naujienos Naujienos

Renkitės ispaniško gyvenimo savaitei – artėja pirmosios „Tapas dienos“!

VMGonline.lt, 2017-06-11, 9:00


Juk žinote, kaip maistas suartina žmones, o ypač ispaniškas maistas, kurį savo valgymu norime taip pagerbti. Pasaulinė „tapas“ diena „Día Mundial de la Tapa“ yra švenčiama birželio 15 d., bet dėl didelės meilės „tapas“ Vilniuje ji užsitęs kur kas ilgiau. „Tapas“ kramsnoti pradėsime nuo pirmadienio, birželio 12 d., ir tokiu ispanišku ritmu lankydamiesi skirtinguose Vilniaus baruose galėsime gyventi visą savaitę! Anot gastrobaro „Tapas“ šefo Vytauto Verkausko, „tapas“ – vienas iš Ispanijos gastronomijos identiteto elementų, todėl dar labiau padės suprasti ir pažinti Ispanijos kultūrą.

Broliai Vytautas ir Bronius Verkauskai (Valerijos Stonytės nuotr.)
Vytautas Verkauskas ir Bronius Verkauskas (Valerijos Stonytės nuotr.)

„Nuo pat „Tapas“ atidarymo stengėmės plėsti šią kultūrą – kepti paeliją taip, kaip reikia. Kepti ant „paellera“, naudoti „bomba“ ryžius ir „pimentón de la Vera“ rūkytą papriką bei kitą autentišką produkciją, kad atneštume ispanišką skonį į Vilnių. Ispaniška kultūra ir ispaniškas maistas yra kažkas nerealaus. Patekus į tikrą ispanišką barą patenkama į šurmulį, kuris su niekuo negali būti sulyginamas. Ten dažnai negroja net muzika, nes dėl garsių žmonių pašnekesių ir juokų neįmanoma susikalbėti. Norėtume per „Tapas dienas“ sukurti panašią atmosferą“, – pasakojo virtuvės šefas Vytautas.

„Tapas“ yra ir savotiška bendravimo priemonė: gali būti užsisakoma ir individuali porcija, bet dažnai užsisakoma dalytis (Valerijos Stonytės nuotr.).
„Tapas“ yra ir savotiška bendravimo priemonė: gali būti užsisakoma ir individuali porcija, bet dažniausiai – dalinamasi. (Valerijos Stonytės nuotr.).

 

Užkandis su istorija

O ypatingą atmosferą mažytis užkandis įkvėpti tikrai gali. Dažniausiai sūraus skonio „tapas“, kuriais gali tapti bet kokio patiekalo sumažinta porcija turi ir savą, kaip tikina Vytautas, ne visai romantišką legendą:

„Tapas“ atsirado viduramžiais. Ypač tavernose būdavo visokiausių muselių, moskitų ir kitų negerų dalykų, todėl barmenai ir tavernų savininkai sugalvojo chereso vyno taurelę uždengti riekele sūrio, „Ibérico“ kumpiu ar čoriso dešra. Taip „tapas“ pavadinimas kilo nuo ispaniško veiksmažodžio „tapar“, reiškiančio „uždengti“. Tai yra tikroji ir ne tokia romantiška istorija. Romantiškoji istorija ta, kad labai seniai Alfonsas X keliavo į Kadisą (Cádiz), patį vakariausią Ispanijos miestą, ir pakeliui apsistojo viloje, kur norėjo pavalgyti ir išgerti. Pūtė stiprus vėjas ir išmintingas tavernos savininkas sugalvojo taurę uždengti kumpio riekele, kad į ją nepripūstų smėlio. Alfonsas buvo taip sužavėtas šia idėja, kad ir kitiems pasakė taures dengti vietiniais produktais.“

„Tapas“ su karamelizuotu ožkos sūriu ir obuolių čatniu (Valerijos Stonytės nuotr.).
„Tapas“ su karamelizuotu ožkos sūriu ir obuolių čatniu (Valerijos Stonytės nuotr.).

Ir bare, ir restorane

„Tapas“ rūšių gali būti begalės, bet klasikiniais „tapas“ yra laikomi būtent tie, nupasakoti legendos – juose svarbiausias yra aukščiausios kokybės produktas. Tai gali būti „lomo Ibérico“ (vytinta Iberijos kiaulės išpjova), „mojama“ (sūdyta, vytinta tuno papilvė), „huevas de mújol“ (specialiu būdu paruošti kefalės ikrai). Labai populiarūs baruose patiekiami „tapas“ yra trinti pomidorai su česnaku, alyvuogių aliejumi ir „Manchego“ sūrio riekele, karamelizuoti svogūnai su ožkos sūriu.

Aštuonkojis galiciškai (Valerijos Stonytės nuotr.).
Aštuonkojis galiciškai (Valerijos Stonytės nuotr.).

Vienas iš „Tapas“ įkūrėjų Bronius Verkauskas akcentuoja, kad nereikia apsigauti dėl „tapas“ paprastumo:

„Į Ispanijos istoriją „tapas“ yra įėjęs kaip klasikinis ir laisvas patiekalas, bet jis yra pripažintas ir valstybiniu lygmeniu. Kartais jis yra gaminamas aukščiausiuose susitikimuose. 1991 m. per Raisos Gorbačiovos vizitą į Ispaniją, į Artimųjų Rytų taikos konferenciją, jai buvo patiekiamas „tapas“ meniu su vynu.“

Apie tai, kad „tapas“ dažnai tampa ir „Michelin“ žvaigždutes turinčių restoranų pasididžiavimu bei improvizacijų objektu, primins ir ypatingas „Tapas dienų“ svečias.

Krevetės česnakų padaže (Valerijos Stonytės nuotr.).
Krevetės česnakų padaže (Valerijos Stonytės nuotr.).

Išskirtinis svečias ir specialūs meniu

Didžiausia „Tapas dienų“ žvaigžde taps Sébastien André Gros, dėstantis Valensijos „Centro Superior De Hosteleria Del Mediterraneo“. Jis specializuojasi molekulinėje virtuvėje, yra vienas iš pažangios skysto azoto sistemos išradėjų, sukaupęs 25 metų virtuvės šefo darbo patirtį dirbdamas dvi ir tris „Michelin“ žvaigždes pelniusiuose restoranuose. Vilniuje Sébastien dalyvaus parodomajame gaminime „Masterclass“, kurio metu gamins vieną tradicinį ir vieną modernų „tapas“ užkandį.

Tapas dienose“ dalyvauja gastrobaras „Tapas“, restoranas „La Cocina de José“, tekilos baras „Spiritus“, „Džiugo sūris“ (jų „tapas“ variacijas bus galima išbandyti „Tapas“). Visi dalyviai ateinančią savaitę siūlys specialius „tapas“ meniu, kuriuos bus galima bandyti ištisą dieną. Pavyzdžiui, „Tapas“ pristatys savo geriausius iš geriausių „tapas“, gamintus per visą baro gyvavimo ir Vytauto studijų Ispanijoje laiką: „tapas“ su aštuonkoju, „tapas“ su sepijų rašalu, apetitą keliančią sumažintą „foie gras“ turono versiją.

Kalmarai sepijų rašale (Valerijos Stonytės nuotr.).
Kalmarai sepijų rašale (Valerijos Stonytės nuotr.).

Nustebinti žada ir „Spiritus“ įkūrėjas Linas Starkus-Lencas: „Meksika, tekila, meskalis yra neatskiriama nuo tokių dalykų, kaip užkandžiai, o užkandžių virtuvė – ji visada yra patraukli. Mūsų baro principas – prie gėrimo pasiūlyti užkandį. Ne rimto ir sunkaus maisto, o užkandį. Ruošime marinuotų daržovių užkandžių, krevečių. Skirtingomis savaitės dienomis pasiūlysime vis ką nors naujo. Bus ir saldžių „tapas“, kas, manau, tikrai įdomu.“

Šventės proga „Tapas“ bare bus pjaunamas aukščiausios rūšies „Jamón Ibérico de Bellota“. Šis kumpis pasižymi ypatinga marmurine struktūra, nes 80 proc. laisvai vaikščiojusios kiaulaitės mitybos sudarė ąžuolo gilės (Valerijos Stonytės nuotr.).
Šventės proga „Tapas“ bare bus pjaunamas aukščiausios rūšies „Jamón Ibérico de Bellota“. Šis kumpis pasižymi ypatinga marmurine struktūra, nes 80 proc. laisvai vaikščiojusios kiaulaitės mitybos sudarė ąžuolo gilės (Valerijos Stonytės nuotr.).

Daugiau informacijos – bronius@tapas.lt

Vartodami alkoholį rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: