naujienos Naujienos

Produktai, padėsiantys įveikti šventinį slogutį

vmgonline.lt, 2018-01-02, 7:50


Šventėms pasibaigus, ne vieną apninka pošventinis liūdesys. Tiesa, anot mokslininkų, moteris pošventinė depresija aplink savo pirštelį apsuka 2 kartus dažniau nei vyrus.

Išskiriamos kelios priežastys, kodėl po švenčių nuotaika pradeda bjurti. Pirma, nepasiteisinę lūkesčiai. Psichiatras Markas Sichelis svetainėje Huffingtonpost.com komentavo, kad didelius lūkesčius šventiniam laikotarpiui formuoja televizija, socialinės medijos. Komunikacijos priemonės kuria tobulų atostogų paveikslą, kuris neretai prasilenkia su realybe. Kai kurie žmonės „perdega“ norėdami susiplanuoti daugiau nei gali. Kita priežastis susijusi su artimaisiais. Žiemos šventes praleidžiame apsupti draugų ir giminaičių, o grįžę įrutiną darbas-namai, jų pasigendame ir pradedame jaustis vieniši. Ta proga siūlome keletą maisto produktų, kurie padės įveikti liūdesio akimirkas.

zemes riesutaiRiešutuose gausu seleno, kuris mažina nerimą ir nuovargį. Pasirinkimų daug – graikiniai, makadamijų, migdolai, lazdyno, braziliški… Raskite savo mėgstamiausius ir valgykite kasdien!

Avižinėje košėje gausu aminorūgščių, kurios būtinos normaliai centrinės nervų sistemos veiklai palaikyti, o joje esantys antioksidantai padeda išgyventi streso kupinas dienas. Naujais metais norite sveikiau maitintis? Įtraukite košę į savo pusryčių meniu!

Tomo Bauro nuotr.

Triptofano, kuris išskiria laimės hormonus, yra daugelio mėgstamuose produktuose: brandintame sūryje, bananuose ir meduje. Gera žinia makaronų megėjams: juose taip pat yra šios aminorūgšties. Norintiems gauti daugiau baltymų, siūlome rinktis kietųjų kviečių (ant pakelio ieškokite užrašų „durum“, „semolina di grano duro“ ir pan.) makaronus.

Juodajame šokolade esantys elementai, pavyzdžiui, fenetilaminas, padeda kovoti su stresu, didina darbingumą ir pralinksmina. Svarbu nepamiršti vieno dalyko – saiko.

pupeles

Žaliaspalvės daržovės špinatai, žaliosios pupelės ar brokoliai padeda gamintis dopaminui, malonumą sukeliančiam elementui, kurio dėka tampame ramesni. Daržovės – ne šokoladas, bet juk kartais norisi ir jų.

Juodosios pupelės ir rudieji ryžiai – magnio šaltiniai, padedantys kovoti su nerimu ir depresija. Magnis skatina seratonino, kuris pakelia energijos lygį, gamybą. Pietums ieškokite recepto su šiais ingredientais.

Nervų sistemai svarbu su maistu gauti pakankamai B grupės vitaminų, mat jie dalyvauja nervinių ląstelių mityboje. Dažniausiai žmonėms, sergantiems depresija, trūksta vitamino B2, kurio šaltiniai yra pieno produktai, kepenėlės ir kiaušiniai.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: