naujienos Naujienos

Prancūziškos vakarienės atmintinė: patiekalai ir etiketo subtilybės, kurias būtina žinoti

Laura Varnauskaitė, partnerio turinys, Victor Morozov nuotr., 2018-12-06, 7:50


Ne paslaptis, kad prancūzų virtuvė yra UNESCO saugomas kultūros paveldo objektas. Kiekvienas regionas žavi subtiliomis skonių, aromatų, spalvų ir tekstūrų variacijomis. O Paryžių galėtume pavadinti aukštosios virtuvės (haute cuisine) sostine. Jei Paryžiuje nuspręstumėte praleisti keletą dienų, galėtumėte patirti įvairiapusį mėgavimosi gyvenimu ir maistu džiaugsmą. Prancūzams joie de vivre neįmanomas be gardaus maisto ir bendravimo dalijantis juo. Šįkart mes pasinersime į prancūziškos vakarienės malonumus.

Prancūziškos vakarienės etiketas

Persikelkime į prancūzų, o ir visų kultūrinių patirčių siekiančių turistų taip mėgstamą ritualą vakarieniauti restorane. Verta pastebėti, jog tradiciškai prancūzai vakarieniauja ilgiau, nei vakariečiai valgo visus tris kartus per dieną drauge sudėjus, t. y. kiek daugiau nei dvi valandas. Verta žinoti, kad įprastai Prancūzijoje vakarieniaujama nuo aštuntos valandos vakaro, todėl dažnas restoranas atidaromas vakarienei ne anksčiau nei pusę aštuonių. Bet kuriuo atveju, paskambinę rezervuoti stalelio, būsite informuoti, jei restoranas bus atidaromas vėliau, nei planavote pradėti vakarienę.

Vakarieniaujant paisoma etiketo taisyklių, kurioms teikiama didelė reikšmė prancūziškame restorane: gėrimų derinimas prie patiekalų, produktų parinkimas pagal sezoniškumą, kad jie būtų kuo įmanoma šviežesni, trijų patiekalų seka: užkandis (entree), pagrindinis patiekalas (plat principal), desertas (dessert), kuriam paprastai patiekiamas sūris arba švieži vaisiai, bei prancūziška bagetė, kuri skirta pasimėgauti padažais lėkštėje.

Reikia atkreipti dėmesį, jog Prancūzijoje tradicinę virtuvę pakeitė naujoji virtuvė, vadinama nouvelle cuisine. Dėmesys teikiamas ne kiekybei, bet kokybei, skoniui, originalumui ir patiekimui.

„Le Bonjour“ restoranas. Victor Morozov nuotr.

Vakarienė

Atvykus į restoraną padavėjas maloniai pakvies prie rezervuoto staliuko ir įteikęs dienos bei pagrindinį meniu (menu du jour bei a la carte) pasiūlys tradicinio aperityvo arba supažindins su vyno korta.

Verta paminėti, jog aukštesnės klasės restoranuose Prancūzijoje Jums bus pasiūlytas gurmaniškas (gourmet) meniu, kuris pradedamas aperityvu bei apetitą žadinančiais užkandžiais, prancūzų vadinamais amuse-bouche. Įdomu tai, jog skirtinguose Prancūzijos regionuose būdingi saviti aperityvai: Cremant (putojantis vynas) rytinėje Prancūzijoje, Pastis (anyžių skonio alkoholinis gėrimas) pietuose ir, kaip dera Šampanės regione, Jums bus pasiūlyta šampano. Gerame restorane galite mėgautis keturių ar penkių dalių vakariene. Vakaro meniu gali atspindėti tam tikrą regioną, derliaus nuėmimo ar kitas būdingas gastronomijos šventes.

„Le Bonjour“ restoranas. Victor Morozov nuotr.

Be ko neapsieis klasikinio prancūzų restorano meniu – tai foie gras, confit de canard arba filet de canard. Prancūzai šimtmečius gamino antį ir turi daugybę receptų skirtingiems patiekalams iš anties paruošti. Žinoma, skirtingus regionus atspindinčiame meniu aptiksite ir tokių prancūzų delikatesų, kaip varlių kojelės (cuisses de grenouilles), sraigės (escargot), baltajame vyne arba aluje virtos svogūnų sriubos (pagal pietų arba šiaurės regionų tradicijas). Jautiena burgundiškai (beouf Bourguignon) ar jūros gėrybės bus taip pat gurmano gomurio vertas pasirinkimas. Kiekvienas restoranas paprastai turi šefo rekomenduojamus patiekalus. Tad verta išbandyti būtent juos.

Desertui nuostabiai derės prancūzų mėgstami sūriai, įvairių tekstūrų vaisiai ir uogos, šerbetai. Kanelės, tradicinis obuolių pyragas (tarte tatin) ar pudingas yra labiau mėgstamas šventinių vakarienių pasirinkimas.

Kava arba digestyvu (digestif – mažiausiai 35 proc. alkoholio turintis gėrimas) galite mėgautis baigę vakarienę. Prancūzijoje digestyvas yra tikras gurmaniškas ritualas, kuriam paprastai patiekiamas aukščiausios kokybės armanjakas, kalvadosas arba konjakas. Tai pripildys Jūsų gomurį vaiskiomis natomis ir užbaigs vakarienę pilnatvės pojūčiu, kurio be abejonės nebūtų be puikios kompanijos ir malonios atmosferos restorane.

„Le Bonjour“ restoranas. Victor Morozov nuotr.

Post Scriptum

Būdami Paryžiuje arba čia pat Vilniuje darykite taip, kaip daro dauguma paryžiečių – vakarieniaukite restoranuose! Bet jei bent vakarą liksite namuose, nepraleiskite progos pasigaminti prancūzišką vakarienę. Aplankykite mažus turgelius Paryžiaus gatvėse, kur gausu ūkininkų išaugintų daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų produktų. Nepamirškite bagetės, sūrio bei vyno. Ir Jūsų vakarienė bus nepamirštama!


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: