naujienos Naujienos

Negaili kritikos amerikietiškiems kukurūzų spragėsiams – šio užkandžio gerbėjams siūlo rinktis iš 26 skonių

Ugnė Jonaitytė, Tomo Šiuipio nuotr., 2018-09-18, 18:00


Jie dažnai palaiko kompaniją, kai žiūrite filmą, o kino salę tikriausiai sunku įsivaizduoti be jų aromato. Taip, kalbame apie kukurūzų spragėsius. Nors šis užkandis – ne lietuvių atradimas, naujai atsidariusi ir juos gaminanti „Popcorn lab“ negaili kritikos už Atlanto ragautiems ir ten itin populiariems spragėsiams. Kuo jų gaminamas užkandis pranašesnis? Ar galima juos paruošti sveikiau? Iš kokių skonių spragėsių siūlo rinktis čia užsukusiems šio užkandžio gerbėjams?

Kaip pasakoja naujosios spragėsių karalystės direktorius Tomas Šiuipys, idėją atidaryti tokio tipo vietą brandino kelerius metus, o įkvėpimu tapo Jungtinėse Amerikos Valstijose aplankytos kukurūzų spragėsių parduotuvės. „Aš pats niekada nebuvau jų mėgėjas, bet visą laiką krisdavo į akį, kad ten parduodami spragėsiai būdavo skirtingų skonių ir spalvų. Mano pasirinkti keli saldūs ir sūrūs spragėsių variantai maloniai nustebino, pamenu, barbekiu skonio tiesiog tirpo burnoje“, – prisimena idėjos sumanytojas.

Tomas įsitikinęs, kad net keisčiausi skoniai gali rasti savo gerbėjų, tačiau pats pripažįsta, kad ne visi už Atlanto ragauti spragėsiai jam paliko malonų įspūdį: „Man, kaip nelabai mėgstančiam saldumynus, buvo labai keistas jų siūlomas „Wedding cake” (liet. vestuvinio torto) spragėsių skonis. Labai saldūs ir dar jautėsi kažkokio biskvito ar net mielių poskonis… Dar labai bjaurūs pasirodė Chalapos paprikos skonio spragėsiai. Nors tikrą Chalapos papriką valgau beveik kiekvieną dieną, būtent tų spragėsių prieskoniai buvo skirti ne mano receptoriams.”

Tomo Šiuipio nuotr.

Nors naujoji spragėsių „laboratorija” duris atvėrė tik rugsėjo pradžioje, pašnekovas sako jau pastebėjęs skirtumų tarp amerikiečių ir lietuvių skonių. Esą mūsų tautiečių skonis labiau rafinuotas. „Tenka gerokai tobulinti amerikietiškas receptūras, dalis mūsų netenkino dėl silpnai išreikšto skonio bei kokybės“,– paaiškina jis.

26 skirtingi skoniai – iš tiek šiuo metu gali rinktis čia užsukę spragėsių gerbėjai. Tomas vardija saldžiuosius favoritus: populiariausių gretose įsitaisę karameliniai, taip pat įvairių vaisių skonių, pavyzdžiui, vynuogių, braškių, mėlynių, žalio obuolio, vyšnių. Sūrių sąrašo viršūnėje karaliauja barbekiu, „ranch“ ar picos skonio spragėsiai, o mėgstantys aštraus skonio neretai renkasi Kajeno pipiro spragėsius.

Pašnekovas patikina, kad ateityje tikisi siūlyti 50 ar net daugiau skirtingų variacijų ir atskleidžia šviežiausią idėją: „Jau planuojame Helovino šventei gaminti kraujo skonio spragėsius, manau, jie bus populiarūs tik vieną dieną per metus.” Kol bandome įsivaizduoti, kokiais būdais toks skonis galėtų būti išgaunamas, Tomas netrunka paaiškinti, tačiau sudėties neatskleidžia: „Galiu užtikrinti, kad visi ingredientai bus saugūs ir valgomi, netgi savo namų virtuvėje juos visi turite.”

Tomo Šiuipio nuotr.

Pasak naujosios vietos įkūrėjo, yra būdų spragėsius paversti sveikesniais, tačiau tai nereiškia, kad jie gali būti valgomi kasdien. Šį užkandį siūlančios vietos įkūrėjas akcentuoja saiko svarbą. „Mes pasirinkome gaminti spragėsius aliejuje, kuris neturi kenksmingų transriebalų, juose nėra GMO (genetiškai modifikuotų organizmų – aut. past.). Artimiausi planai yra įsigyti karšto oro spraginimo įrangą. Tokiu būdu spraginami spragėsiai yra mažiau kaloringi, nes jų spraginimui nenaudojamas aliejus”, – apie sveikesnių spragėsių gaminimo galimybes kalba jis.

Pašnekovas atskleidžia, kad jau ruošiama ir antroji vieta, kurioje bus galima įsigyti įvairių skonių spragėsių. Ją planuojama atidaryti jau spalį, naujame, analogų neturinčiame gurmė kavinių turguje „DOWNTOWN Food Hall & Kino deli“.

Adresas: „Popcorn lab“ įsikūrusi „Švenčių miesto“ parduotuvės patalpose, Ogmios mieste, Verkių g. 29, Vilniuje.

Darbo laikas: I–VI 10:00–20:00, VII 10:00–18:00.

„Facebook“ paskyra ČIA.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: