naujienos Naujienos

Nustebsite, kiek maisto tiesiog praeiname: kokius valgomus laukinius augalus rinkti gegužės mėnesį? (sąrašas)

Auksė Podolskytė, 2018-05-02, 7:50


Ilgi pasivaikščiojimai gamtoje gali tapti kitokiais pažinus supančią aplinką, pavyzdžiui, augalus. Sužinokite, kaip savo mitybos racioną galite papildyti vitaminais ir naujais skoniais. Paradoksalu, tačiau ypatingu skoniu nepasižymintys laukiniai augalai yra skaniausi!

„Teoriškai 95 proc. augalų gali būti valgomi. Praktiškai valgomų ir tų, nuo kurių iš tikrųjų pavalgoma, nėra daug. Didelė dalis augalų yra tinkami vartoti tik tam tikru laiku. Dalis vėliau gali tapti nuodingais. Treti per daug maži, nuo jų nepasisotinsi. Kitas dalykas – skonis. Dauguma jų yra kartūs, tad tinka ne visiems“, – pasakojo knygos „Natūralus rauginimas“ autorė Ieva Šidlaitė, daugiau nei 5 metus vedanti seminarus apie laukinius augalus ir gėrybes. Po pievą pasivaikščiojusi kartu su VMGonline.lt, ji atskleidė, kokių augalų verta ieškoti šį mėnesį.

Dilgėlė. Jas galima valgyti žalias, tačiau būtina gerai sugrūsti – tokiu būdu pašalinamas dilginimas. Taip pat jos yra plikomos ir džiovinamos arbatoms. Jas, kaip ir rūgštynes ar garšvas, galite dėti į šaltibarščius.

Žliugė. Puikus ingredientas salotoms, gali pakeisti net špinatus. Galima dėti į sriubas, troškinius, padažus, patiekti prie mėsos.

Tramažolė. Šią žolelę pamėgs visi arbatų mėgėjai.

Kiaulpienės. Valerijos Stonytės nuotr.

Kiaulpienių žiedai. Iš jų kepami labai skanūs pyragai ir tortai. Kiaulpienes galima valgyti žalias ir virti (tuomet jos praranda kartumą). Iš geltonžiedžių I. Šidlaitė rekomenduoja ruošti arbatą: „Labai skanios arbatos verdamos iš kiaulpienių žiedų, tačiau jie nedžiovinami, todėl reikia šaldyti.“

Žirginėliai. Anksčiau buvo renkami, džiovinami, sutrinami ir naudojami kaip miltų pakaitalas.

Alyvų žiedai. I. Šidlaitė paneigė mitą, kad alyvų žiedai nevalgomi.

Apynių ūgliai. Valerijos Stonytės nuotr.

Apynių ūgliai. Labai skanūs, laikomi viena brangiausių pasaulio augalų. Priežastis ta, kad jie beprotiškai greitai perauga. Ieškokite paupiuose.

Garšvos. Valerijos Stonytės nuotr.

Garšva. Jas nuo seno lietuviai raugindavo. Taip pat gali būti verdamos, lapai džiovinami.

Gysločiai. Valerijos Stonytės nuotr.

Gyslotis. Geras pyragų draugas.

Dobilai. Valerijos Stonytės nuotr.

Dobilas. Žiedai yra vanilės pakaitalas, tinka arbatoms. Lapeliai dedami į salotas, sriubas, troškinius.

Kraujažolės. Valerijos Stonytės nuotr.

Kraujažolė. Pipirų pakaitalas, tinka marinuojant mėsą, į troškinius, sriubas.

Saldus kiaulpienių žiedų sviestas pagal Ievą Šidlaitę

Pakelio sviesto

Pusės stiklinės kiaulpienių žiedlapių, jau nupjaustytų

Vienos citrinos žievelės

Poros šaukštų citrinos sulčių

Poros šaukštų medaus

Galima įberti šiek tiek riešutų arba saulėgrąžų

Sviestą atšildyti iki kambario temperatūros ir viską sutrinti iki vientisos masės. Jei pasidarėte per daug, šį sviestą galima suvynioti į maistinę plėvelę ir užšaldyti.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: