naujienos Naujienos

„Pumpkin Pie Spice“: kaip šis aromatingas mišinys užkariavo Ameriką?

Gabija Jonelytė, 2018-11-01, 15:00


Moliūgų pyrago prieskoniai (angl. pumpkin pie spice arba pumpkin spice) – taip galėtume išversti vieną populiariausių sezoninių ingredientų kavos ir desertų pasaulyje. Juo rudenį gardinami ne tik karštieji gėrimai ar kepiniai, bet ir blynai, granola ar net sriubos ir troškiniai.

Šio ingrediento pavadinimas paaiškina jo atsiradimą – kepant moliūgų pyragą buvo pradėta naudoti tam tikra prieskonių kombinacija, pirmiausia pavergusi visą Šiaurės Ameriką. Moliūgų pyragas tapo neatsiejamu Padėkos dienos patiekalu, receptų knygose yra galybė jo variacijų.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Veganbombs (@veganbombs) on

Moliūgų pyrago pagrindą sudaro keptų moliūgų tyrė, sutirštintas pienas, cukrus, kiaušiniai ir, žinoma, akcentas – viliojantis cinamoninis aromatas, prislopinantis moliūgų kvapą. Kalėdinėse dainose apdainuoto, filmuose nusifilmavusio pyrago receptas nukeliavo į Angliją. Iš ten žinia apie paslaptingąjį „Pumpkin Spice“ pradėjo sklisti po visą pasaulį.

Pyrago prieskonių mišinys, sakote, nieko ypatingo? Ne visai! Paslaptis slypi proporcijose. Didžiąją dalį šio prieskonių kokteilio sudaro cinamonas. Be jo į mišinį lygiomis dalimis patenka muskatas ir džiovintas imbieras, kardamonas, gvazdikėliai ir gerai pasaulio konditerijoje žinomas all spice (liet. kvapnusis pipiras).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Spice & Tea Exchange ALX (@spiceandtea.alexandria) on

Keliamės į 2003 m., kur kompanija „Starbucks“ pirmą kartą po gana sėkmingų įvairių skoninių kavų bandymų pristato „Pumpkin Spice Latte“. Finalinis receptas išbandomas Vankuveryje bei Vašingtono valstijoje, ir niekas nesitikėjo, kad pirkėjai ir ragautojai tiesiog pradės eiti iš proto. Po kelių dienų „Starbucks“ kavos baruose ima trūkti visų šiam gėrimui paruošti skirtų ingredientų: espreso, riebaus pieno, moliūgų pyrago skonio sirupų, purškiamos grietinėlės bei šiek tiek prieskonių mišinio, kuris suteikia ne tik kvapą, bet ir papuošia visą gėrimą.

Šiandien šis gėrimas kiek kitoks – po daugiau nei dešimties metų buvo atsisakyta visų nenatūralių ingredientų, tačiau vis dar yra vienas labiausiai fotografuojamų ir populiariausių socialiniuose tinkluose. Tuo galite įsitikinti patys, savo „Instagram“ paskyroje įvedę #pumpkinspicelatte (siekia 484 tūkst. pasidalijimų) ar #pumpkinspice (siekia daugiau nei 1,6 mln. pasidalijimų).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Annelina (@annelinawaller) on

Nenuostabu, kad „Pumpkin Spice Latte“ galima paragauti ir Lietuvoje. Mūsų žiniomis, ją siūlo keli populiariausi kavos tinklai.

Ar jūs naudojate šį prieskonių mišinį? Ar mėgstate „Pumpkin Spice Latte“? Pasidalykite komentaruose!


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: