naujienos Naujienos

„Restoranas“ yra restoranas: demokratiška ir neatrasta tartarų bei didkepsnių šventovė Vilniuje

Vasarė Butkutė, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-02-07, 18:30


Prieš įžengdami į restoraną, kuris ir vadinasi tiesiog „Restoranas“, neturėjome išankstinių lūkesčių. Tačiau greitai supratome, kad jų ir nereikėjo – šios vietos ypatingumas būtent ir yra gebėjimas nustebinti. Čia ateidami pamirškite vakarinę aprangą, baltų staltiesių idėją bei lubas siekiančias kainas. Ir visgi pasiruoškite be galo jaukiam vakarui: žiupsniui netikėtumo, siauram, bet kokybiškam meniu ir, žinoma, geram vynui.

Ne tik su mumis, tačiau ir su svečiais kiekvieną vakarą bendrauja pats „Restorano“ įkūrėjas Redas Reventas – jis padės išsirinkti vakaro patiekalus ir gėrimus. O mintis turėti savo barą-restoraną Redo galvoje sukosi jau seniai – nuo pat tada, kai prieš septynerius metus pats įsidarbino virtuvėje.

Valerijos Stonytės nuotr.

„Tai buvo visiška avantiūra – turėjau darbą, o maisto gamyba man visąlaik buvo kaip hobis. Vieną dieną tiesiog atėjau į šalia namų buvusį barą, kuriame mane jau žinojo kaip lankytoją, ir paklausiau, gal priimtų mane virėju. Ir sau pačiam pažadėtas „trumpai pabandysiu“ eksperimentas užsitęsė daugiau nei dvejus metus. Vėliau dar maždaug penkerius dirbau vyninėje. Galiausiai, atėjo laikas, kai norėjosi kažką keisti, tad išėjau iš vyninės. Ir po kurio laiko pamačiau, kad nuomoja štai šias patalpas“, – pasakoja „Restorano“ įkūrėjas.

Po to viskas įvyko gana žaibiškai: praeitų metų gegužės pabaigoje Redas pradėjo kurtis šioje erdvėje, o birželio pirmą restoranas jau atvėrė duris. Kaip pats pasakoja, pradžia buvo lengva, nes užėjo pirma įprasta ir optimistiškai nuteikiančių lankytojų banga, draugai ir pažįstami. Tačiau vasaros pabaigoje susidomėjimas atslūgo, būta ramybės ir trumpų atostogų, kurias komanda išnaudojo eksperimentams bei gerų tiekėjų paieškai. O nuo gruodžio atsivėrė antras kvėpavimas – dabar jau nutinka ir taip, kad visi stalai vakare būna rezervuoti.

Valerijos Stonytės nuotr.

Redo „Restorano“ idėja gana paprasta, tačiau didelis dėmesys detalėms paverčia ja ypatinga: „Manau, kad moku gerai paruošti ir iškepti mėsą, todėl mano svajonė visada buvo „steikų“ restoranas. Bet jis turėjo būti gana demokratiškas – jokių baltų staltiesių, nereikia, kad žmonės eitų su vakariniais drabužiais. Tačiau tai turėjo būti geri kepsniai ir geri vynai. Padaryti labai brangiai yra labai lengva: reikia investicijų, pirkti brangius produktus, samdyti brangius virėjus, tačiau tai nesudėtinga. O žmonių, kurie galėtų į tokį restoraną eiti kartą per savaitę ar bent kartą per mėnesį, nėra daug. Todėl stengėmės ieškoti kompromisų. Kita vertus, kokybės tikrai neaukojame.“

Kaip Redas pastebi, dabar jau matyti, kad toks derinimas veikia ir kartais vakarais nebesimato nė vieno pažįstamo. Be gero maisto svarbus ir kultūrinis patrauklumas. Todėl neseniai „Restorane“ atsirado gyvybės įnešantis pianinas (žmonių, norinčių juo pagroti, yra), taip pat kabo dailininko Lino Cicėno paveikslų paroda. O kalbėdamas apie pavadinimą, Redas pasakoja, kad nuopelnai priklauso žmogui, leptelėjusiam: „Kam tau išvis tas pavadinimas? Juk restoranas ir yra restoranas.“ Tad jei kitą kartą nežinosite, į kokį restoraną traukti, rinkitės „Restoraną“.

Jautienos tartaras. Valerijos Stonytės nuotr.

Meniu. Paprašytas leisti patyrinėti meniu, restorano savininkas šypteli: „Meniu neturime.“ To priežastis esanti labai paprasta: kadangi tai yra mėsos restoranas, norėdami pavakarieniauti įprastai galėsite rinktis tik iš dviejų patiekalų – tartaro arba kepsnio. Dažniausiai jie bus ruošiami iš jautienos. Galbūt tai bus nugarinė, galbūt antrekotas, nes pasirinkimas priklausys nuo dienos. Tačiau kepsnys tikrai bus, tartaras – taip pat. Taigi, pasak Redo, dėl dviejų žodžių popieriaus gadinti nelabai verta.

Dėl to ir kainos nėra pastovios. Už tartarą sumokėsite arba 8, arba 14 Eur, o didkepsnio kaina priklausys nuo patiekalo dydžio. „Restorane“ jie sveriami ir kilogramo vidutinė kaina yra maždaug 80 Eur. Įprastai žmonės suvalgo apie 200–300 g mėsos, tad vėlgi vidutiniškai tokio patiekalo kaina būtų 24 Eur.

„Medium rare“ jautienos „steikas“. Valerijos Stonytės nuotr.

Nuotraukose matomo jautienos antrekoto yra 400 g, tad užmetęs akį Redas pakomentuoja, kad toks variantas kainuotų apie 32 Eur. Tačiau čia taip pat suprantama, kad žmonės, kainų prasme, staigmenų nemėgsta, tad atėję būsite informuoti, ką šiandien restoranas siūlo ir kiek tai kainuotų. Prie kokybiškos mėsos galėsite rinktis ir taurę vyno iš maždaug 20 skirtingų rūšių arba kokį nors stipresnį gėrimą. Visgi didžiausias dėmesys skiriamas vynams.

Tik visai neseniai „Restorane“ atsirado naujovė: šeštadienį nuo 12 val. galite užsukti vėlyvųjų pusryčių. Tik, kaip įspėja Redas, vėlgi geriau neturėti išankstinių pageidavimų. Aną savaitgalį buvo šakšuka, o kas bus šį – dar nežinia.

Darbo laikas: II–V 18:00–23:00, VI 12:00–23:00, VII–I nedirba.

Adresas: Pylimo g. 23

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: