naujienos Naujienos

Pasaulį užkariavę „food halls“: kokia jų pradžia, kur verta apsilankyti?

VMGonline.lt, Vytautės Ribokaitės, Valerijos Stonytės nuotr., 2019-08-20, 18:30


Tūkstantmečius maisto turgus buvo vieta, kurioje perkami bei parduodami švieži produktai ir aptariamos dienos naujienos suartindavo žmones. Maistas ir toliau išlieka visus vienijanti tema, tačiau vis daugiau pokalbių persikelia iš turgaus į vadinamuosius food hall, lietuviškai dažnai vadinamus maisto paviljonais. Tokių paviljonų vis daugėja, ir skaičiuojama, kad nuo 2015 iki 2020 metų jų skaičius jau bus išaugęs trigubai. Bet iš kur tie food hall atsirado? Kuo jie ypatingi, ir kurie pasaulyje ypatingiausi? VMGonline.lt pabandė atsakyti į šiuos ir kitus klausimus.

Sena pradžia ir nesenas proveržis

Pirmieji maisto paviljonai atsirado kartu su universalinėmis parduotuvėmis, o šių pradžia siekia XVIII-XIX a. sandūrą. Dar 1834 m. Charles Henry Harrods atidarė savo mažą maisto prekių parduotuvę, kuri šiais laikais žinoma kaip prabangusis „Harrods“. Ten atidarytas ir pirmasis maisto paviljonas, tebeveikiantis iki šiol.

Tačiau tikrasis food hall „sprogimas“ įvyko 2007 metais, kai italas Oscaras Farinetti kruopščiai atrinko Turino mieste maitinimo verslu užsiimančius prekiautojus, ir įkurdino juos apleistame buvusiame vermuto fabrike iškart už miesto. Vietinis, kokybiškas ir unikalus maistas žmones traukte traukė, ir dabar Oscaro įkurto paviljono „Eataly“ franšizes galima rasti jau ir kitose pasaulio vietose. Taip pat nuo to laiko paviljonai ėmė atsiskirti nuo universalinių parduotuvių – dabar jie dažnai įsikūrę atskiruose pastatuose.

Vytautės Ribokaitės nuotr.

Maisto paviljonas – tai ne turgus

Food hall negalima pavadinti nei turgumi, nei valgykla ar prekybos centruose dažnai randama maisto zona. Minėtose zonose dažnai parduodamas greitas, tinklinis maistas, o maisto paviljonų ypatybė – šviežias vietinis maistas, kurį tiekia po vienu stogu susibūrę unikalūs maži verslai. Jie gali pasiūlyti naujus skonius už prieinamą kainą, klientai turi galimybę per vienus pietus išragauti kelis patiekalus iš skirtingų pasaulio kampelių, o kartais ir pabendrauti su pačiu vietos savininku ar virtuvės šefu.

Maisto paviljonas taip pat nėra turgus – juose maisto produktų nenusipirksi, nebent būtų įsikūrę keli vietinę produkciją pardavinėjantis butikai. Taip pat verta prisiminti, kad ir turgus, kuriame veikia keletas maistą tiekiančių vietų, dar negali vadintis food hall – Lietuvoje turgaus ir maisto paviljono sąvokos gana dažnai maišomos, gretinamos ir tapatinamos, tačiau tiesa ta, kad tai du atskiri dalykai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Kas gero Lietuvoje?

Apskritai maisto paviljonų pasaulyje vis daugėja. O kokia situacija Lietuvoje? Sostinėje jų veikia visai nemažai: „Downtown Food Hall“, „Uptown Bazaar“, pora taip pat veikia prekybos centruose: PLC „Panorama“ esantis „Gourmet Panorama“, neseniai atsidaręs „Food Hall“ atnaujintoje prekybos erdvėje G9. Tikime, kad norėtųsi į sąrašą įtraukti ir „Benedikto turgų“ bei „Halės“ turgų, tačiau visgi nepainiojant sąvokų, pirmiausiai tai yra turgūs. Kita vertus, pasaulyje šios dvi koncepcijos irgi ima vis dažniau persipina, tad ar minėtas dvi vietas galima pavadinti maisto paviljonais, priklauso nuo požiūrio taško.

Kaune irgi greitu metu bus atidarytas food hall „Akropolio“ prekybos centre, taip pat baigiamoje rekonstruoti Laisvės alėjoje. Tokia erdvė projektuojama ir Šiauliuose, modernizuojamame „Dvaro“ turgaus pastate. Taigi, laukti yra ko.

Valerijos Stonytės nuotr.

Įspūdingiausi maisto paviljonai pasaulyje

Kaip ir kiekviena tema, taip ir kalbant apie maisto paviljonus pasaulyje paganyti akis yra į ką: vieni įsikūrę specialiai suprojektuotuose pastatuose, kiti – apleistose gamyklose. Pasak lonelyplanet.com, šie 8 yra patys įspūdingiausi, tad kai keliausite, nepamirškite ir kulinarinės kelionės pusės:

„Harrods“ (Londonas, Anglija). Ne tik pirmas, bet ir traukiantis akį (ir kirbinantis skrandį): nuo marmurinio austrių baro iki rankomis išskobtų ledo skulptūrų žuvimi prekiaujančioje vietoje, viskas čia kalba apie prabangą. Pakvieskite savo vidinį aristokratą pietų ir užsisakykite ikrų, paragaukite omaro ir pasaldinkite gyvenimą krištoliniuose induose patiekiamais ledais.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lavish lifestyle LDN (@lavishlifestyleldn) on

„Takashimaya“ (Tokijas, Japonija). Sakoma, kad čia gali patirti net 30 tūkst. skirtingų skonių. Tai tikra Japonijos maisto šventykla, kurioje ieškokite, be abejo, sušių, o taip pat ir kitų įdomių patiekalų: „takoyaki“  blynelių, įdarytų aštuonkojais, šaltų makaronų salotų, bento dėžučių su šviežia žuvimi ir vietinėmis gėrybėmis ar mažų „mochi“ ryžių pyragėlių, lengvų kaip debesys.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alison Elfwing (@alyelfwing) on

„Grand Central Market“ (Los Andželas, JAV). 100 metų senumo maisto paviljonas jungia tiek amerikiečių klasiką, tiek egzotiką: nuo vietinio alaus ir sumuštinių su kiaušiniu iki tradicinės amerikietiškos-kiniškos sriubos.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grand Central Market (@grandcentralmarketla) on

„Food Garden“ (Tichuana, Meksika). Visa, kas yra geriausia iš Meksikos ir pasaulio, rasite čia: paragaukite tacos su aštuonkoju, tradicinių tapas ar tonkatsu ramenų.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by fernando (@presscolour) on

„Time Out Market“ (Lisabona, Portugalija). Čia susibūrę daugiau nei 30 maistu prekiaujančių vietų. Išbandykite tradicinį ir be proto aštrų portugališką viščiuką, paskanaukite šviežių sardinijų su daržovėmis ar moliuskų su česnakais. O jei eilė bus didelė, jaudintis neverta: vietinė sangrija laukimą tikrai sutrumpins.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by chats3 ☀️ (@chats3) on

„Markthal“ (Roterdamas, Nyderlandai). Šiame paviljone verta apsilakyti vien dėl nuostabios jo architektūros. Išvysite arklio pasagos formos arką ir didžiules maisto mozaikas – kas nenorėtų pasigrožėti 10 pėdų aukščio avokadu? Čia vėlgi rasite tiek vietinių, tiek tarptautinių patiekalų. Be abejo, nepamirškite paragauti olandiškų vaflių!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Markthal (@markthal) on

„Maxwell Road Hawker Centre“ (Singapūras). Singapūre esantis paviljonas unikalus tuo, kad yra išlaikomas valstybės, todėl kainos, nors to iš vieno brangiausių miestų pasaulyje ir nesitikėtum, yra tikrai prieinamos. Ieškokite šviežių „spring rolls“, o po to – tradicinio morkų pyrago. Tik dėl pavadinimo neapsigaukite: šis pyragas susidaro iš ridikėlių, kiaušinių, kiaulienos ir svogūnų. O užsigerkite maistą, žinoma, unikaliomis sultimis – nuo sūdytų slyvų ar anonų iki cukranendrių ar drakono vaisių.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitSingapore (@visit_singapore) on

„Ponce City Market“ (Atlanta, JAV). Šis paviljonas taip pat skaičiuoja jau beveik šimtą metų. Paragaukite geriausios pietų klasikos: burgerių ar keptos vištienos. Bet maisto atsiras ir norintiems kažko iš už jūrų marių: indiškų karių ar iš Afrikos atkeliavusių dešrelių čia taip pat yra. O pavalgę keliaukite ant pastato stogo, nes ten jūsų paslaugoms bus mini golfas, įvairūs žaidimai ir nuostabūs saulėlydžių vaizdai.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ponce City Market (@poncecitymarket) on


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: