Virtuvės mitų griovėjo Alfo Ivanausko daržovių reitinge baklažanas yra iškart po pomidorų. „Dievinu juos su česnakais. Tačiau visuomet kepu ne keptuvėje, o orkaitėje, kad reikėtų naudoti kuo mažiau riebalų ir mažiau taškytųsi. O tada jau derinu prie visko: ant sumuštinio, su pica ar į salotas", – pataria kulinarinės knygos „Play, cook, kiss: culinary tricks" autorius ir kviečia išbandyti skonio derinį, apie kurį galbūt niekada nė nepagalvojote – baklažanų ir džiovintų datulių.
4 asm.
Reikia:
apie 800 g baklažanų arba mini baklažanų
kelių šaukštų kario pastos (priklauso nuo aštrumo)
2 kriaušių
5–8 datulių be kauliukų
100 g mėgstamų salotų
150 g fetos sūrio
50 g kepintų moliūgų sėklų
50 g sviesto
alyvuogių aliejaus
žiupsnelio druskos
Padažui:
120 ml alyvuogių aliejaus
20 g mėtų
20 g baziliko
60 ml baltojo vyno acto
1 skiltelės česnako
druskos,
juodųjų pipirų
Baklažanus supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais.Kario pastą sumaišykite su keliais šaukštais alyvuogių aliejaus ir įtrinkite baklažanus.
Tuomet baklažanų griežinėlius sudėkite į kepimo formą ir kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį.Kriaušes supjaustykite kubeliais ir pakepkite keptuvėje su sviestu ir žiupsneliu druskos, kol suminkštės ir gražiai apskrus.
Keptus baklažanus sumaišykite su smulkiai pjaustytomis datulėmis.Pasirinktame inde sudėkite žalumynus, baklažanus su datulėmis, kriaušes, apibarstykite moliūgų sėklomis, fetos sūriu ir apšlakstykite aliejumi.
Maisto smulkintuvu sutrinkite padažui skirtus ingredientus ir apšlakstykite salotas.