top of page

Palangos turgus: agurkai, kurių trokšta net Merūnas, ir vilkžuvės atgimimas

Visi, kurie vyksta atostogų į Palangą, žino: jei neaplankysi garsiojo Palangos turgaus – neišvysi tikrojo kurorto gyvenimo. VMG komanda domėjosi klasikinėmis vasaros prekėmis ir jų kainomis: sužinojome, kokia perkamiausia žuvis favoritė, ir nugirdome slaptą agurkų raugimo receptą.

Valerijos Stonytės nuotr.

Žuvų kiosko pardavėja rankose laiko savo mėgstamiausios rūkytos žuvies – vilkžuvės – gabalėlį. Valerijos Stonytės nuotr.


Kvapni turgaus žvaigždė

Paklausus vietinių palangiškių, kur įsigyti šviežios rūkytos žuvies, visi atkerta: „Pažiūrėkit, prie kurio turgaus kiosko didžiausia eilė.“ Taip ir padarėme – atsistojome į ilgą eilę prie turgaus gale stovinčio kiosko, kuris, pasirodo, nuo seno garsėja itin didele žuvies pasiūla ir kokybe. Sklando legendos, kad čia nusipirkęs žuvį gali būti tikras ne tik dėl prekės šviežumo, bet ir to, kad pardavėja parinks žuvį pagal jūsų skonį – visai kaip patyrusi pažinčių agentūros vadovė parenka antrąją pusę, vos užmetusi akį į meilės ieškantį vienišių.

„Dirbu šiame kioskelyje 11 metų. Prisiklausau begalės komplimentų – kad čia gražiausiai išdėliota rūkytos žuvies pasiūla, kad esu labai maloni, nebandau įkišti daugiau žuvies, nei reikia. Klausiu, kiek žmonių valgys pirkinį, ir iš praktikos rekomenduoju, ar pakaks kelių šimtų gramų, ar kilogramo. Tikrai nenoriu, kad gerą žuvį žmonės nesuvalgę išmestų“, – pasakoja besišypsanti pardavėja.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Klasikinis pirkėjų pasirinkimas žuvies kioskelyje – skumbrė (kilogramo kaina – 5,40 Eur) ir paltusas (kilogramo kaina – 13 Eur), turime savo ungurių pirkėjų ratą (rūkyto ungurio kilogramo kaina siekia 40 beveik Eur), tačiau pati balsuočiau už naujienas. Populiariausia ir skaniausia – vilkžuvė (kilogramo kaina – 7 Eur), kuri nėra nei riebi, nei sausa, ašakų beveik nėra. Jei pasaulyje būtų renkamas tobulos rūkytos žuvies etalonas, tai ja taptų būtent vilkžuvė. Labai populiari ir riebžuvė: tiek šaltai (kilogramo kaina – 12,80 Eur), tiek karštai (kilogramo kaina – 12,30 Eur) rūkyta, tačiau nepamirškite saiko. Ji tikrai labai riebi, suaugusiesiems per dieną pakanka 100 g. Vaikams pati asmeniškai jos net neduočiau. Praėjusių metų naujiena, kuri labai populiari ir šiemet, – ypatingai rūkyta skumbrė su sūriu ir morkomis (kilogramo kaina – 5,90 Eur). Žmonės, net konservatyviausi, nori būti nustebinti.“

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Kokios žuvies palangiškiai ar miesto svečiai neperka? Žiobriai, karpiai visiškai nesudomino žmonių, jų kioskelyje šiuo metu net nėra.“

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Vitaminų kampelis

Bene didžiausią Palangos turgaus dalį sudaro vaisių ir daržovių prekeiviai, tikinantys, kad tai – populiariausios prekės.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Perkamiausios: visus tris vasaros mėnesius uoliai perkami arbūzai (kilogramo kaina – 1–2 Eur), pirmąją vasaros pusę iš lentynų šluojamos braškės (kilogramo kaina – apie 3 Eur), nuo liepos vidurio populiarumo piką pasiekiančios trešnės (kilogramo kaina – 4–5 Eur) ar šviežių žirnių ankštys (kilogramo kaina – 2–2,5 Eur), prie kurių lipte limpa vaikai.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Nemažo populiarumo sulaukia ir slyvų dydžio agrastai (kilogramo kaina – 2 Eur).

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Agurkų raugimo paslaptys

Itin didelę paklausą turi šviežiai raugti agurkai (kilogramo kaina – 3 Eur), kurių čia pirkti būriais atvyksta net garsenybės. Ragauja, vertina, o tada perka kilogramais. Pavyzdžiui, tą dieną, kai kalbinome prekeivę Genutę, turguje įdarbinusią net savo dukrą ir vyrą, tik per plauką prasilenkėme su Lietuvos scenos pasididžiavimu Merūnu Vitulskiu!

Šviežių agurkų kilogramas palangoje kainuoja 1,20 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.

Šviežių agurkų kilogramas Palangoje kainuoja 1,20 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Marinavimo recepto autorė Genutė interviu davė tik tada, kai paragavome agurko. Pamačiusi, kad prekė įvertinta palankiai, užsiminė, kad agurkai iš visiškai šviežių į šviežiai raugtus pavirsta per naktį.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Agurkai – svarbiausias ingredientas: nemokėsi išsirinkti tinkamos rūšies – suminkštės, pilsit lauk. Jau atsirinkau tinkamus. Reikia nupjaustyti jų galiukus, sudėti stebuklingus ingredientus, tokius kaip druska, krapai ir česnakai, užpilti šiltu vandeniu ir ryte jau galite mėgautis šviežiai raugtais. Mažai kas tiki, kad tokia transformacija gali įvykti per naktį, bet… tam aš ir profesionalė, kad padaryčiau stebuklą. Stebuklą per dieną turguje išperka, kad net kibirėlio dugnas ima šviesti, vakare grįžusi namo turiu raugti naują partiją.“

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Palangos turgaus adresas: Senojo Turgaus g. 12

Palangos turgaus FB paskyra – ČIA

Darbo valandos:

I–VI 7.00–19.00

VII 7.00–15.00

Naujausi įrašai

bottom of page