top of page

Sunkiasvorių dvikova: kiaulienos šašlykas ar šonkauliukai?

Artėjant savaitgaliui uoslė tampa jautresnė ir pagauna kiekvieną ant atviros ugnies kepamos mėsytės aromato niuansą. Taigi, ką kepsite šį kartą? Skrudinsite kiaulienos šašlyką ar čirškinsite šonkauliukus? Apsispręsti ne visada lengva. Gal padės žinios apie tai, kas naudingiau, sveikiau organizmui?

Skelbiame dvikovą tarp tikrų mėsos ringo sunkiasvorių – kiaulienos šonkauliukų ir kiaulienos nugarinės šašlyko. Išrinkti laimėtoją mums padės mitybos specialistas, tinklaraščio „Motyvuoti atletai“ įkūrėjas Artur Swan.

Valerijos Stonytės nuotr.


MAISTINGUMAS

Pagal turimas kilokalorijas gerokai pirmauja kiaulienos šonkauliukai. Šis patiekalas turi ir gerokai daugiau riebalų. Tiek kiaulienos šonkauliukai, tiek kiaulienos nugarinės šašlykas organizmą aprūpina baltymais, kurie svarbūs kiekvieno žmogaus mityboje. Taip pat kartu su kiauliena, organizmas gauna geležies, vitamino B12, joje yra ir vitamino D. Tad abiejuose patiekaluose galima rasti reikalingų medžiagų.

MAISTINĖ KIAULIENOS ŠONKAULIUKŲ VERTĖ (120 g)

Kalorijos: 477 kcal Riebalai: 29 g Baltymai: 51 g Druska: 56 mg Angliavandeniai: 0 g

MAISTINĖ KIAULIENOS NUGARINĖS ŠAŠLYKO VERTĖ (120 g)

Kalorijos: 120 kcal Riebalai: 3 g Baltymai: 23 g Druska: 60 mg Angliavandeniai: 1 g

STIPRYBĖS

Pasak mitybos specialisto A. Swan, tiek kiaulienos šonkauliukai, tiek kiaulienos nugarinės šašlykas savyje turi be galo daug žmogui reikalingų baltymų. Tiesa, šonkauliukuose jų kiek daugiau nei kiaulienos nugarinėje, iš kurios gaminami šašlykai. „Baltymai reikalingi mūsų raumenų regeneracijai. Jie atsakingi už mūsų vidinių organų veiklą, odą, nagus, plaukus. Žmogus, kuriam trūksta baltymų, gali prarasti raumeninę masę, gali išaugti jo jautrumas insulinui, pablogėti odos būklė, savijauta, jaustis nuovargis“, – sako mitybos žinovas.

Taip pat kartu su abiem patiekalais organizmas gauna nemažai geležies, vitamino B12 ir dalinai vitamino D. Šie vitaminai būtini, nes yra pagrindas mūsų organizmo imunitetui. „Dažniausiai priežastis, kodėl žmonės serga, yra nepakankamas vitamino D kiekis kraujyje. Jis geriausiai pasisavinamas iš tiesioginių saulės spindulių, tačiau jo pėdsakai yra ir mėsoje“, – aiškina mitybos specialistas A. Swan.

Vitaminas B12 padeda jausti energingiau, sumažina neurologinių susirgimų, naudingas mūsų virškinimui, padeda išvengti anemijos ir yra ypač reikalingas besilaukiančioms moterims.


SILPNYBĖS

Abu patiekalai, gaminami iš kiaulienos, turi cholesterolio, kurio perteklius kenkia mūsų organizmui. Daugiausia cholesterolio gaunama iš tų mėsos dalių, kuriose yra labai daug riebalų, kaip, pavyzdžiui, kiaulienos šonkauliukų mėsoje. Būtent riebalai yra didžiausia šonkauliukų silpnybė. Kaip sako mitybos specialistas A. Swan, žmonės, turintys širdies problemų, ruošdami patiekalus turėtų atsargiai rinktis mėsos dalis.

VERDIKTAS

„Iš esmės šiuo atveju nugarinė geriau, nes tokia pat maisto apimtis turi mažiau kalorijų, mažiau riebalų ir daug baltymų palyginus su šonkauliukais. Todėl žmogus, pasirinkęs kiaulienos nugarinės šašlyką, jausis kur kas sotesnis nei suvalgęs šonkauliukų mėsos. Taip pat nugarinę siūlyčiau rinktis tiems, kurie nori numesti svorio ir nenori pakenkti savo figūrai, turi bėdų su širdies ligomis ar padidėjusį cholesterolio kiekį, didesnį kraujospūdį“, – komentuoja mitybos specialistas A. Swan. Kiaulienos šonkauliukus, kaip sako jis, gali rinktis itin aktyvūs, daug sportuojantys ar fizinį darbą dirbantys žmonės. Tačiau ragina nepamiršti, kad didelis šios mėsos kiekis nėra sveikas pasirinkimas.

Naujausi įrašai

bottom of page