naujienos Naujienos

Nuogas maistas iš virtuvės: paplotėliai su dilgėlėmis ir varške

Elžbieta Monkevič, asmeninio albumo nuotr., 2019-04-06, 13:00


Išaugau mieste ir apie kaimą galėjau tik pasvajoti. Ir tokios galimybės, kaip išbėgti ryte į mišką arba į pievą, pririnkti žolių nebuvo. Gal tik retkarčiais, bet dažniausia tada, kai jos jau tapdavo pavargusiomis nuo kasdienio augimo ir maistui nebuvo tinkamos. Gardžiavomės kiškio kopūstais. Mama kartais pasakojo apie dilgelių sriubą, kurią virdavo jos mama. Vaikystėje keliskart bandžiau pririnkti dilgelių tai sriubai, bet visuomet būdavo kažkas ne taip – tai dilgelės ne toje vietoje augo, tai notrelių pririnkdavau, tai tokių dilgėlių pririnkdavau, kad galima būtų tikrų tikriausią šluotą daryti, o ne sriubą virti.  Kartais, matydama internete kažkieno išvirtą sriubą linguodavau galvą, bet pati neprisiruošdavau, nes dažniausia neturėjau galimybės dilgelių prisirinkti. Pamačius Halės turguje visą didžiulę dėžę mažyčių dilgelyčių iš Stragių ekologinio ūkio, nedvejojau. Bet žinojau iš karto, kad sriubą virsiu tik tada, jei liks dilgelių, pirmiausias eilėje buvo pyragas, chačapurio motyvais.

Elžbietos Monkevič nuotr.

Dilgeles prieš naudojimą būtina apvirti. Tiesiog dėkite į verdantį vandenį ir tegul 3-4 minutes paverda. Tada reikia perkošti, šiek tiek nuspausti ir galima vartoti.

Dalijuosi receptu su asmeninėmis, nuogo maisto nuotraukomis. Taip sakant, be pagražinimo.

Paplotėliai su dilgėlėmis ir varške

Tešlai:

250 g miltų

½ pakelio sausų mielių

100 g šilto vandens

25 ml aliejaus

1 šaukštelio druskos

1 šaukštelio cukraus

Įdarui:

100 g varškės

1 šaukšto grietinės

1 l dilgelių

20-30 g petražolių

20-30 g krapų

20-30 g kalendrų

2-3 skiltelių česnako

Druskos

30-40 g sviesto patepti

Elžbietos Monkevič nuotr.

Sumaišykite visus produktus tešlai, užminkykite glotnią tešlą ir palikite 40-45 min kilti, kol tešlos tūris padvigubės.

Įdarui sumaišykite varškę su grietine, apvirkite dilgeles, stipriai nuspauskite ir susmulkinkite. Supjaustykite smulkiai visus žalumynus, česnakus. Sumaišykite ir dilgeles ir žalumynus su varške, pasūdykite.

Elžbietos Monkevič nuotr.

Tešlą padalinkite į 3-4 dalis, iškočiokite į paplotėlius, dėkite į vidurį kamuoliuką įdaro ir užspauskite tešlą virš įdaro. Pakočiokite paplotėlį su įdaru pirmiausia švelniai, po to galima ir stipriau.

Dėkite paplotėlius į įkaitintą iki 220 °C orkaitę ir kepkite 12-15 min.

Elžbietos Monkevič nuotr.

Dar karštus patepkite sviestu ir dėkite vieną ant kito.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: