naujienos Naujienos

Naujo gatvės turgaus startas: nuo sraigių iki tikro iššūkio skonio receptoriams – aitriųjų paprikų valgymo čempionato

Ugnė Jonaitytė, Augustės Tamulytės nuotr., 2018-08-27, 18:00


Aštrūs maisto kvapai ir šiuolaikinės muzikos ritmai – tokia kombinacija sekmadienį viliojo naujasis sostinės Pylimo gatvėje atsidaręs „Turgus 2.0.“. Apie šį naują projektą mums visai neseniai pasakojo jo sumanytojai, o vakar buvo pirmoji galimybė pamatyti, kaip idėja atrodo realybėje. VMGonline.lt nuskuodė pasidomėti, kaip praėjo Stoties rajono naujoko krikštas.

Augustės Tamulytės nuotr.

Kiekvieną sekmadienį iki rugsėjo pabaigos Pylimo gatvės dalis nuo Halės turgaus iki geležinkelio bėgių užsivers, o automobilius keis būrys ūkininkų, vagonėliuose plušančių virėjų, kulinarinių nuotykių gerbėjų, muzikantų, kinomanų, sendaikčių kolekcionierių.

Augustės Tamulytės nuotr.

Vienas idėjos sumanytojų, užkandinės „Keulė rūke“ įkūrėjas ir bendraturtis Dominykas Čečkauskas, naujojo turgaus debiutą vadino labai sėkmingu: „Susirinko apie 30 dalyvių, įskaitant ir Pylimo gatvės bei Halės turgaus kavines ir restoranus. Taip pat dalyvavo apie 10 ūkininkų, per 10 maisto vagonėlių. Suskaičiavome apie 3–4 tūkstančius lankytojų. Tikėjomės, kad bus nemažai žmonių, bet galiu nuoširdžiai pasakyti, jog nesitikėjome, kad jų bus tiek daug.“

Augustės Tamulytės nuotr.

Susirinkę lankytojai galėjo ne tik paragauti įvairaus maisto ar nusipirkti ūkininkų siūlomos produkcijos, bet ir sudalyvauti kino seanse: renginio metu buvo rodomas filmas apie garsųjį perujiečių šefą Gastoną Acurio „Atrandant Gastoną“, taip pat vyko ir pirmasis Vilniaus aitriųjų paprikų valgymo čempionatas. Jame, pasak D. Čečkausko, dalyvavo 20 užsiregistravusių dalyvių, iš kurių paskutinįjį etapą pasiekė 4. „Buvo 8 etapai, tai reiškia – 8 skirtingos aitriųjų paprikų rūšys, kurios kiekviename etape buvo vis aitresnės“, – paaiškino vienas turgaus sumanytojų.

Turguje buvo galima rasti sraigių iš lietuviško ūkio. Augustės Tamulytės nuotr.

Kaip sako pašnekovas, po pirmosios turgaus dienos organizatorius pasiekė daugybė tokią idėją palaikančių atsiliepimų, ne vienam vyravusi atmosfera priminė berlynietišką nuotaiką. „Iš vienos pusės viskas atrodo labai asketiškai, seni stalai ir suolai, visai paprastos palapinės bei įranga. Bet iš šalies žmonėms atrodė, kad tie dalykai, kurie tikrai svarbūs, buvo kokybiški. Tai – maistas, muzika. Gal taip kuriamas net savotiškas kontrastas tarp tos asketiškos aplinkos ir tikrai kokybiško maisto bei muzikos“, – mintimis dalijasi D. Čečkauskas.

Prekybininkai kvietė paragauti ir čia pat lydytu sūriu pagardintų bulvių. Augustės Tamulytės nuotr.

Ateinantį sekmadienį turgus kvies ragauti drąsaus maisto. Renginio organizatorius pažada ypač gausų austrių pasirinkimą, galimybę paragauti jūros ežių, atrasti kitų jūros gėrybių, o tikri drąsuoliai turės progą paskanauti Azijoje populiarių vabalų. Kokių? Informacija apie tai pasirodys netrukus.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: