naujienos Naujienos

Praktiški Vlados Musvydaitės patarimai norintiems dailių formų + varškės apkepo receptas

Agnė Pačekajė, 2018-03-02, 7:50


Kaip išmokti gerti daugiau vandens, pasiryžti laikytis mitybos režimo, jei este užimti, ir neprisiryti vakarais? Kodėl priešpiečiai tokie svarbūs? Sveikatingumo motyvatorė, radijo laidos ir renginių vedėja Vlada Musvydaitė dalijasi praktiškais patarimais, kurie išmokys maitintis sveikai ir padės susigrąžinti svajonių kūno formas.

salotos-darzoves-avokadai

Pasidalykite savo sveikos mitybos įpročiais.
Stengiuosi valgyti 4–5 kartus per dieną, visada valgau pusryčius ir labai mėgstu juos gaminti, neretai jiems naudoju kiaušinius, avokadą. Ir labai svarbu – nepamirštu priešpiečių. Po pietų, jei turiu poreikį, valgau dar vieną užkandį arba iškart vakarienę.

Apie pusryčių svarbą visi kalba ir daug. Jūs išskyrėte dar ir priešpiečius?
Vaikams tėvai į mokyklą įdeda priešpiečius, nes tam yra skirtas laikas – kai visi vaikai susėda ir juos valgo. Taip susiformuoja sveikas įprotis. O suaugę priešpiečius kažkodėl pamiršta. Blogai. Jie labai svarbūs – neleidžia išbadėti po pusryčių, tada ir pietų taip labai nesinori. Pastebėjau, kad praleidus priešpiečius, išsibalansuoja mitybos režimas. Būtų gerai, kad darbovietėse atsirastų priešpiečių tradicija, kai visi atsidaro savo maisto dėžutes ir suvalgo užkandžius. Vieną kartą atsidarys dvi dėžutės, kitą – keturios, o galiausiai – visas biuras atsineš priešpiečius.

Ką valgyti priešpiečiams?
Sveikus užkandžius. Varškė, bananas ar riešutai tam puikiai tiks.

riesutai, anakardziai, datules

Pabrėžiate mitybos režimo svarbą. Kaip jo užimtam žmogui laikytis?
Sunkiausia yra prisiminti laiku pavalgyti. Kai žmonės manęs prašo kontroliuoti jų mitybą, paprašau, kad man atsiųstų suvalgyto maisto nuotraukas. Fotografuoti maistą labai paprasta – daug paprasčiau nei jį užsirašyti. Apie tai, kad žmogus rašysis sąrašą to, ką suvalgė, aš net nesvajoju. Jei imčiau rašytis į knygutę visus dienos darbus, turbūt likčiau prie tos knygutės rašyti ir niekur neišeičiau (juokiasi).

O kaip nesudėtingai sudeginti kalorijas ar jų nesuvartoti iš ten, kur nereikia?
Sportuokite. Naudokitės žingsnių matavimo programėlėmis ir vaikščiokite. Aš pati sukūriau savo programėlę su virtualiomis trasomis #walk15. Taip pat neužkandžiaukite. Pavyzdžiui, turiu žinių tiems, kurie mėgsta latę ir mano, kad joje mažai kalorijų. Neapsigaukite. Puodelis šios kavos yra lygiai tas pats, kas salotos su lašiša. Arba saldūs sūreliai – tai nėra sveiki pusryčiai nei jums, nei vaikams. Tai tiesiog desertas. Domėkitės tuo, ką valgote. Net duona duonai nelygi, kai imi tuo domėtis ir rinktis.

Ar galima sau drausti kažką valgyti?
Ne, jokiu būdu. Reikia sau išaiškinti, kodėl vieno ar kito dalyko geriau nevalgyti savo paties labui. Juk lygiai tas pats yra su vaikų mityba. Aš specialiai vaikus nusivežu į greitojo maisto restoraną ir bevažiuodama aiškinu, ką mes valgysime. Apie tai, kokia ten naudojama mėsytė, apie bulkytę, iš kurios jokios naudos, apie kokakolą (vaikai žino, kad kokakola mes plauname užsikimšusią kriauklę), kurią gerti privaloma, nes kitas gėrimas to maisto skrandyje neišardys… Viskas baigiasi, kad nusipirktą maistą išmetame, nes vaikai jo nebenori, suvokę, kad jis nenaudingas. O jei sakysi vaikui „ne“, jis po to pats nusipirks to, ką draudei, nes draudimas augina norą.

O ką daryti su vaikų noru valgyti bulvių traškučius?
Pasiūlau patiems iš bulvių jų pasigaminti – supjaustai bulvę griežinėliais, pabarstai druska ir kepi. Ir paaiškinu, kad pirktiniai traškučiai gaminami kitaip – iškerpi iš popieriaus rutuliukus, sušlapini, pabarstai prieskoniais ir valgai (juokiasi). Šią istoriją ir suaugusiems versta išgirsti – jie neretai patys valgo bulvių traškučius ir po to stebisi, kodėl jų nori ir vaikai.

vanduo su apelsinais

Kaip neprisiryti niekų vakarais?
Netikiu, kad jei žmogus tvarkingai valgo 5 kartus per dieną subalansuotą maistą, jam gali kilti noras persivalgyti vakare.

O kaip prisiminti gerti vandenį?
Pasikartosiu – jei žmogus valgo 5 kartus per dieną, tai jis natūraliai išgeria dienos vandens normą, nes jam to natūraliai norisi. Be to, yra įvairios mobiliųjų telefonų ar išmaniųjų apyrankių programėlės, primenančios, kad metas gerti vandenį. Trečia patikrinta taisyklė – pasistatyti vandens stiklinę ant darbo stalo. Mes namuose dar ir jonizuojame vandenį, ir būtent dėl šios priežasties mano dukra ėmė gerti daugiau vandens – nes jai patinka pasigaminti „stebuklingo“ vandens.

Šiuo metu siaučia įvairiausios mitybos mados. Gal pati laikotės ypatingos mitybos rūšies?
Nemanau, kad egzistuoja mitybos planas, kuris tiktų konkrečiam žmogui visam gyvenimui. Keliems mėnesiams nauja mitybos mada gal ir tiks, bet po to žmogus grįš prie senų įpročių. Todėl aš pati valgau viską, mėgstu lankytis restoranuose, išbandyti naujoves, degustacinius meniu.

varskes apkepas

Firminis Vlados Musvydaitės varškės apkepas, kurį jos draugės taip mėgsta, kad net atveža produktus į namus, kad tik ji tą apkepą iškeptų!

Jums reikės:
6 kiaušinių
6 šaukštų grietinės
6 šaukštų manų kruopų
½ pakelio ištirpinto sviesto
1 kg varškės
Žiupsnelio druskos
2–3 šaukštų džiūvėsėlių
Jei norisi saldesnio apkepo, galima įdėti kelis šaukštus cukraus

Kaip gaminti?
Visus ingredientus sudėkite į dubenį, sumaišykite ir sutrinkite trintuvu iki standžios masės. Stiklinį kepimo indą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsėliais, jei mėgstate – įberkite saują razinų, supilkite tešlą, viršų dar pabarstykite džiūvėsėliais.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: