top of page

Legendinis „Paukščių takas“: „Negalime pasididžiuoti, kad esame labai madinga vieta“

Ir vėl kylam aukštyn – po „Skybar“, matyt, išsivysto priklausomybė aukščiui arba panoraminiams vaizdams. Per 45 sekundes liftas užkelia į aukščiausiai Lietuvoje (165 m aukštyje) esantį restoraną „Paukščių takas“, kuris daugiau nei 30 metų veikia Vilniaus televizijos bokšte. Tai viena tų vietų, kaip Palangos tiltas ar Trakų pilis, kurioje bent kartą lankėsi kiekvienas lietuvis.

Tačiau mūsiškis bokštas nėra vienintelis ir nepakartojamas. Tie, kurie lankėsi Taline, tikriausiai žinos, kad Vilniaus ir Estijos sostinės bokštai – dvyniai. Tiesa, ne visai – mūsiškis šiek tiek aukštesnis. Kiek? Paskaičiuokite patys: Vilniaus bokšto aukštis – 326,5 m, o Talino – 314 m. Bet gana apie aukštį. Prie lifto mus pasitinka restorano vadovė Aušra Lukošienė, o viršuje laukia šefė Irena Skrockienė.

Valerijos Stonytės nuotr.

Restorano interjeras. Valerijos Stonytės nuotr.


Restorano vadovė sako, kad valgiaraštis atnaujinamas kasmet birželio mėnesį. „Kiti restoranai turi galimybes keisti dažniau, kiekvieno sezono metu, tačiau mes tokių galimybių neturime dėl apskaitos. Ji labai griežta, kadangi priklausome valstybinei kompanijai. Todėl kiekvieną ketvirtį pakeisti patiekalus labai sudėtinga. Kita vertus, esame proginis taškas, į kurį žmonės ateina kartą per metus. Niekada netapsime susitikimų vieta penktadienį po darbo, nes papildomai kainuoja bilietas. Negalime pasididžiuoti, kad esame labai madinga vieta. Tačiau senojo meniu atsisakėme“, – paaiškino ji.

Veganiška užkandėlė su cukinijomis (marinuotų cukinijų ir agurkų griežinėliai su salierais ir morkomis pagardinti saldžiomis džiovintomis alyvuogėmis) (7 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Veganiška užkandėlė su cukinijomis (marinuotų cukinijų ir agurkų griežinėliai su salierais ir morkomis, pagardinti saldžiomis džiovintomis alyvuogėmis) (7 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Todėl „Paukščių takas“ kiekvieną mėnesį ir sezoną turi specialius pasiūlymus iš to laikotarpio produktų. Tokiu būdu siekiama pavyti sezoniškumo principą taikančius restoranus. Pavyzdžiui, kovo 8-osios meniu (25 Eur; bilieto kaina įskaičiuota) ar naujasis pavasario sezono pasiūlymas – antienos salotos su šviežiomis uogomis (8 Eur) ir avokado kokteilis (4 Eur) (17 Eur; bilieto kaina įskaičiuota). Analizuojame  kitus pasiūlymus: proginį šimtmečio, lietuviškų patiekalų (cepelinai, žemaičių blynai ir varškės apkepas), atsiradusį praėjusią vasarą. Likę skirti moksleivių ir turistų grupėms.

Restorano virtuvei, kurioje savaitgaliais triūsia 4 virėjai, vadovaujanti I. Skrockienė šefės pareigose dirba 4-erius metus, „Paukščių take“ – 10 metų. Prieš tai šiame 80-ies vietų restorane ji buvo virėja.

Vištienos kepenėlių tortas su šaltalankių padažu (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Vištienos kepenėlių tortas su šaltalankių padažu (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


„Telecentro“ darbuotojai – jų yra apie 200 – gana privilegijuoti. Tarnybinius pietus jie valgo „Paukščių take“. Pietų kaina taip pat puiki – tik 3 Eur. Nepaisant to, ateina ne visi, maždaug ketvirtadalis.

Atskira tema – lankytojai. Personalas pasakojo, o mes stebėjomės. Publika labai įvairi, tad išvardinsime, kad būtų aiškiau: telenovelės „Laukinukė“ aktorius Mario Cimarro, dainininkė Natalija Zvonkė, žurnalistas ir komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis, dizaineris Liutauras Salasevičius, atlikėja Jazzu, dainininkas Rytis Cicinas… Ponia Aušra sako, kad „Paukščių taką“ mėgsta ir politikai – čia jie rengia asmenines ir darbo šventes: „Restoranas yra dviguboje saugos zonoje – „Telecentras“ aptvertas tvora, bokštas turi atskirą apsaugą, dirbančią 24 valandas. Asmenys, kuriems reikia privatumo ir saugumo, dažnai renkasi šią vietą renginiams.“

Čia prisimename prieš atvykstant skaitytą istoriją. Esą bokšto architektas Vladimiras Obydovas teigęs, kad kūrinys galėtų atlaikyti netgi atominį sprogimą. Taigi peršasi išvada, kad esame tikrai labai saugioje aplinkoje. Faktas, kad ta vieta, kurioje yra restoranas, juda, negąsdina. Juda visai ne šiek tiek – siūbavimo amplitudė siekia 2 metrus!

Antienos krūtinėlės kepsnys su saldžiųjų bulvių koše ir rojaus obuoliukais (Vištienos kepenėlių tortas su šaltalankių padažu (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina asmeniui – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Antienos krūtinėlės kepsnys su batatų koše ir rojaus obuoliukais (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina asmeniui – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


„Nuo vasaros bus nauja ir labai smagi paslauga, kurios kol kas negaliu įvardyti“, – pokalbio pabaigoje suintrigavo A. Lukošienė.

Meniu. Valgiaraštis labai platus, tačiau jei kažkur girdėjote apie patiekalus, pavadintus „Žvaigždynas“, „Kometa“ ar „Visata“, žinokite, kad tai jau išnykusios legendos, tokių čia nėra. Užkandžiai (6–9 Eur) – užkandėlė su cukinijomis, užkandis (kepinta duona, viščiukų sparneliai, vytintas kumpis, marinuotos alyvuogės, fermentinis sūris, kalmarų žiedai su plutele), įvairių sūrių rinkinys su kepinta duona, vytinto kumpio griežinėliai. Salotos (visų kaina vienoda – 6 Eur) – su vištiena, sūdytais lašišų gabaliukais, jaunų špinatų lapelių, šviežių daržovių su keptais persikais. Sriubos (3–6 Eur) – dienos sriuba, šefo rekomenduojama žuvienė ir sriuba su jaučio išpjovos juostelėmis ir daržovėmis.

Iš 8 pagrindinių patiekalų (5–16 Eur) 2 pasirinkimai (virtinukai su varške (5 Eur) ir vištienos maltinukas su žaliaisiais makaronais ir grietinėlės padažu (7 Eur) yra vaikams. „Rimtieji“ patiekalai yra iš mėsos ir žuvies (lašišų kepsnys, kiaulienos sprandinės kepsnys su traškia vytinto kumpio juostele, jautienos befstrogenas, viščiuko filė kepsnys, jautienos išpjovos kepsnys su kanapių sėklų-pipirų plutele), tačiau vienas – keptų daržovių asorti (10 Eur) – skirtas vegetarams. Vadovė pasakojo, jog restoranas siekia prisitaikyti prie populiarėjančių mitybos tendencijų, todėl bemėsius patiekalus jiems kūrė veganas.

„Močiutės“ vafliai su vaniliniu ir šokoladiniu kremais (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina asmeniui – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

„Močiutės“ vafliai su vaniliniu ir šokoladiniu kremais (iš Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio šventinio pasiūlymo, kurio kaina asmeniui – 29 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Iš „modernių“ patiekalų – vafliai (7–8 Eur) su vištiena, lašišų gabaliukais ir jautiena, dviejų rūšių mėsainiai (7–8 Eur) ir žuvainis (8 Eur) su lašiša. Desertų pasirinkimas taip pat gausus. Iš viso suskaičiuojame 8 variantus (2,5–5 Eur): namų gamybos mėlynių pyragas, šokoladinis tortas, sluoksniuotas jogurto ir trintų vaisių desertas su ispaninių šalavijų sėklomis, keptas belgiškas vaflis, obuolių sulčių, kivių ir špinatų kokteilis, pieno ir ledų kokteilis, rūgščiųjų vyšnių šerbetas, ledai su pasirinktu pagardu.

Pakilimo kaina. Ji priklauso nuo savaitės dienos (suaugusiam 7–9 Eur).

Adresas: Sausio 13-osios g. 10, Vilnius

Darbo laikas. Antr.–Ketv. 11:00–22:00, Penkt.–Sekm. 11:00–23:00.

Internetinė svetainė ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page