naujienos Naujienos

Mitas sugriautas: dienos pietūs restoranui finansiškai neapsimoka

Rima Aukštuolytė, 2017-11-16, 7:50


Kriziniu laikotarpiu Lietuvoje atsirado dienos pietų reiškinys. Net prabangūs restoranai buvo priversti mažinti kainas ir ruošti tokius meniu pasiūlymus, kurie būtų konkurencingi rinkoje. Tačiau Lietuvos gastronomijos forume dalyvavę profesionalai dienos pietų mitą sutrypė į miltus.

7vistiena virselis

Šiandien be dienos pietų maitinimo įstaigų tikriausiai jau nebeįsivaizduojame. Apie tos dienos pasiūlymus mus pasitinka užrašai gatvėse ir internete, susikūrė net vietos, siūlančios tik dienos pietus. Būtų galima spėti, kad jie restoranui būtini, tačiau trečiadienį pirmajame Lietuvos gastronomijos forume buvo ir kitų nuomonių.

Vytautas Samavičius, Klaipėdos restoranų „Momo Grill“ ir „Monai“ šefas, maisto demonstracijos metu šefui Liutaurui Čeprackui paklausus, atvirai pasakė: „Dienos pietūs finansiškai restoranui neapsimoka, bet turi pridėtinę vertę.“

Pasak šefo, pasiruošimas pietums išlaiko komandos tempą, palaiko žmonių srautą, dėl jų neužsistovi produktai. Visgi atrodo, kad dienos pietų arba, kitaip tariant, „mažiau kainuojančių“ pietų alternatyvos laukia nekoks likimas.

„Sprendžiame, ką daryti dėl dienos pietų meniu esančių patiekalų kainų, nes produktų kainos nuolat auga“, – sakė V. Samavičius.

vanduo su citrina

Nemokamam vandeniui restorane – ne vieta

L. Čeprackas ir V. Samavičius taip pat sutarė, kad restorane negali būti tiekiamas nemokamas vanduo.

„Nemokamas vanduo yra brangus, nes jį irgi reikia valyti, plauti ąsotėlius nuo kalkių“, – iš praktinės pusės pasakojo šiemet geriausiu įvertinto „Gastronomikos“ restorano šefas.

Jam pritarė ir V. Samavičius, kurio teigimu, stalo vanduo, kaip ir dienos pietūs, atsirado krizės metu, tikintis pritraukti daugiau svečių. V. Samavičius savo restorane tai pradėjo daryti vienas pirmųjų, bet ilgainiui tokį žingsnį žengė ir kitos vietos. Tad šefas paskaičiavo, kad duodamas nemokamą vandenį praranda pinigus.

„Vandenį restorane reikia siūlyti kokybišką, patiektą stikliniuose buteliuose, jokiu būdu ne „bambaliuose“, – juokėsi abu šefai.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: