top of page

Po ilgos tylos restoranas „Dublis“ atskleidė, kodėl nutraukė bendradarbiavimą su Deivydu Praspaliaus

Sausio gale Lietuvos gastronomijos pasaulį sukrėtė liūdna žinia – restoraną „Dublis“ paliko vienas garsiausių virtuvės šefų Deivydas Praspaliauskas. Tuo metu vaikinas komentuoti situacijos nepanoro. VMG duomenimis, jis buvo iš pareigų atleistas, vėliau garsus šefas pabrėžė iš maitinimo įstaigos išėjęs savo noru. O štai praėjus daugiau nei trims mėnesiams dabartinis „Dublio grupės“ savininkas Niels Peter Pretzmann atskleidė oficialią skyrybų su garsiu virtuvės šefu versiją. Deivydas Praspaliaukas ją vadina vienu žodžiu – šmeižtas.

Kur dingo pinigai?

Buvusioje Grafų rezidencijoje įsikūrusio ir skandinaviško požiūrio įkvėptai „Dublio“ virtuvei D. Praspaliauskas pradėjo vadovauti 2015 m. gruodį. 2016 m. vasarą 30 geriausių Lietuvos restoranų sąraše „Dubliui“ atiteko antroji vieta. Tačiau šių metų sausio gale jauno šefo ir „Dublio“ keliai išsiskyrė. Kodėl? Versijų būta įvairių. Kol Vilniuje įsikūrusį vieną geriausių šalies restoranų „Dublis“ valdanti bendrovė „Dublio grupė“ išplatino viešą paaiškinimą, kodėl nuo praėjusių metų pabaigos restoranas atsisakė Deivydo Praspaliausko paslaugų. Bendrovė atskleidė, kad vadovaujant D. Praspaliauskui buvo nustatytas kelių dešimčių tūkstančių eurų trūkumas, buvęs virtuvės šefas ir vadovas be akcininkų pritarimo pasikėlė sau atlyginimą ir savinosi restorano darbuotojams priklausiusius pinigus. Dėl netinkamo finansų valdymo ir galimo lėšų savinimosi restoranas skaičiuoja patyręs bent 65 tūkst. eurų nuostolių.

„Nepaisydami patirtų finansinių nuostolių ir D. Praspaliauskui, kaip įmonės vadovui, krentančios atsakomybės, siekėme konfliktą išspręsti taikiai ir tiesiogiai. Tačiau iki šiol buvusio šefo skleidžiama dezinformacija dėl jo pasitraukimo iš restorano veiklos ir siekis pakenkti tolimesnei „Dublio“ veiklai privertė mus žengti šį žingsnį ir paviešinti istorijos faktus, kad visuomenė galėtų susidaryti tikrąjį vaizdą“, – rašoma „Dublio grupės“ pranešime.

Pasigesta daugiau nei 27 tūkst. eurų

D. Praspaliauskas nuo restoraną valdančios įmonės „Dublio grupė“ įsteigimo 2015 m. liepos mėnesį ėjo jos vadovo pareigas, jam taip pat priklausė 50 proc. bendrovės akcijų (likusios 50 proc. – įmonei „Asgaard Oriens“).

Kaip skelbiama „Dublio grupės“ pranešime, 2016 m. viduryje atlikus finansinį patikrinimą, įmonės sąskaitoje buvo nustatytas 27 065 Eur trūkumas. Apie šį trūkumą iškart buvo informuotas tuometinis įmonės vadovas D. Praspaliauskas, tačiau šis nesiteikė paaiškinti pinigų trūkumo priežasties ar imtis priemonių atkurti dingusias lėšas ir užtikrinti tolimesnę tinkamą ir skaidrią finansų kontrolę.

Savavališkai pasididino atlyginimą

Bendrovės akcininkas „Asgaard Oriens“ taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad be jo pritarimo, kuris būtinas tiek vadovaujantis galiojančiais teisės aktais, tiek pagal su D. Praspaliausku sudarytą bendrovės akcininkų sutartį, nuo 2015 m. lapkričio 1 d. buvęs virtuvės šefas ir įmonės vadovas vienašališku sprendimu ir pats su savimi pasirašydamas darbo sutarties pakeitimą pasididino gaunamą atlyginimą beveik 2000 Eur per mėnesį.

Tokiu būdu per 12 mėnesių D. Praspaliauskas išsimokėjo sau ne mažiau nei 22 tūks. Eur papildomų pajamų, nuo kurių taip pat buvo sumokėta 12 tūkst. Eur „Sodros“ mokesčių.

Darbuotojų premijas pasiskyrė sau

„Dublio grupė“ atskleidė, kad dėl buvusio virtuvės šefo ir vadovo veiksmų nukentėjo ne tik įmonės akcininkai, bet ir „Dublio“ restorano darbuotojai, virtuvės ir aptarnaujantis personalas. Paaiškėjo, kad D. Praspaliauskas be savininkų žinios ir pritarimo pasisavino 16 tūkst. eurų klientų sumokėtų aptarnavimo mokesčio lėšų (arbatpinigių), t. y. maždaug tiek, kiek per metus gauna 6 restorano darbuotojai.

„Be savininkų pritarimo darbuotojams D. Praspaliauskas aiškino, kad neva jo, kaip vyriausiojo virtuvės šefo, vaidmuo restorane yra svarbiausias, todėl jis turįs gauti didžiausią surinkto aptarnavimo mokesčio dalį. Tačiau tai buvo asmeninė, nesuderinta ir, mūsų požiūriu, nesąžininga bei neetiška D. Praspaliausko iniciatyva darbuotojų atžvilgiu. Tokiu būdu jis išmokėjo darbuotojams mažesnes sumas ir pasisavino jiems priklausiusius pinigus“, – aiškinama bendrovės pranešime.

„Nustačius šias aplinkybes, įmonės akcininkai neturėjo kitos išeities, kaip tik rasti greičiausią įmanomą būdą atsisakyti D. Praspaliausko paslaugų ir įsigyti jo turėtas įmonės akcijas, kad būtų užtikrintas „Dublio“ veiklos tęstinumas, – skelbiama išplatintame tekste. – Šalia to taip pat nustatėme, kad nors sutartimi ir buvo įsipareigojęs nevykdyti konkurencinės veiklos, D. Praspaliauskas tuo pat metu buvo restorano Palangoje valdžiusios įmonės UAB „Onore veikla“ akcininkas ir valdybos narys. Tai – dar vienas šiurkštus akcininkų susitarimo pažeidimas ir smūgis pasitikėjimui.“

Įvertinus visas šias aplinkybes, potencialūs įmonės nuostoliai vertinami ne mažiau nei 65 tūkst. eurų.

Pasikeitimai naudingi – „Dublis“ turi ambicingų planų

Atleidus D. Praspaliauską, „Dubliui“ vadovauja 4 vadovų komanda, o 100 proc. įmonės akcijų kontrolę įgijo iki tol pusę jų valdžiusi įmonė „Asgaard Oriens“, kurios savininkas – investuotojas iš Danijos Niels Peter Pretzmann, pastaruosius 5 metus gyvenantis Lietuvoje, o dar 12 metų prieš tai – tarp Danijos ir Lietuvos.

Pasak jo, pasikeitimai restoranui išėjo į naudą. „Mūsų pagrindinis uždavinys buvo užtikrinti „Dublio“ veiklos tęstinumą, aukščiausią maisto ir aptarnavimo kokybę mūsų klientams ir talentingą personalą. Galime pasidžiaugti, kad šiuos uždavinius pavyko įgyvendinti: vertinant klientų srautą pavasarį pastebime augimą, išsaugojome apie 75 proc. restorano personalo, pačius talentingiausius darbuotojus.“, – tvirtina restorano vadovas.

Atviro, skandinaviško stiliaus restoranas „Dublis“ pernai paskelbtame geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuke užėmė antrąją vietą. Aukštais balais restoranas įvertintas ir Šiaurės šalių restoranų gide „White Guide“ – surinkęs 75 balus iš 100 maksimalių bendroje Baltijos šalių įskaitoje „Dublis“ užėmė 9-ąją vietą.

DEIVYDO PRASPALIAUSKO VERSIJA – IŠSKIRTINIAME INTERVIU ČIA

Naujausi įrašai

bottom of page