naujienos Naujienos

Pavojus baltai šypsenai: produktai, kurie keičia dantų spalvą

Agnė Pačekajė, 2017-06-05, 15:00


Dantų spalvą lemia ne tik emalio storis (kuo jis plonesnis, tuo spalva tamsesnė), priežiūros ypatumai, žalingi įpročiai, bet ir tai, kokius maisto produktus vartojate. Galbūt balta šypsena ir nėra pats svarbiausias dalykas gyvenime, pasakysite? Tikriausiai, kad ne. Tačiau atsižvelgiant į tyrimus, kurie parodo, kad baltesnius dantis turintys žmonės labiau pasitiki savimi ir jaučiasi laimingesni, dėl baltos spalvos kovoti verta.

kavos plutos nuemimas

Kava ir (juodoji ar žalioji) arbata

Šis tonizuojantis gėrimų duetas visada pirmauja gėrimų, kurie ypač veikia dantų spalvą, sąraše. Kodėl? Taip nutinka dėl jose esančių taninų. O kava šiuo aspektu dar pavojingesnė dėl gana didelio jos rūgštingumo. Kad poveikis dantims gurkšnojant rytinį kavos puodelį būtų mažesnis, specialistai rekomenduoja ją skiesti pienu, gerti ne tokią karštą (šis patarimas galioja ir arbatai). Grožio konkursų dalyvės įsigudrina atvėsusią kavą ar arbatą gerti per šiaudelį. Skoniui toks triukas tikrai kenkia, bet baltai šypsenai – ne.

Hematogenas

Geležies prisotintas skanėstas, kaip ir skysti geležies preparatai, tamsina dantų spalvą. Be jokios abejonės, kraujas svarbiau už šypseną. Bet žinoti apie šį šalutinį poveikį nepakenks.

vynas (2)

Raudonasis vynas

Klasikinis dantų dažytojo dėl didelės taninų koncentracijos pavyzdys, apie kurį daug kalbėti neįdomu, bet prisiminti visada verta.

Burokėliai

Šiose daržovėse ypač daug natūralių dažomųjų medžiagų. Nereikia net dantų – viskas, prie ko prisiliečia burokėlis, nusidažo vyšnių spalva: pradedant pjaustymo lentele ir baigiant liežuviu ar dantimis. Išeitis visgi yra. Po burokėlių salotų degustacijos praskalavus burną vandeniu ar dar geriau – išsivalius dantis, dažomasis daržovės poveikis bus nugalėtas.

Maja Petric vunuoges

Uogos

Dantų spalvą dėl rūgščių ir dažomųjų pigmentų labiausiai keičia mėlynės, juodieji serbentai, gervuogės, šilauogės, raudonosios vynuogės, vyšnios, spanguolės. Panašaus poveikio pasiekia ir vaisių sultys. Visa laimė, kad sveikatai jos padaro tiek daug naudos, kad dantis padengusios tamsios dėmės tampa ne tokios svarbios. Dar geriau, kad čia galioja ta pati apsisaugojimo taisyklė šepetėliu ar vandeniu, kaip ir temoje apie burokėlius.

Gazuoti gėrimai

Taip, jie ne tik pasiutusiai kaloringi, bet ir atkakliai kenkiantys baltai šypsenai. Kodėl? Saldžiuose gazuotuose gėrimuose apstu citrinos rūgšties: ji ardo paviršinį dantų emalio sluoksnį, todėl dažikliai lengviau įsigeria į dantų audinius. Apie cukraus keliamą žalą dantims jau nekalbėsime.

makarunsai

Spalvoti saldumynai

Tęsdami dažiklių temą nepamirškime ir ryškiaspalvių saldumynų (pavyzdžiui, vaisinių ledų, ledinukų), kuriuos valgydami kurį laiką dėl pasikeitusios liežuvio spalvos negalime praverti burnos – nebent esame vaikai ir pokyčiais didžiuojamės. Patikėkite, nemaža dažiklių dozė nusėda ir ant dantų, nors iš pirmo žvilgsnio to ir nepastebime.

Netikėti spalvintojai

Prie apsiblaususių dantų efekto, pasirodo, prisideda ilgiausia virtinė maisto gėrybių, kurių iš pirmo žvilgsnio nė neįtarėte. Tai – sojų padažas, balzaminis actas, šokoladas, baltasis vynas (naujausi tyrimai rodo, kad dėl jame esančių rūgščių jis ne ką mažiau nei jo raudonasis brolis gali tamsinti šypseną), pomidorai ir citrinos, patiekalai su kariu ir citrinžole.

 

 

 

 


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: