naujiena

Mėnuo be majonezo: kuo jį pakeisti?

VMGonline.lt, 2018-01-03, 7:50


Ne paslaptis, kad majonezo reputacija nėra pati geriausia. Nors daugelis tvirtina, kad jis yra kalorijų bomba, Elžbieta Monkevič, žurnalo „Verdu ir kepu“ vyriausioji redaktorė, sako, kad triukšmas dėl majonezo yra perdėtas: „Majonezas yra klasikinis padažas, gyvuojantis jau daugelį metų. Jei jis būtų labai žalingas, tikrai nebūtų vartojamas.“

Majonezo įvaizdį gadina priedai, kurie pratęsia produkto galiojimą. Tiems, kurie nori išvengti masiniu būdu pagaminto padažo, Elžbieta siūlo išbandyti jį pasigaminti patiems. Kaip tai padaryti, sužinosite atsivertę receptą.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Kita problema – nesaikingas vartojimas. Jei be majonezo negalite apsieiti nė dienos, rekomenduojame jį skiesti mangų, moliūgų, pomidorų ir kitų daržovių tyrėmis.

„Daugelis nustebs sužinoję, kad majonezas yra mažiau kaloringas nei aliejus. Šimte gramų rasime apie 600 kalorijų. Aliejus jų turi apie 900“, – tvirtina žurnalo redaktorė.

Valerijos Stonytės nuotr.
Valerijos Stonytės nuotr.

Elžbieta sugriauna dar vieną mitą. Nors daugelis mano, kad veganiški produktai yra mažiau kaloringi, šiuo atveju taip nėra. Kadangi majonezo pagrindą sudaro ne tik kiaušiniai, bet ir aliejus, veganiško majonezo sudėtis pasižymi panašiu kaloringumu.

Ar per šventes suvalgytas baltos (arba krabų lazdelių) mišrainės kiekis vis dar verčia mąstyti apie trumpalaikes skyrybas su majonezu? Jei esate tvirtai apsisprendę jo atsisakyti, siūlome keletą patarimų ir receptų.

darzoves su padazu

Baltą mišrainę ruoškite su neriebia grietinėle. Įvairiems užkandžiams puikiai tinka padažai iš pieno produktų – jogurto, grietinės, fetos sūrio, varškės. Kombinuokite juos su garstyčiomis, česnaku, šviežiomis žolelėmis (krapais, petražolėmis), agurkais, kaparėliais.

Mėtinis fetos padažas

150 g neriebaus natūralaus jogurto

60 g fetos

2 šaukštų smulkintų mėtų lapelių

1 skiltelės česnako (nebūtina)

Šviežiai grūstų juodųjų pipirų

Žiupsnelio druskos

  1. Graikišką jogurtą sutrinkite trintuvu su feta.
  2. Sudėkite smulkintas mėtas, permaišykite, įdėkite sutraiškytą česnako skiltelę, palikite pastovėti 10 min.
  3. Išimkite česnaką, permaišykite, paragaukite, įberkite šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir, jei reikia, druskos.

Grietinės ir garstyčių padažas

200 ml liesos grietinės

2 arbat. šaukštelių garstyčių

Žiupsnelio druskos

1 šaukšto citrinų sulčių

Mėgstamų šviežių žalumynų

Sumaišykite grietinę, citrinų sultis ir garstyčias, pagal skonį pagardinkite druska ir šviežiomis žolelėmis.

Jogurtinis padažas

300 g graikiško jogurto

2 šaukštų citrinų sulčių

1 šaukšto tarkuotos citrinų žievelės

Druskos ir juodųjų pipirų

Maišytuvu sutrinkite visus padažui reikalingus ingredientus ir pagardinkite druska bei pipirais.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: