top of page

„MOSS Cafe“: pusryčius švęskime visą dieną!

Būna, norisi pavalgyti pusryčius mieste. O būna, kad norisi ne tik pavalgyti juos mieste, bet dar ir pavalgyti maždaug penktą valandą vakarop. Abiem atvejais idealiu pasirinkimu taps vos prieš kiek daugiau nei mėnesį atsidariusi „MOSS Cafe“, įsikūrusi susikertančiame Pylimo ir Gėlių gatvių kampe. Ilgą laiką vilniečiai galėjo stebėti šioje vietoje vykstančią pastatų renovaciją ir spėlioti, kokios naujienos laukia. Pagaliau aišku, kad čia įsikūrė restoranas, kurio planas, kaip plačiai šypsodamasi pasakoja „MOSS Cafe“ įkūrėja ir kūrėja Emilija Mockaitė, paprastas: tapti geriausių vėlyvųjų pusryčių vieta Vilniuje.

Pasak Emilijos, mintys apie nuosavą verslą sukosi jau seniai, o kaip tik sutapo, kad prieš porą metų jai pasiūlė dabartines „MOSS Cafe“ patalpas: „Restorano idėją nešiojausi su savimi tikrai ilgai – mes apskritai šeimoje visuomet mėgome skaniai valgyti, o ir tėvai dirbo restoranų versle. Bet vis nebuvo progos, aš pati dirbau reklamos srityje, kol galiausiai prieš maždaug dvejus metus gavau šių patalpų pasiūlymą.“

Natūraliai restorane atsirado ir jos virtuvės šefas Aivaras Vaitkevičius: „Mes susipažinome dirbdami, o atsiradus naujam projektui, na, aš negalėjau nedirbti virtuvėje, o Emilijai kaip tik reikėjo, kad kas nors ten dirbtų – viskas tiesiog stojo į savo vietas.“

Vytautės Ribokaitės nuotr.


Jei tektų trumpai apibūdinti „MOSS Cafe“ koncepciją, trys raktiniai žodžiai galėtų būti šie: šviežumas, kokybė, pusryčiai. Pasak Aivaro, restorano meniu atsiranda viskas, kas tuo sezono metu yra šviežiausia, nes sezoniniai produktai yra kokybiškiausi ir juos galima gauti už geriausią kainą. Visgi restoranas siūlo ir dienos pietus, o visai neseniai atsirado šis tas vakarui.

„Apibūdiname save kaip pusryčių-pietų restoraną. Orientavomės pirmiausiai į tai, nes virš mūsų yra įsikūrę svečių namai „Somnia Apartments“, tad derinomės prie jų gyventojų, kuriems „brunch’as“ yra labai aktualus. Dėl to iš pradžių vakarais nieko nedarėme, koncentravomės vien į dienai skirtą meniu. Bet ilgainiui vis daugiau žmonių ėmė klausinėti, ar dirbame ir vakarais, todėl dabar pamažu atsiranda ir vakaro meniu: šiuo metu nuo ketvirtadienio iki šeštadienio turime trumpą užkandžių meniu, tinkantį prie gėrimų. Jų pasirinkimas irgi priklauso nuo to, ką geriausio gali pasiūlyti sezonas“, – apie restorano kelią pasakoja jo savininkė.

Tiek Emilija, tiek Aivaras pabrėžia, kad siekė sukurti vietą, kurioje būtų pasiūlytas geras kainos ir kokybės santykis. „Juk brangiai pavalgyti gali visur, bet norėjosi, kad būtų įmanoma gauti kokybišką maistą už adekvačią kainą. Todėl ir koncentruojamės labiausiai į pusryčių, pietų meniu, nes jį lengva keisti atsižvelgiant į sezoną. Naudojame daugiausiai daržoves, vaisius, uogas – mėsos nedaug, nes kokybiška kainuoja išties nemažai“, – Emiliją papildo Aivaras.

Kairėje – „MOSS Cafe“ įkūrėja Emilija Mockaitė. Vytautės Ribokaitės nuotr.


Ne mažiau svarbus nei maistas „MOSS Cafe“ yra ir interjeras. Pasiteiravus, kurio dizainerio ranka prisilietė prie jaukaus ir šilto interjero, paaiškėja, kad nors būta poros pažįstamų architektų pagalbos, visgi visas aplinkos grožis – pirmiausiai Emilijos nuopelnas. Kaip su entuziazmu atskleidžia ji pati, norėjosi, kad viskas būtų žalia: jau kuris laikas restorane nebėra laisvo kampelio, bet savininkė patikina, kad jei tik būtų – būtų dar daugiau žalumos. Net ir pavadinimas susijęs su žaluma – „moss“ išvertus reiškia samanas, o šių Lietuvoje yra daugybė rūšių, kartais jos naudojamos ir maiste. Šiuo metu „MOSS Cafe“ meniu samanų nėra, tačiau anksčiau eksperimentų būta, o ir ateityje neatmetama galimybė jas įtraukti į patiekalus.

„Iš savo pusės kūriau vietą kaip tokią, kurioje man pačiai būtų malonu leisti laiką – norėjosi, kad būtų jauku, ramu, svečiai jaustųsi kaip namuose, ir kad nebūtų tokio „greitai pavalgau ir išeinu“, o žmonės čia ateitų praleisti laiko ir dar grįžtų“, – teigia Emilija.

Vytautės Ribokaitės nuotr.


„MOSS Cafe“ būtų galima pavadinti ir šeimos restoranu. Ir anksčiau būdama susijusi su restoranų verslu, čia dirba visa šeima: Emilijos brolis – baro vadovu, mama atsakinga už įvairias interjero detales, gėlės, o tėtis rūpinasi gėrimais ir pan. Restoranas netektų dalies ypatingo žavesio be Emilijos močiutės, mat būtent jos keptas pyragėlis – geriausias pasirinkimas prie kavos. Šis pyragėlis taip ir vadinasi – „Močiutės pyragėlis“, kurį pagal firminį receptą kepa pati močiutė. Anot Emilijos, šį receptą žino tik močiutė, ir net norėdama Emilija negalėtų jo atskleisti. Esminė šio trapios tešlos pyragėlio dalis yra kondensuotas pienas, tačiau ne tas, kurį galima gauti parduotuvėje – močiutė jį gauna iš specialių tiekėjų. Be jo šeimoje nebūdavo įsivaizduojamas nei vienas gimtadienis, todėl norėjosi suteikti galimybę šį pyragėlį pamėgti visiems.

„Tai kaip ir šeimos restoranėlis viduryje Vilniaus, ir dar toje daly, kuri pagaliau atsigauna. Pastebėjome, kad žmonėms to reikėjo – būna, atėję džiaugiasi, kad pagaliau čia kažkas atsidarė, ir dar tokia graži vieta, – situaciją apibūdina Emilija. – Netgi žiūrima į mus ne kaip į konkurentus, bet tiesiog džiaugiamasi, kad šitoje miesto dalyje kažkas vyksta.“

Avokado skrebutis (3,90 Eur). Vytautės Ribokaitės nuotr.


Meniu. Pagrindinį meniu šioje vietoje, be abejo, sudaro pusryčių pasirinkimai. Paprastomis dienomis jis šiek tiek trumpesnis, o savaitgaliais atsiranda tokie pasirinkimai, kaip grikių košė su daržovėmis ir petražolių pestu (4,50 Eur), viso grūdo avižinė košė su šviežiomis uogomis (3,90Eur) ir čirvinis blynas su šviežiomis uogomis ir sūria karamele (3,90 Eur). Visgi, jei ateisite paprastą dieną vien dėl kurio nors iš šitų konkrečių patiekalų, jei tik galės, virtuvė pasistengs pagaminti.

Žinoma, populiariausiais pasirinkimais išlieka Benedikto kiaušiniai su vytintu kumpiu arba lašiša (6,90 Eur) bei avokado skrebutis su lašiša (4,90 Eur) arba be jos (3,90 Eur). Kaip pasakoja Aivaras, skrebutis daromas iš natūralaus raugo duonos, su marinuotais „šalotiniais“ svogūnais ir ikrais: „Rato iš naujo neišradinėjame, bet stengiamės patiekalams suteikti savą prieskonį. Norisi patiekalą padaryti su 3–4 ingredientais, tačiau kad tie ingredientai būtų tikrai kokybiški – juk kuo mažiau produktų, tuo svarbesnė jų kokybė.“

Skrebutis su rikotos sūriu ir šilauogėmis (5,50 Eur). Vytautės Ribokaitės nuotr.


Restorane rasite ir kitus įvairius pusryčių pasirinkimus: omletą su žalumynais ir šonine, grybais arba sūriu (4,50 Eur), šakšuką su feta ir žalumynais (6,50 Eur). Vienas iš įdomiausių ir labiausiai rekomenduojamų patiekalų – skrebutis su rikotos sūriu ir šilauogėmis, puoštas rugiagėlėmis (5,50 Eur). Jis turėtų patikti net ir nemėgstantiems saldžiai valgyti, o kai kas sako, kad idealiai tinka prie alaus – nei per saldus, nei per sūrus. Kita vertus, nemažai žmonių šį skrebutį valgo ir kaip desertą.

Norintiems pavalgyti saldžiau čia siūlomi naminiai varškėčiai su avietėmis (5,50 Eur) arba minėtas čirvinis blynas. Užsukusiems kavos, firminis močiutės pyragėlis kainuos 1,90 Eur, arba galima rinktis kanelę (0,60 Eur), kruasaną – paprastą (1,10 Eur) arba su migdolais ir karamele (1,50 Eur).

Nuolatinio dienos pietų meniu nėra, tad geriausia yra stebėti restorano „Facebook“ paskyrą – patiekalai kinta priklausomai nuo to, ką parduotuvėse ir turguose galima rasti šviežiausio. Dienos pietų komplektą sudaro sriubos ir lengvo vegetariško arba kito karšto patiekalo duetas (5,90 Eur). Atskirai sriuba kainuotų 2,00 Eur, vegetariškas patiekalas – 3,90 Eur, o karštas – 4,90 Eur.

Paklausus apie ateities planus, Emilija atsako, kad kol kas apie plėtrą tikrai negalvoja – nors verta paminėti, kad 26 vietas turinčiame restorane jau ir dabar kartais gali neišeiti gauti vietos. Apskritai „MOSS Cafe“ atvira tiek privatiems, tiek atviriems renginiams, galbūt ateityje čia vyks muzikiniai pasirodymai. Netrukus turėtų pasirodyti ir naminiai ledai.

Adresas: Pylimo g. 47/ Gėlių g. 2.

Darbo laikas: I–III 09:00–16:00; IV–V 09:00–23:00; VI 10:00–23:00; VII 10:00–18:00.

„Facebook“ paskyra: ČIA.

Naujausi įrašai

bottom of page