naujienos Naujienos

Meksikiečiai jas dievina: 7 pupelių rūšys, kurias turėtumėte žinoti

VMGmaster.lt, Viktorija Daubarienė, Ammm.lt, Vitos Marijos Murėnaitės nuotr., 2018-11-06, 7:50


Pupelės yra vienas seniausių maistingųjų augalinės kilmės produktų. Pasaulyje skaičiuojama dešimtys tūkstančių jų rūšių. Kiekviena jų netgi turi skirtingą sukauptų maistinių medžiagų kiekį. Apžvelgsime 7-etą pačių populiariausių.

Kuo ryškesnė pupelių spalva, tuo daugiau jose antioksidantų. Šiuo požiūriu raudonosios pupelės yra pranašesnės už baltas. Kita vertus, visos pupelės turi amino rūgščių ir gana didelį augalinių baltymų kiekį, todėl jų įvairovė yra pageidautina. Dėl rūšių gausos jos paplito po viso pasaulio virtuves.

Didžiosios pupos (šabalbonai)

Turi daugiau baltymų nei augalinių baltymų karaliumi laikomi avinžirniai (23,1 g), mažiau angliavandenių (42,0 g) ir tik 0,6 g riebalų. Net išbrinkintos ir išvirtos išlaiko stangrią odelę. Puikiai tinka naudoti salotoms, ruošti troškiniams ar valgyti vienas.

Raudonosios pupelės

Šių pupelių gimtinė – Meksika, kur jos dažniausiai patiekiamos su kukurūzų koše ar kukurūzų traškučiais. Iš šių pupelių ruošiami aštrūs troškiniai bei vegetarinė jų versija Chilli Sin Carne.

Juodosios pupelės

Šios pupelės itin populiarios Lotynų Amerikoje. Aksominės tekstūros, truputį saldžios, o išvirtos tampa kreminės, tad idealiai tinka prie rūkytų produktų ar patiekalų, kuriuose bus taip mėgstamo Lotynų Amerikoje rūkytų paprikų prieskonio. Jos naudojamos tortilijose, kesadiljose ar ruošiami užtepai prie kukurūzų traškučių.

Japoninė pupuolė (Azuki bean)

Jei teko ragauti japoniškų desertų, greičiausiai jie buvo pagaminti iš azuki pupelių. Japonai šias pupeles verda kartu su cukrumi, o gautą masę naudoja sausainiams, pyragaičiams ar batonėliams ruošti. Japoninėmis pupuolėmis taip pat galima gardinti įprastas salotas, sriubas.

Mung pupelės

Mažos žalios spalvos pupos, iš kurių Indijoje verdamas tradicinis troškinys – Mung daal. Daigintos skoniu primena šviežius žirnelius. Kai žiemą racione ima trūkti vitaminų, geriausias laikas daiginti šias pupeles – jos namų sąlygomis sudygsta per 1,5–2 dienas. Daigintos pupelės turi itin daug vitaminų A ir C, riboflavino, niacino, tiamino ir tik 40 kcal/100 gramų.

Margosios pupelės (Pinto)

Tai vienos populiariausių pupelių JAV ir Šiaurės Meksikoje. Jos – vienos gražiausių pupelių, nes jų luobelė atrodo lyg tapyta, mat pinto, išvertus iš ispanų kalbos, reiškia painted (liet. tapytas, pieštas). Kaip ir visos pupos – per naktį turėtų būti mirkomos vandenyje. Tokiu būdu jos ne tik greičiau išverda, bet ir yra lengviau virškinamos. Gali tapti užtepėlių, karių, veganiškų burgerių ar sriubų dalimi, jomis gardinamos buritos, troškiniai, polenta.

Sviestinės (Limos) pupelės

Šios pupelės itin tinka šaltojo sezono sriuboms ruošti ar įvairiems troškiniams. Jos didelės ir primena krakmolingą sviestą.


KOMENTARAI:


IŠBANDYKITE: