top of page

Nauja vieta Halės turguje, kur varlės ir sraigės sako „Bonjour“

Gruodžio pradžioje seniausiame Vilniaus turguje atsirado dar vienas naujas maisto taškas. Kaip jau supratote iš pavadinimo, kalba „eina“ būtent apie varles ir sraiges. Halėje pakvipo Prancūzija!

Pavadinimas „Sraigė, vynas ir varlė“ – ausį traukia, o iškaba – varlė, minanti dviratį (kaip iš frazės „varlė keliauninkė“), ir sraigė, įsitaisiusi gale – akį. Neiškenčiame nepaklausę, kur čia šuo pakastas.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


„Pirmiausia atsirado koncepcija. Po to kartu su Povilu Miškiniu galvojome apie pavadinimą ir kas mūsų sumanymą galėtų tinkamai atspindėti. Norėjau, kad atėjusiems čia būtų gera ir linksma. Pavadinimo idėja kilo, nes sraigė ir varlė skamba „fun“. Tai – dvi keliaujančios moterys, patiriančios nuotykių“, – pasakoja Almena Dankienė, kartu su partneriu gruodį atidariusi prancūziškąjį turgaus kampelį.

Kad įsivaizduotumėte abiejų draugių portretus, cituojame dalį jų aprašo: „Sraigė ir varlė buvo draugės tiek, kiek save pamena. Abi gimė prie tos pačios kūdros, ten pat kartu stebėdavo saulėlydžius ir pasitikdavo saulę. Tik dėl maisto niekaip nesutarė. Varlė, sraigės siaubui, mėgo uodus, muses ir kirmėles, o sraigė, varlės pasišlykštėjimui – lapus ir dumblius.“

Kavinukėje-krautuvėlėje galima nusipirkti įvairių gurmaniškų skanėstų, mėgstamų Prancūzijoje: aliejaus, vynų, garstyčių, sraigių ir kitų. Valerijos Stonytės nuotr.

Kavinukėje-krautuvėlėje galima nusipirkti įvairių gurmaniškų skanėstų, mėgstamų Prancūzijoje: aliejaus, vynų, garstyčių, sraigių ir kitko. Valerijos Stonytės nuotr.


Kuo draugės vaišina svečius? Dienos pietumis, sraigėmis (burgundiškomis ir su daržovėmis), varlių šlaunelėmis. Prie kavos – kanelės ir kruasanai, kuriuos tiekia prancūzams priklausanti kepyklėlė Lietuvoje. Išsiaiškinome, kad sraigių Halės turgaus lankytojai, kaip ir prancūzai, suvalgo daugiau nei keptų varlių šlaunelių. Jei pastarųjų nesate ragavę, išduosime, kad savo skoniu jos primena vištieną.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Sužinome, kad burgundiškos sraigės (3,49 Eur), kurios Lietuvos restoranuose atsirado neseniai, čia ruošiamos pagal seniausią receptą. Nežinantiems sufleruojame, kad moliuskai ruošiami su sviestu, česnaku ir petražolėmis. Sraigės su daržovėmis (3,49 Eur) patiekiamos be kiauto su sviestu, morkomis ir petražolėmis. Jų skonis švelnesnis. Varlių šlaunelių recepto ištraukti nepavyko – sužinome tik tiek, kad skonį suteikia prieskoniai ir citrina.

Valerijos Stonytės nuotr.

Varlių šlaunelės 3,49 Eur. Valerijos Stonytės nuotr.


Pusryčiams „Sraigė, vynas ir varlė“ siūlo Florentino kiaušinius. Kaip sako Almena, buvo ieškoma įdomesnio patiekalo, alternatyvos populiariesiems Benediktams. Florentino kiaušiniai – kur kas rafinuotesnis patiekalas, kurio istorija nuneša atgal į renesanso laikus. Be to, jis yra lengvesnis nei Benedikto kiaušiniai, tinka vegetarams (šoninę pakeičia špinatai).

Sraigės burgundiškai (3,49 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.

Sraigės burgundiškai (3,49 Eur). Valerijos Stonytės nuotr.


Kas toliau? Išgirstame apie planuojamas žuvies dienas ir degustacijas norintiems pasisemti žinių. Kartą čia jau buvo ragaujamas alyvuogių aliejus. Asortimentą savininkai žada praplėsti sūriais iš smulkių Prancūzijos ūkininkų. Tokių smulkių, kad reikia pamokyti sąskaitą išrašyti, Lietuvą žemėlapyje parodyti. Tačiau jie – tikri briliantai, žinomi savo regionuose.

Valerijos Stonytės nuotr.

Valerijos Stonytės nuotr.


Meniu. Penktadienį dienos pietums buvo siūlomas Provanso vištienos troškinys (5,49 Eur) ir naminė daržovių sriuba su vištiena (2,49 Eur). Čia visuomet rasite varlių šlaunelių (6,99 Eur) ir sraigių (burgundiškų ir švelnesnių, su daržovėmis). Kava kartu su kanele arba kruasanu – 1,79 Eur (kava atskirai – 1,50 Eur, kanelė – 1,10 Eur, kruasanas – 0,99 Eur). Viena bendrasavininkių sakė, kad suma, už kurią klientas gali sočiai papusryčiauti, yra 6–15 Eur (įskaičiuojant kavą).

Adresas: Pylimo g. 58, Vilnius

Darbo laikas: Antr.–Šešt. 9:00–16:00, Sekm. 9:00–15:00.

„Facebook“ paskyra ČIA.


Naujausi įrašai

bottom of page