top of page

Pasiruoškite sutaupyti: maisto produktai, kuriuos galima vartoti pasibaigus jų galiojimui



Kasmet yra išmetama apie 7,2 mln. tonų maisto, kurio didžioji dalis dar gali būti vartojama, nes nuoroda „geriausia iki“ nurodo laiko terminą, iki kurio maistas geriausiai išlaiko savo skonines savybes. Pavyzdžiui, obuoliai gali būti valgomi ir ilgesnį laiką, bet jų struktūra bus pakitusi. Tuo tarpu nuoroda „suvartoti iki“ yra daug reikšmingesnė ir pastebima ant tikrai gendančių produktų, mėsos ar žuvies, etikečių. Portalas Countryliving.com skelbia 11 produktų sąrašą, kurie gali mums padėti sutaupyti pinigų ir tausoti gamtą.

  1. Šokoladas. Pabalęs šokoladas – tai tik šokoladas, kurio paviršius pasidengė kakavos sviesto kristalais. Tai šiek tiek pakeičia šokolado kokybę, bet produktas išlieka saugus vartoti.

  2. Kiaušiniai. Geriausias būdas patikrinti kiaušinius – įdėti juos į dubenį su vandeniu. Jei kiaušiniai skęsta, jie vis dar švieži. Jei ant dubens dugno esantys kiaušiniai savo smailes kreipia į viršų, kiaušiniai dar gali būti vartojami, bet jau yra prarandantys šviežumą. Plūduriuojančių kiaušinių turėtumėte atsikratyti nedelsiant.

  3. Bulvių traškučiai. Daug druskos savo sudėtyje turintys traškučiai gali būti vartojami dar ilgą laiką po jų galiojimo laiko pabaigos. Pradarytą traškučių pakuotę laikykite sandariame inde.

  4. Sausainiai. Sendami sausainiai gali prarasti savo traškumą ir ryškų skonį, bet vis tiek yra valgomi.

  5. Maistas skardinėse. Paprastai patariama maistą skardinėse suvartoti per 3 metus, bet šis laikas gali dar pailgėti, jei skardinės bus laikomos tinkamomis sąlygomis, tai yra šaltose, tamsiose vietose.

  6. Duona. Žiedėti pradėjusi duona gali būti suminkštinama apipurškiant ją vandeniu ar šildant orkaitėje. Nelaikykite šviežios duonos šaldytuve – čia ji dar greičiau sensta ir kietėja.

  7. Vaisiai ir daržovės. Jei nepastebite išorinių šių produktų gedimo požymių ir jie neskleidžia nemalonaus kvapo, vaisiai ir daržovės dar gali būti vartojami. Suminkštėjusius vaisiai ir daržoves naudokite glotnučiams ir sriuboms.

  8. Džiovinti makaronai. Didžiausias makaronų priešas – drėgmė, jei jos nėra, makaronai gali būti verdami be jokios sąžinės graužaties.

  9. Kietieji sūriai. Čederis ir parmezanas turi stebėtinai ilgą galiojimo laiką. Turėkite omenyje, kad minkštieji sūriai (bri ir kamamberas) turėtų būti suvartojami kur kas greičiau.

  10. Medus ir uogienės. Taip, kaip bulvių traškučius nuo gedimo apsaugo druska, taip medus ir uogienės yra apsaugoti cukraus.

  11. Alkoholis. Ne visi gėrimai, kaip vynas, bėgant laikui tampa dar geresniais. Būkite akyli ragaudami kreminius gėrimus, kurie galėjo pakisti dėl tiesioginės saulės spindulių.

Naujausi įrašai

bottom of page