top of page

Mažai kalorijų turintis baltymų karalius iš Graikijos



Labiau koncentruotas, rūgštesnis, standesnės konsistencijos – tuo iš pirmo žvilgsnio įprastas jogurtas skiriasi nuo graikiško. Tačiau tai tik mažai ką pasakanti išorė. Šis supermaistu vadinamas produktas – vienas tų, kuriais, kaip ir tofu, avokadus bei lašišą, galima skanauti be sąžinės graužaties!

Jau esame rašę, kad gaminant graikišką jogurtą sunaudojama daugiau pieno nei standartiniam. Atskyrus išrūgas, graikiškasis lieka su didesniu kiekiu baltymų ir be nereikalingų kalorijų (jo kaloringumas – vos 53 kcal/100 g) ir cukraus (4 g/100 g).

Žodis „jogurtas“ (turk. yogurmak – sutirštėti, surūgti) nuneša į Turkiją. Šį pusryčiautojų pamėgtą produktą žmonės vartojo jau VI a. pr. Kr. Nepaisant to, jogurto gimimo vieta, manoma, yra kažkur Centrinėje Azijoje. Kaip ir daugelis atradimų, šis taip pat buvo neplanuotas ir visai atsitiktinis.

Visi laurai gali būti atiduodami piemenims, kurie pastebėjo, kad ožkų pienas, kurį, supilstytą į gyvulių skrandžius jie nešiodavosi, pakeisdavo savo pavidalą. Net ir po ilgo buvimo saulėje pakeitęs pavidalą pienas būdavo valgomas! Priežastis slypi laikymo vietoje – gyvulio skrandžio maišelyje.

Amžius jogurtas, Mongolų vado Čingischano ir jo armijos esminis maisto šaltinis, buvo gaminamas namuose, tačiau 1905 m. įvyko revoliucija. Bulgarų mikrobiologas Stamenas Grigorovas atrado Lactobacillus bulgaricus, bakterijų rūšį, kuri fermentuoja pieną į jogurtą. Praėjus kiek daugiau nei dešimtmečiui, „Danone“ pradėjo masinę jogurto gamybą Ispanijoje.


Deginti česnakai su agurkais ir graikišku jogurtu

  • 2 galvučių česnako

  • 2 ilgavaisių agurkų

  • 300 g graikiško jogurto

  • kelių šviežių šakelių kalendros

  • saujelės keptų saulėgrąžų

  • žiupsnelio druskos, pipirų

  • šlakelio alyvuogių aliejaus

  • 20 g šviežių mėtų

  • 20 g šviežių krapų


  1. Nupjaukite česnako šaknies dalį ir padėkite ant aliejumi išteptos kepimo skardos. Pabarstykite druska ir pipirais, kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 °C, apie 15 min. Kai iškeps, padėkite atvėsti.

  2. Šviežias mėtas ir krapus užpilkite verdančiu vandeniu ir įberkite žiupsnelį druskos.

  3. Agurkus supjaustykite storais griežinėliais ir sudėkite į karštą mėtų nuovirą. Laikykite, kol vanduo atvės.

  4. Išlukštenkite degintus česnakus. Ant agurko griežinėlio užtepkite graikiško jogurto, padėkite česnako skiltelių.

  5. Papuoškite kalendrų šakelėmis ir saulėgrąžomis.

Naujausi įrašai

bottom of page