istorija

Nenusilaužkite danties skanaudami tradicinį prancūzišką Trijų karalių pyragą

Auksė Podolskytė, 2018-01-03, 19:29


Sausio 6-ąją tradiciškai minima Trijų karalių diena, kuri žymi švenčių finišo liniją: susiurbiami nubyrėję spygliai, atsisveikinama su eglutėmis, o blizgūs papuošimai keliauja į lentynas laukti kitų metų. Lietuviai per Trijų karalių šventę specialių patiekalų neruošia, tad valgių maratonas čia oficialiai baigiasi. Tačiau taip yra ne visur.

Prancūzijoje, Italijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Belgijoje ir Liuksemburge tai gana svarbi šventė. Kadangi mums įdomiausia tema yra maistas, nusprendėme pasidomėti, ko gardaus per Trijų karalių šventę galima būtų paskanauti. Taikinyje – Prancūzija.

Kepyklos „Thierry“ savininkas Thierry Lauvray pasakoja, kad per Trijų karalių šventę prancūzai ant savo stalo deda įprastus valgius, tačiau vienas desertas yra išskirtinis. Tai – tradicinis Trijų karalių pyragas (pranc. la galette des rois).

Prancūzijos šiaurėje gaminamas Trijų karalių pyragas. Valerijos Stonytės nuotr.
Prancūzijos šiaurėje gaminamas Trijų karalių pyragas. Valerijos Stonytės nuotr.

Šalies šiaurėje šis pyragas gaminamas iš sluoksniuotos tešlos, įdarytos migdolų kremu. O Vidurio ir Pietų Prancūzijoje pyrago pagrindą sudaro mielinė tešla. Tiesa, pietuose Trijų karalių pyragas išsiskiria savo forma ir intensyvesniu skoniu. Žiedo formos pyragas pasižymi ryškiu apelsinų, citrinų ar romo skoniu. Jį suteikia romas, citrusinių vaisių žievelės, cukatos. Pyragas šiame regione puošiamas perliniu cukrumi ir ryškiaspalviais cukruotais vaisiais.

Thierry Lauvray. Valerijos Stonytės nuotr.
Thierry Lauvray. Valerijos Stonytės nuotr.

„Vienerius metus dirbau pietinėje Prancūzijos dalyje. Prisimenu, visą mėnesį cukatos mirkdavo rome. Po to jos keliaudavo į Trijų karalių pyrago vidų. Tai be galo aromatingas įdaras“, – pasakojo kepyklos savininkas.

Visuose regionuose pyrago akcentas (ir vaikų džiaugsmas) yra viduje paslėpta keraminė figūrėlė, kurią prancūzai vadina fève (liet. pupa). Sakoma, kad tą, kuris ją ras, sėkmė lydės visus metus. Dėl to nesiginčysime, verčiau patarsime gardžiuojantis nepamiršti saugoti dantis. Figūrėlės, deja, nekramtomos.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Trijų karalių pyragas

Tešlai reikės:

2 sluoksniuotos tešlos lakštų;

1 kiaušinio trynio;

20 ml vandens

 

Kremui reikės:

2 kiaušinių

25 ml pieno

60 g miltelinio cukraus

30 g miltų

 

Migdoliniam įdarui reikės:

60 g minkšto sviesto

4 kiaušinių

150 g maltų migdolų

100 g miltelinio cukraus

 

Kremo gaminimas:

  1. Užvirkite pieną.
  2. Išplakite 2 kiaušinius su milteliniu cukrumi ir įmaišykite miltus.
  3. Supilkite verdantį pieną ir gerai išmaišykite. Visa tai pilkite į nedidelį puodą, užvirinkite ir pavirkite apie 3 minutes.
  4. Paruoštą kremą supilkite į dubenį, uždenkite ir palikite šaldytuve valandai.

Migdolinio įdaro paruošimas:

  1. Kiaušinių trynius iki baltumo suplakite su milteliniu cukrumi.
  2. Į plakinį įmaišykite sviestą, vėliau – maltus migdolus.
  3. Kai atvės kremas, įmaišykite į jį migdolinę tešlą.

Pyrago formavimas:

  1. Kiaušinio trynį išplakite su vandeniu.
  2. Kepimo formą ištepkite sviestu ir dėkite pirmą sluoksniuotos tešlos lakštą. Patepkite jį paruoštu kiaušinio plakiniu.
  3. Ant lakšto dėkite migdolinį įdarą, bet netepkite jo iki kraštų.
  4. Dėkite antrą sluoksniuotos tešlos lakštą ir gražiai sulipdykite pirmojo ir antrojo kraštus.
  5. Pyrago viršų aptepkite kiaušinio plakiniu ir įdėkite į šaldytuvą pusvalandžiui.
  6. Dar kartą aptepkite pyragą kiaušinio plakiniu ir kepkite 40 minučių iki 180 ºC įkaitintoje orkaitėje.

KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: