naujienos Naujienos

Pasitinkant rudenį: du moliūgų sriubos receptai pagal Alfą ir Agnę

VMGonline.lt, Kerniaus Pauliukonio, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-09-27, 7:50


Kiekvieną rudenį namuose prasideda tikra daržovių invazija: cukinijų, bulvių ir, žinoma… moliūgų. Iš jų galima gaminti daug ką, bet paprasčiausias, greičiausias ir visuomet rudeniu bei šiluma kvepiantis receptas – moliūgų sriuba. Šįkart siūlome atrasti du receptus iš Alfo Ivanausko ir Agnės Jagelavičiūtės kolekcijos: viena moliūgų sriubos variacija taps tikra stalo žvaigžde, o kita pakvips Azija.

Pasak Agnės, jos variantas yra tikras rudeninis ir žieminis patiekalas, kuris ne tik paprastas, skanus, bet ir – efektingas, puikiai papuošiantis savaitgalio pietų stalą: „Galima iškart fotografuoti, krauti nuotraukas į savo „Instagram“ paskyrą ir girtis, kokia esate puiki šeimininkė. Toms, kurios dar negirdėjo, turiu patarimą: sriubai naudokite keptą moliūgą – bus nepalyginamai skaniau.“

O Alfo sriuba turi azijietiškų motyvų, nors Azijoje ir vargiai rastumėte moliūgų sriubos. Kokosų pienas, kalendros, austrių padažas, svogūnų traškučiai, kurių šiandien galima nesunkiai įsigyti, – tai moliūgų sriubai suteikia išskirtinio skonio. Ir jei paklaustumėte Alfo, kaip paįvairinti kasdieniškus patiekalus, jis patartų paprastai: užsukite į azijietiškų produktų skyrių arba nueikite į parduotuvę, kurioje paprastai nesilankote, – būtinai rasite ką nors įdomaus. Kartais užtenka vieno lašelio, kad patiekalas pasikeistų iš esmės. Arba pažiūrėkite knygos pradžioje mano siūlomų produktų sąrašą, turint jį – visuomet lengva net įprastą sriubą per akimirką paversti kažkuo įdomesniu.

Luko Griciaus nuotr.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Moliūgų sriuba pagal Agnę (4 asm.)

Jums reikės:

1 vidutinio dydžio moliūgo

150 g fermentinio sūrio

2 nedidelių svogūnų

2 morkų

2 bulvių

3 skiltelių česnako

100 ml grietinėlės

aliejaus (kepti)

kelių šakelių šviežių čiobrelių

žiupsnelio druskos

  1. Atsargiai nupjaukite moliūgo viršų, kad jį paskui būtų galima vėl uždengti. Atsargiai nupjaukite moliūgo apačią taip, kad moliūgą būtų galima pastatyti kepimo skardoje.
  2. Išskobkite moliūgą taip, kad jis taptų panašus į puodą. Stenkitės, kad sienelės nebūtų per plonos.
  3. Išskobto moliūgo masę atskirkite – sėklas išmeskite, o moliūgo minkštimą sudėkite į skardą kartu su nuvalytomis morkomis, čiobreliais, svogūnais, bulvėmis ir česnaku.
  4. Apšlakstykite aliejumi, pagardinkite druska.
  5. Daržoves kepkite tiek, kad apskrustų – iki 180–200 °C įkaitintoje orkaitėje 30 min.
  6. Moliūgą ištepkite aliejumi iš išorės ir šaukite kepti į orkaitę (160 °C, 30 minučių).
  7. Iškepusias daržoves susmulkinkite virtuviniu smulkintuvu užpylę grietinėlės ir stiklinę vandens. Gautą masę paskaninkite čiobreliais.
  8. Sūrį sutarkuokite. Pusę sūrio įmaišykite į masę. Masę supilkite į moliūgą, likusį sūrį sudėkite ant viršaus.
  9. Moliūgą atsargiai uždenkite ir šaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C, 20 minučių skrudinimo režimu. Įdėmiai stebėkite, kad moliūgas ne sudegtų, o gražiai apskrustų.

Kerniaus Pauliukonio nuotr.

Luko Griciaus nuotr.

Moliūgų sriuba su batatais ir kokosų pienu pagal Alfą (6-8 asm.)

Jums reikės:

1 vidutinio dydžio moliūgo

2 batatų

2 svogūnų

4 skiltelių česnako

1 l vištienos sultinio

400 g kokosų pieno

1 šviežios Chalapos aitriosios paprikos

šlakelio alyvuogių aliejaus

1–2 šaukštų žuvies padažo („fish sauce“)

druskos, juodųjų pipirų

aitriosios paprikos, kalendrų, svogūnų traškučių ir žaliųjų citrinų (papuošti)

  1. Moliūgą nulupkite, išimkite sėklas ir supjaustykite dideliais gabalais. Svogūnus ir batatus nulupkite ir perpjaukite pusiau. Nulupkite česnaką. Taip paruoštas daržoves sudėkite į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, apšlakstykite aliejumi, užberkite druskos ir pipirų.
  2. Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių.
  3. Keptas daržoves sudėkite į puodą. Supilkite sultinį, kokosų pieną, žuvies padažą ir sudėkite Chalapos papriką. Kaitinkite, kol užvirs, tuomet sutrinkite.
  4. Patiekite apibarstę kalendromis, svogūnų traškučiais ir smulkinta aitriąją paprika.
  5. Apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis.

Visą 100-uką gardžių Alfo ir Agnės receptų pusryčiams, pietums ir vakarienei rasite knygoje „Gal pavalgom?“.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: