naujienos Naujienos

Palangos „Vėsuma“: kaip buvusi galerija tapo žaliuojančiu restoranėliu

Specialiai iš Palangos – Ugnė Jonaitytė, 2018-07-04, 14:30


Mūsų viešnagės dieną Palangoje buvo pakankamai vėjuota ir tikrai ne taip šilta, kaip norėtųsi. Tad kiek simboliška, kad tokiu oru aplankėme restoraną „Vėsuma“. Žalumu alsuojanti vieta su jaukiai įrengta oranžerija karštą vasaros dieną pateisina savo vardą ir virsta gaiviu atokvėpio kampeliu, o vėjui atšiauriai draikant Palangos medžių viršūnes, patys įsitikinome, gali tapti ir užuovėja.

Būtent tokią oranžerijos misiją puoselėja „Vėsumos“ įkūrėjai. „Palangoje būna vėjuota, kartais norisi pasislėpti nuo lietaus, tad nusprendėme, kad reikia kokį jaukų kampelį sukurti, kad žmonės jaukiai sėdėtų – tarsi pusiau lauke, pusiau viduje“, – paaiškina vienas restorano bendraturčių Mantas Stonkus.

Valerijos Stonytės nuotr.

Ilgus metus ši Palangos vieta buvo apleista ir užmiršta. Pernai ją naujam gyvenimui prikėlė du palangiškiai – Mantas Stonkus ir Marius Kiesas. Visą žaliuojančią aplinką, pasakoja savininkai, kūrė savo rankomis. „Mūsų išskirtinumas – tai sodas. Apskritai, gal Lietuvoj nėra daug tokių vietų, kur būtų taip žalia. Kur galima ateiti, pasėdėti, geros muzikos paklausyti, susilieti su gamta“, – mintimis dalijasi Mantas. Tiesa, „Vėsuma“ išsaugojo ir dalelę praeities – pavadinimas mena anksčiau čia buvusią galeriją „Jūros vėsuma“.

Valerijos Stonytės nuotr.

Šiems palangiškiams priklauso ir dar viena vieta Palangoje –„Rąžė“. Jiems, kaip patys sako, norisi atgaivinti apleistus kampelius, kurie kadaise buvo reikšmingi Palangai. Kaip ir „Vėsumos“, šios vietos pavadinimas yra lyg tiltas tarp dabarties ir praeities, mat jo šeimininkai taip pat nekeitė. „Tie senieji Palangos žmonės, iš tos kartos, kai buvo senoji Palanga, labai nostalgiškai prisimena, papasakoja visokių istorijų ir jaučiame, kad tai suriša“, – pasakoja bendraturtis Marius.

Čia galima pastebėti ir dar vieną aliuziją į anksčiau veikusią galeriją: oranžerijoje ant sienų kabo daug paveikslų. Marius tuoj paaiškina: „Eksponuojame darbus. Yra idėja kas dvi tris savaites keisti skirtingų menininkų ekspozicijas. Kaip galerijose. Ir galima nusipirkti pasižiūrėjus!“ Prieiname arčiau – iš tiesų, apačioje surašytos kainos.

„Vėsuma“ gali pradžiuginti ir tikro garso muzikos mėgėjus. Čia nestinga įvairių koncertų – skamba ir saksofonai, sukamos ir plokštelės. Vietos įkūrėjai sako pastebėję, kad restoraną ypač mėgsta šeimos. Kol tėvai mėgaujasi maistu ar muzika, vaikai gali žaisti jiems specialiai įrengtoje zonoje.

Valerijos Stonytės nuotr.

Meniu. Pirmuosius žingsnius žengęs kaip itališkos virtuvės restoranas, „Vėsuma“ meniu gerokai papildė. Dabar jis pritaikytas įvairių skonių mėgėjams. Norite sriubos? Galite rinktis dienos sriubą (3 Eur) arba šaltibarščius, kurie, kaip sako Marius, neišvengiamai turi būti meniu (3 Eur). Užkandžių gretose 6 pasiūlymai. Pavyzdžiui, marinuotos alyvuogės balzaminio medaus padaže (4 Eur), gruzdinti sūrio kamuoliukai su Chalapos paprikomis ir naminiu majonezu (5 Eur), keptos krevetės (7 Eur). Visų siūlomų užkandžių kainos – nuo 4 iki 7 Eur.

Šaltibarščiai (3 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Salotų mylėtojai gali rinktis iš salotų su grilinta jautiena (9 Eur), krevetėmis ir mangais (8 Eur) ar gaivių salotų su sezoninėmis uogomis ir rikotos sūriu (7 Eur). „Vėsuma“ nepamiršta ir miltinių bei bulvių patiekalų gerbėjų: kelių rūšių makaronai, ravioliai ir rikotos virtinukai laukia jūsų. Kainos 7–12 Eur.

Rikotos virtinukai grietinėlės padaže su braškėmis ir pistacijomis (7 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Pagrindiniai patiekalai: naminė lazanija su jautiena (8,5 Eur), grilinta dorada su perliniu kuskusu (14 Eur), grilinta vištienos filė (9 Eur), midijos baltojo vyno padaže (11 Eur) ir jautienos didkepsnis (18 Eur).

Itališką restorano kryptį palaiko picos. Jų skonis, anot Manto, išgrynintas pagal asmeninį pajautimą: „Mums patinka, kai pica laikosi paėmus gabalėlį, kad nebūtinai reikėtų valgyti peiliu ir šakute, būtų galima ir rankomis. Svarbu, kad būtų traški.“ Sąraše 6 picos, jų kainos 7–9 Eur.

Apelsinų sultyse marinuotos lašišos „gravlax“ ir burokėlių tarta su ožkų sūriu ir sėklomis (8 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Atskirų patiekalų yra ir vaikams – bulvytės su daržo salotomis (3 Eur) arba vaikiškas mėsainis su vištiena, bulvytėmis ir naminiu majonezu (5 Eur). Tie, kurie mėgsta gyventi saldžiai, gali paragauti siūlomų desertų: sūrio pyrago arba dienos deserto. Abu po 4 Eur.

Burokėlių pica su ožkų sūriu ir balzaminio kremo padažu (7,5 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Vėlyvieji pusryčiai. Mėgstantiems ilgiau pamiegoti ir pusryčiauti vėliau, „Vėsuma“ turi ką pasiūlyti. A la carte galima rasti 8 pusryčius patiekalus – nuo avižų ar grikių košės su sviestu ar sezoninėmis uogomis (2,5 Eur), Benedikto kiaušinio su kumpiu (7,5 Eur), karšto kruasano su kamambero sūriu ir naminiu mėlynių čatniu (5 Eur) iki visai lengvos ryto pradžios – granolos, patiekiamos su jogurtu, uogomis ir medumi (5 Eur) ar trintų vaisių dubenėlio su sezoninėmis uogomis ir granola (6 Eur). Čia vėlyvaisiais pusryčiais galima mėgautis nuo 10 iki 12 val., o savaitgaliais – nuo 10 iki 14 val.

Adresas: Ronžės g. 5, Palanga

Darbo laikas: Sekm.–Ketv. 10:00–22:00, Penkt.–Šešt. 10:00–00:00

„Facebook“ paskyra ČIA


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: