top of page

„Ramūs“: sraigių sriuba, po kurios Palangoje nebus ramybės

Eidami J. Basanavičiaus alėja Palangoje pasukite kairėn ir iš jūsų horizonto lyg po bulvinės apokalipsės dings visi žemaičių blynai ir cepelinai galiūnams. Netikite? Netikėjome ir mes, kol pamatėme balta kreidele bylojančios iškabos, kad restorane „Ramūs“ yra ruošiamos varlių šlaunelės. „Nespjaunu nei į cepelinus, nei į vėdarus. Tai yra lietuviams priimtinas dalykas, bet mane visą laiką domino kažkas kitas“, – teisinasi virtuvės šefas Gintaras Sičiūnas.

Ir iš tiesų. Nors viešbučio „Vila Diemedis“ pirmajame aukšte įsikūrusio restorano pavadinimas turėtų garantuoti ramią užuovėją (iš dalies tai ir padaro skambanti lėta muzika), ramybės net paties išrankiausio valgytojo akis, skaitydama meniu, čia tikrai neras. „Ramūs“ ruošia tai, kas atitinka gurmanišką Gintaro skonį ir buvo įkvėpta kelionių po Gentą, Briugę, Nicą, Stokholmą, išvykų pas kaimynus į Rygą ar Taliną. Anot virtuvės šefo, viskas prasidėjo nuo moliuskų, kuriais yra užkrėsta ir didžioji dalis restorano meniu. Paprašėme palangiškio pristatyti savo pažibas!

Midijos. Galimi trys variantai – su baltuoju vynu ir grietinėle, aitriųjų paprikų padažu arba su kariu, brendžiu ir grietinėle. Čia midijos yra ruošiamos Briugės stiliumi – su daug padažo ir nėra tokios sausos ir lukštenamos it saulėgrąžos kaip Briuselyje. Gintaras rekomenduoja paskutinį padažą: „Brendis duoda savo skanumėlį, o karis suteikia rytietiškumo.“ Kaina vienam asmeniui – 12,50 Eur, dviem – 18 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Briuselinė sraigių sriuba. Vienintelė tokia Lietuvoje! Kaip ir išduoda sriubos pavadinimas – jos šefas skanavo Briuselyje: „Parsivežiau ją iš Šv. Katerinos aikštės. Septynias dienas iš eilės nuo septintos valandos ryto ėjau į turgų pas žmogų, kuris prekiauja šia sriuba. Šiek tiek pasišnekėjome, gal ir ne viską papasakojo, nes kiekvienas virėjas negali papasakoti visų paslapčių. Sraiges naudojame iš lietuviško ūkio.“ Sriuba gali būti aštri arba neaštri. Kaina – 4,50 Eur. Mėgstantys sraiges jų gali prisirinkti įvairiausiuose patiekaluose: vytintų sraigių užkandžių rinkinyje prie vyno ar alaus, burgundiškų sraigių.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Gruzdintos varlių šlaunelės. Taip pat iš Briuselio parsivežtas receptas, kuriame yra naudojamas prancūziškų veislinių varlių kojelės, nes lietuviškos varlės tam netinka. Tokį karštą užkandį Gintaras siūlo tiems, kurie mėgsta egzotiką. Kaina – 6,50 Eur.

Skumbrės tartaras. Specialus Briugės delikatesas, kurį privalo išbandyti kiekvienas lietuvis. „Skumbrė jau buvo užmiršta Lietuvoje. Vieni ją vadino antrarūše žuvimi, nors tai yra viena nuostabiausių ir skaniausių žuvų. Patiks visiems, mėgstantiems žuvį“, – komentuoja Gintaras. Kaina – 6 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Keptas ožkos sūris su salotomis. Kaina – 7 Eur.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Desertai. Na, o dabar sukluskite visi smaližiai. Virtuvės šefas taip pat nėra abejingas desertams, todėl jie restorane „Ramūs“ yra tokie patys ypatingi ir apgalvoti: vanilinis plombyras su trumų aliejumi, trumų druska ir baziliku – skaniausia su espreso kavos puodeliu (7 Eur), gorgoncolos sūrio putėsiai su svogūnų uogienės kompotu – tiks draugystei su baltuoju vynu ir kelioms valandoms gomuryje paliks malonų skonį (6 Eur).

Darbo laikas

Pirm.–Sekm.: 12:00–23:00

Restoranas „Ramūs“, S. Daukanto g. 11, Palanga. Restorano „Facebook“ paskyra.

Naujausi įrašai

bottom of page