naujienos Naujienos

Populiari blogerė išduoda, kaip sukurti tobulas maisto nuotraukas instagramui

Gertrūda Katiliūtė, Justinos Ramanauskienės nuotr., 2017-08-18, 7:55


Internetinio dienoraščio „Sugar to dust“ autorė Justina Ramanauskienė, „Instagram“ tinkle turinti daugiau nei 3000 savo darbų sekėjų, išduoda maisto fotografavimo paslaptis, atnešusias jai pripažinimą ir kūrybinį džiaugsmą. Jos kuriamose fotografijose maistas tampa ne tik skaniu, bet ir paslaptingu!

Šparagai. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Šparagai. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Namuose ruoštos sraigės. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Namuose ruoštos sraigės. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Pilkų atspalvių zona

Justinos fotografavimo braižo nesumaišysite su jokiu kitu. Ir jis nėra perdėm saldus ar ryškiaspalvis, net jei mergina fotografuoja vestuvinį tortą. Justinai pavyko atrasti tai, kas svarbiausia: kiekvienas fotografės kadras turi savitą jausmą ir nuotaiką. Taip maistas kadre tarsi atgyja ir ima pasakoti savo istoriją, nesvarbu, ar ši pasaka bus apie senovinį kavinuką, madingą „burgerį“, ar vaisiais apsipylusią obels šaką. Juodas fonas, Justinos pamėgtos tamsios spalvos subtiliai išryškina efektingą patiekalo išvaizdą. Viskas tarsi apgaubta lengvos paslapties. Ir tai užkabina! „Jeigu būtų galima fotografuoti maistą „juodai balta“ juostele, aš tikrai tai daryčiau“, – šmaikščiai kalba Justina apie žaidimą atspalviais ir ragina maisto fotografus ieškoti savito stiliaus, būti ne tokiais, kaip visi.

Raudonųjų apelsinų ir polentos pyragas. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Raudonųjų apelsinų ir polentos pyragas. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Abrikosų ir mėlynių galetė. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Abrikosų ir mėlynių galetė. Justinos Ramanauskienės nuotr.

 

Neskubėk ir būsi pirmas

Kaip gimė „Sugar to dust“? Moters fotografijų pradžios kelias buvo gana vėlyvas, bet natūraliai gyvenimiškas. Baigusi archeologijos studijas, ji darbo pagal savo specialybę. Vėliau pradėjo kurti šeiminį gyvenimą ir auginti vaikus. „Štai tada ir supratau, kad grįžti į darbą aš tikrai nenoriu“, – juokiasi Justina. Pradėjusi fotografuoti, ji nusprendė sukurti internetinį dienoraštį „Sugar to dust“, bet laikui bėgant nuotraukas pradėjo talpinti tik „Instagram“ paskyroje. Idėja pasitvirtino – merginos kūrybą pamilo tūkstančiai pasekėjų, jų skaičius auga kasdien.

Justinos Ramanauskienės nuotr.
Keksas su Gediminaičių stulpais! Justinos Ramanauskienės nuotr.

Kurdama ir fotografuodama maistą Justina stebina ne tik unikaliu braižu, bet ir originaliomis idėjomis, o tai, laikais, kai visi kopijuoja vieni kitus, stumdydamiesi, kas pirmasis nufotografuos burbulinius vaflius, reta. Pavyzdžiui, Vasario 16-ąją kurtas jos skanėstas su Gediminaičių stulpais (didžioji lietuvių maisto blogerių dalis tą dieną žaidė su trispalvės spalvomis) sulaukė didžiulio publikos dėmesio. Ir pelnytai. Arba ko vertas tortas, puoštas cukruotomis žibuoklėmis?

Desertai - vieni fotogeniškiausių maisto produktų. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Desertai – vieni fotogeniškiausių maisto produktų. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Justinos Ramanauskienės nuotr.
Justinos Ramanauskienės nuotr.

Fotogeniški ir nelabai modeliai

„Patinka“ paspaudimų skaičiumi neatsilieka ir jos įamžinti tortai bei įvairūs saldumynai. Nors savo idėjų šaltinio moteris neatskleidžia, tačiau ji pripažįsta, kad ne visas maistas yra lengvai fotografuojamas. O ką fotografuoti sunku ir nerekomenduojama maisto fotografavimo pradedantiesiems? „Yra tas vadinamas negražus maistas, jį tikrai labai sunku nufotografuoti. Pavyzdžiui, mėsos gaminiai, įvairūs kotletai ar kukuliai. Aš mėgstu mėsą be galo, bet nuotraukose ji tikrai ne visada atrodo skaniai. Priešingai yra su vaisiais ir daržovėmis. Juos visada lengva nufotografuoti – ryškios spalvos traukia akį“, – profesinius niuansus atskleidžia Justina.

Pomidorų ir sūrio kišas. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Pomidorų ir sūrio kišas. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Tik dėl savęs pačios pradėjusi fotografės veiklą, dabar Justina gauna daugybę maisto fotografijų užsakymų iš įvairiausių įmonių. „Dabar tai jau tampa šiek tiek komerciniu dalyku. Aš pradedu iš to uždirbti“, – šypteli moteris.

Maskarponės tortas su cukruotomis žibuoklėmis. Justinos Ramanauskienės nuotr.
Maskarponės tortas su cukruotomis žibuoklėmis. Justinos Ramanauskienės nuotr.

Šiuo metu maisto fotografijos yra pagrindinė moters veikla, todėl natūralu, kad jis Justinai gyvenime yra svarbus. Tačiau pati ji tikrai nėra išranki maistui ar jo gaminiams.

Justina Ramanauskienė. Asmeninio albumo nuotr.
Justina Ramanauskienė. Asmeninio albumo nuotr.

„Kai pradėjau fotografuoti, buvau labai pamėgusi saldumynus, konditerinius gaminius. O dabar mano mėgstamas maistas priklauso nuo nuotaikos ir vietos, kurioje esu. Aš myliu maistą ir net neįsivaizduoju, kas gali būti neskanu“, – savo paprastumą maistui demonstruoja Justina.

Sek Justinos kūrybą „Instagram“ tinkle (#sugartodust) arba asmeniniame merginos bloge

 


KOMENTARAI:

  • Asta : 2017 08 31 - 18:05

    Nuostabu !!!!!!!!!!!!!!


IŠBANDYKITE: