji“ uogomis. Užpilkite skysta šilta mase, sudėkite į norimą formą, suspauskite, laikykite šaldytuve 2–3 valandas šiek tiek paslėgtus. Pjaustykite norimo dydžio, vyniokite į kepimo popierių, kad būtų patogiau valgyti ar įdėti į užkandžių dėžutę.

Receptą ruošė ,,Skanios Bajalių istorijos“

,,Skanios Bajalių istorijos“ nuotr.


Bananų duona-keksas

Vaikams šį keksą patiks ne tik gaminti, bet ir valgyti. Paruošite greitai, lengvai, o valgys visa šeima.

Reikės:

  1. 5 bananų

  2. 4 šaukšto skysto medaus

  3. 3 kiaušinių

  4. 100 g sviesto

  5. 100 g avižinių miltų

  6. 100 g kvietinių miltų

  7. 1 šaukštelio kepimo miltelių

  8. 1 šaukštelio cinamono

  9. 50 g karijų

  10. 1 šaukšto klevų sirupo

  11. 50 g džiovintų vyšnių

Bananus sutrinkite smulkintuvu iki tyrelės. Sviestą ištirpinkite. Kiaušinius išplakite, pilkite sviestą, medų, viską gerai išplakite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į drėgną masę. Į masę berkite cinamoną, vyšnias. Karijų riešutus išmaišykite su klevų sirupu ir berkite ant bananų duonos viršaus. Pyrago tešlą supilkite į kepimo formą ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 45 minutėms. Skanaus!

Receptą ruošė ,,Lieknos bitės“

,,Lieknos bitės“ nuotr.


Duona su sėklomis

Jei vaikas mėgsta sumuštinius, patys kepkite skanią, sveikesnę duoną be cukraus, kurios užteks visai savaitei. Gardinkite ją mėgstamu sūriu, salotomis.

Reikės:

  1. 290 g viso grūdo miltų

  2. 40 g saulėgrąžų ir moliūgų sėklų

  3. 10 g alyvuogių aliejaus

  4. 190 g šilto vandens

  5. 5 g druskos

  6. 3 g sausų mielių

  7. Pusės didelio svogūno

  8. Gabalėlio sviesto

Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto, sudėkite svogūną ir kepkite, kol gražiai apkeps iki gintarinės spalvos. Į dubenį sudėkite miltus, sėklas, druską, mieles ir svogūną. Supilkite aliejų, vandenį ir minkykite tešlą apie 15 min. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, dėkite tešlą ir palikite valandai ar dviem šiltoje vietoje.

Prieš dėdami į orkaitę kepaliuką šiek tiek įpjaukite ir kepkite iki 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min. Po to sumažinkite kaitrą iki 210 laipsnių ir kepkite 35–40 min. Kad plutelė būtų minkštesnė, išėmę iš orkaitės apipurkškite vandeniu ir palikite atvėsti.

Receptą ruošė ,,Oditėlės blogas“

Migdolų pyragas be miltų

Tiek suaugusiesiems, tiek ir mažiesiems, mėgstantiems išbandyti naujus skonius, purus migdolų pyragas tikrai turėtų patikti.

Reikės:

  1. 150 g migdolų miltų (sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu)

  2. 100 g rudojo cukraus

  3. 4 kiaušinių

  4. 1 šaukštelio kepimo miltelių

  5. Žiupsnelio druskos

Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai išsukite su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais. Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai paruduos. Puoškite mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, riešutais).

Receptą ruošė ,,Lieknos bitės“

,,Lieknos bitės“ nuotr.


Padėkite vaikui augti sveikam ir laimingam, kartu gaminkite, atraskite naujus skonius, sveikus patiekalus ir su visa šeima ruoškite užkandžių dėžutes visai savaitei. Skanių ir sveikų naujų mokslo metų!

Naujausi įrašai

bottom of page