top of page

Naujas dizainerės Julijos Janus amplua: sukūrė desertą „Jo Malonės“ desertinei

Prieš porą savaičių įvykęs trečiasis restorano „Režisierius“ gimtadienis padovanojo ne vieną naujieną kulinariniam pasauliui. Buvo pristatyti ne tik aštuoni nauji kokteiliai, bet ir „Jo Malonė by Režisierius“ desertai. Tarp jų suspindėjo ir dar nematytas, pilkai baltas, tarsi iš nespalvoto Holivudo filmo ištrauktas, skanėstas. „Koks jo pavadinimas?“ – klausinėjo svečiai, bandydami susieti desertą su kokiu nors aktoriumi, režisieriumi ar kino filmu, kaip šiems desertams įprasta. Pasigirdo netikėtas atsakymas: „Julia Janus.“ Suglumę svečiai prašė pakartoti pavadinimą – gal ne taip išgirdo? „Išgirdote teisingai, šįkart desertą sukurti įkvėpė žinoma dizainerė“, – pripažino Andrius Bakanas ir Eimantas Navikauskas, du iš „Režisieriaus“ vadovų ir šventės organizatorių.

Režisieriaus gimtadienis

„Režisieriaus“ gimtadienio akimirka


Jau kurį laiką dizainerės Julijos Janus gerbėjai su džiaugsmu (nesuprantantys, kas vyksta, – su siaubu) stebi jos polinkį į kulinariją. Prekės ženklo „Julia Janus“ parduotuvėse vis daugėja įvairiausių stilingų virtuvės rakandų, pradėta kurti filmukų „Mada ir maistas“ serija su žymiais Lietuvos šefais, išleista ir to paties pavadinimo unikalaus dizaino knyga, sujungianti kulinariją ir dizainą į vieną vietą. Tačiau konditerija dizainerei – kažkas naujo ir netikėto. Vis dėlto Andrius Bakanas teigia, kad tokio saldaus dizainerės nukrypimo nuo mados dizaino buvo galima tikėtis.

„Prieš atidarydami „Jo malonę“ buvome išvykę stažuotis į Paryžių. Ten aplankėme daugiau nei pusšimtį geriausių ir žinomiausių kepyklų bei desertinių. Būtent ten pirmą kartą išvydome bendrus dizainerių ir konditerių darbus. Taip kilo idėja sukurti desertą su dizaineriu, – pasakoja A. Bakanas– Kurdami desertus labai daug dėmesio skiriame ne tik skoniui, bet ir išvaizdai, galima sakyti, kad kiekvienas desertas yra tarsi meno kūrinys. Julija Janus yra glaudžiai susijusi su virtuve, iš Lietuvos dizainerių – bene labiausiai, todėl papasakojome jai savo idėją, o ši Julijai patiko.“

Eimantas Navikauskas teigia, kad kuriant desertą buvo jaučiamas ne vieno žmogaus darbas, o komandos bendradarbiavimas: Julija Janus nurodė dizaino elementus, spalvas, tam tikrus pavyzdžius, papasakojo visą savo dizaino kryptį, o desertinės komandai beliko visa tai įgyvendinti. „Pirmiausia pasitvirtinome skonį, – sako E. Navikauskas, – o tada kūrėme išvaizdą.“ Po daugybės bandymų buvo atrinkti geriausi desertai, jie buvo pristatyti dizainerei. Kai abiem pusėms patiko ir nuomonės sutapo, gimė tartaletė su sable sausainiu, juodųjų serbentų ganache, aviečių mousseir juodųjų serbentų džemu.

Julia Janus desertas Jo Malonė

Štai kaip atrodo bendras Julijos Janus ir „Jo Malonės“ komandos darbas („Jo Malonės“ nuotr.)


Julija Janus savo ruožtu pasakoja, kad prisidėti prie pyragaičio kūrybos buvo įdomu ir nauja. Svarbiausia dizainerei buvo pyragėlio išvaizda ir jo prisitaikymas prie Julijos Janus stiliaus. „Susitikę su „Jo Malonės“ komanda daug kalbėjome apie mano prekės ženklo stilių ir kryptį. Išdėsčiau jiems savo filosofiją, kuri orientuojasi į baltų tautas ir jų meną, norėjau, kad pyragaitis atspindėtų senovinę lietuvišką prabangą, tačiau turėtų ir paslapties, tarsi būtų apgaubtas sidabrine migla. Manau, konditeriams deserto išvaizdą atspindėti pavyko puikiai“, – džiaugiasi dizainerė.

Šis pyragaitis pasižymi aiškiai ir stipriai išreikštu aviečių ir juodųjų serbentų skoniu, kuris persipina net per keturias tekstūras: traškutį, ganašą, džemą ir mūsą. Desertas turi ir nedidelę paslaptį – slaptą ingredientą, kurio būtina paragauti patiems. Desertas tinka tiek moterims, tiek vyrams – visiems, kuriems patinka aiškiai ir stipriai išreikštas skonis. Deserto kaina – 4,50 Eur.

Organizatorių nuotr.

Į kulinariją stipriai pasinėrusi dizainerė užminė mįslę: negi viskas vienu desertu ir pasibaigs? J. Janus atsako, kad ne, nes planuose – grandiozinių idėjų įgyvendinimas: „Turime rimtų minčių atverti hibridinės erdvės duris, kurioje susipins mada ir maistas. Kaip tai atrodys? Tai bus arba restoranas drabužių parduotuvėje, arba atvirkščiai.“ Dizainerė atskleidžia, kad tokioje erdvėje žmonės galės pasijausti tarsi namie: ilsėtis, bendrauti ir tuo pačiu jaustis išskirtiniais apsirengus tinkamą drabužį ir ragaujant bei uodžiant naujus skonius.

„Julia Janus“ desertą galite išbandyti „Jo Malonės“ desertinėje Islandijos pl. 32, Kaune.

Desertinės „Facebook“ paskyra ČIA


Naujausi įrašai

bottom of page